▼
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011
ΑΝΑΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!
Αναδημοσιεύoυμε από τον Δρόμο της Αριστεράς (12/11/2011) και τη στήλη Εναλλάξ άρθρο του ΚΙΜΠΙ.
Για όσους βιάζονται να κλείσουν όπως-όπως τον περίφημο «κύκλο της μεταπολίτευσης», έχω να πω τούτο: Μη βιάζεστε, παλικάρια. Μπορεί να κλειστείτε εσείς απ’ έξω απ’ τον κύκλο. Η Ιστορία έχει αφήκει ανοιχτούς, ορθάνοιχτους λογαριασµούς. Ανοιχτούς από τον Νοέµβριο του 1973. Που δεν έχουν να κάνουν µ’αυτό που λέµε «γενιά του Πολυτεχνείου», αλλά µε τον ανεξόφλητο λογαριασµό µιας «άλλης Ελλάδας».
Τι πάει να πει γενιά; Μαζί τα κάναµε ή µαζί τα φάγαµε: Ξεπεράστε το «σύνδροµο της γενιάς», σύντροφοι. Άλλοι εξαργύρωσαν αδρά το στιγµιαίο πέρασµά τους απ’ τις κατειληµµένες αίθουσες, τη σωριασµένη πύλη. Κι άλλοι ακόµη το πληρώνουν. Άλλοι κωλοκάθισαν στις υπουργικές καρέκλες, παρέλασαν από κάθε πομφόλυγα του µεταπολιτευτικού χυλού, γαντζώθηκαν στην εξουσία, στις µπίζνες, στο σταριλίκι. Κι άλλοι ακόµη τρώνε τις σάρκες τους, πνιγµένοι σε τύψεις κι ερωτήµατα: «Πού κάναµε λάθος;» Κοµµένη η πλάκα, σύντροφοι. Ούτε στους µεν χρωστάµε τίποτα. Ούτε οι δε µας χρωστάτε τίποτα. Όλοι χρωστάµε στην Ιστορία.
Και η Ιστορία ξανανοίγει τον κύκλο του ’73. Η πύλη του Πολυτεχνείου ξαναπέφτει, συνθλίβεται. Όχι κάτω από ερπύστριες, ούτε µε βροχή από σφαίρες. «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73». Αλλά µήπως κι η Κατοχή τέλειωσε το ’44; Σκεφτείτε το λίγο. Δεν υπάρχει καµιά υπερβολή σ’ αυτό. Το λέει ο κόσµος, ψιθυριστά ή φωναχτά, κάθε φορά που πληρώνει κερατιάτικα χαράτσια ή που τον φλοµώνουν τα χηµικά του «κοινωνικοπασόκου» Παπουτσή.
Ζούµε το νιοστό πραξικόπηµα από την πτώση της χούντας, απ’ τα πολλά που µας πρόσφερε η κοινοβουλευτική δικτατορία της παραπλάνησης. Αλλά είναι ένα πραξικόπηµα µεταλλαγµένο και κυρίως φθηνό, όπως πρέπει σε µια χρεοκοπηµένη χώρα. Δεν χρειάστηκε να καεί πετρέλαιο για να κινηθούν άρµατα µάχης, δεν χρειάστηκε να πληρωθούν υπερωρίες πρόθυµοι στρατόκαβλοι, δεν χρειάστηκε να ταϊστούν χιλιάδες φαντάροι για να θέσουν σε κατάσταση πολιορκίας τον εχθρό λαό. Άλλωστε, οι επιτηρητές δεν θα επέτρεπαν ούτε αυτή τη σπατάλη.
Επιστρατεύτηκε ο φόβος, η χρεοκρατία, η σιδερένια φτέρνα του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, η τραπεζοκρατία, η τροµοκρατία της ανεργίας, οι οµιλούσες κεφαλές της τηλεόρασης που κραυγάζουν «επιτέλους, habemus χούνταν, «εθνική σωτηρία» εθνοσωτήρες κι οι συνταγµατάρχες του ’67, εθνοσωτήρες τώρα κι οι κοµισιονάριοι της ΕΚΤ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, οι Καρατζαφέρηδες στα ντουζένια τους, Παπανδρέου και Σαµαράς σε διαγκωνισµό για το πώς θα εναλλαγούν σε ρόλους Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλου και Ράλλη, για να σώσουν τη δηµοκρατία από τον εαυτό της και τον λαό απ’ τις ελπίδες του.
Να ‘τοι πάλι, παραταγµένοι µπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου. Έτοιµοι να µας βοµβαρδίσουν µε απειλές για δόσεις δανείων που δεν θα καταβληθούν, για αποποµπή από το ευρώ (οποία απειλή!) για εξοστρακισµό απ’ την Ευρώπη, την ίδια Ευρώπη «οχυρό της δηµοκρατίας», που εφτά χρόνια παρακολουθούσε σιωπηλά και συνένοχα τη χούντα να τσακίζει κάθε υποψία αντίστασης, ενώ οι Αµερικανοί φίλοι της πρόσφεραν τεχνογνωσία βασανιστηρίων.
Αναρτήθηκε από τη συσπείρωση αριστερών μηχανικών
Ο μονομερής καθορισμός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ με την ελληνική προτάθηκε σε συνέδριο στην Κύπρο
Την πρόταση να ορίσει η κυπριακή Δημοκρατία τα όρια της ΑΟΖ της με την Ελλάδα αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν το πράττει έθεσαν προς συζήτηση οι ομιλητές στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Όπως ανέφεραν οι ομιλητές η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να βιάζεται να ορίσει τα όρια της ΑΟΖ της με αποτέλεσμα υπάρχει ζήτημα για τα όρια της κυπριακής η οποία ως γνωστό συνορεύει με την ελληνική στην Αν. Μεσόγειο. Εάν η κυπριακή Δημοκρατία υιοθετήσει την πολιτική αυτή θα προστατεύσει σύμφωνα με τους ομιλητές τα κοιτάσματά της αλλά και μελλοντικούς αγωγούς από τις βλέψεις της Τουρκίας. Στο συνέδριο συμμετείχε και ο πρόεδρος της Κύπρου ο οποίος αναφέρθηκε στην δυνατότητα αντικατάστασης των φθινουσών ενεργειακών πηγών της Βόρειας Ευρώπης από τα κοιτάσματα της Κύπρου. Επιπλέον ο πρόεδρος της Κύπρου υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου που ήταν παρόντες, ότι η Κύπρος θα προχωρήσει με τον Β’ Γύρο Αδειοδότησης, με χερσαίο τερματικό και υποδομές, αλλά και συνεργασίες και συνέργιες με γειτονικά κράτη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Le Monde: Μια αόρατη «κυβέρνηση Goldman Sachs» στην Ευρώπη
Τι συνδέει Παπαδήμο, Μόντι και Ντράγκι
Ένα αδιόρατο και ταυτόχρονα φανερό «δίκτυο επιρροής της Goldman Sachs» που απλώνεται στην Ευρώπη «βλέπει» η γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, ο διορισθείς πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ανήκουν, σε διαφορετικά επίπεδα ο καθένας, στην ευρωπαϊκή ''κυβέρνηση Sachs''» σημειώνει χαρακτηριστικά η Monde. Σε σημερινό άρθρο της με τίτλο «Goldman Sachs: η διασύνδεση μεταξύ Μάριο Ντράγκι, Μάριο Μόντι και Λουκά Παπαδήμου» η εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στο διαβόητο swap της αμερικανικής τράπεζας μέσω του οποίου τιτλοποιήθηκε μέρος του ελληνικού χρέους αλλοιώνοντας τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας ενόψει της ένταξής της στην ευρωζώνη. Όπως σε κάθε συνεργασία έτσι και σε αυτή «υπάρχει μια ιεραρχία», αναφέρει η εφημερίδα, για να αποδώσει την πρώτη θέση στον Μάριο Ντράγκι. Ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ είναι γνωστό ότι υπήρξε αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κλάδου της τράπεζας την περίοδο 2002 - 2005. Συνεπώς δεν φαίνεται να έχει καμιά ανάμειξη «με το μαγείρεμα των ελληνικών στοιχείων που ενορχηστρώθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από την ανάληψη των καθηκόντων του» ενώ ο ίδιος «παραιτήθηκε ένα χρόνο πριν μεταπωληθεί μέρος του επίμαχου swap στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που τότε διηύθυνε ένα άλλο πρώην στέλεχος της Goldman Sachs ο Πέτρος Χριστόδουλος, ο οποίος σήμερα διαχειρίζεται το ελληνικό χρέος». O άρτι διορισθείς πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι κατέχει θέση συμβούλου στην τράπεζα από το 2005 ενώ για τον έλληνα πρωθυπουργό αναφέρεται ότι «συμμετείχε ως πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας την περίοδο 1994 - 2002 στο τέχνασμα που επιχειρήθηκε με τα λογιστικά στοιχεία από την Goldman Sachs». «Μια σειρά από υποθέσεις στις οποίες η τράπεζα ξετύλιξε το ταλέντο της, όπως η κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ και η υπόθεση του ελληνικού χρέους προσέδωσαν δημόσια δύναμη στη Goldman Sachs» αναφέρει το άρθρο. Ο συντάκτης σημειώνει ότι οι γνωριμίες («η ατζέντα των διευθύνσεων») των ανθρώπων που συνεργάζονται με την τράπεζα είναι χρήσιμες αλλά δεν αρκούν «σε ένα πολύπλοκο και τεχνοκρατικό στερέωμα όπως το χρηματοπιστωτικό και μπροστά σε μια νέα γενιά βιομηχάνων που δεν δείχνουν πολύ μεγάλο σεβασμό στον οργανισμό». «Η τράπεζα αρέσκεται να τοποθετεί ανθρώπους χωρίς όμως να αφήσει τις μάσκες να πέσουν» σημειώνει το άρθρο για να δικαιολογήσει το «μυστικό» χαρακτήρα της «ένωσης» των τριών προσώπων. Επίσης τονίζεται ότι σε συνεντεύξεις ή σε δημόσιες τοποθετήσεις τους «οι πιστοί ακόλουθοι της τράπεζας όπως ο Μάριο Μόντι, δεν φανερώνουν αυτό το δεσμό με την τράπεζα».
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=430212&h1=true
"Επιτροπή υποδοχής" ετοίμασε στον Δ.Αβραμόπουλο η τουρκική Αεροπορία
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι πρόκειται την ερχόμενη Πέμπτη να επισκεφθεί την Κύπρο, σε μία πρωτοφανή της κίνηση η τουρκική Αεροπορία όργωσε στην κυριολεξία τον κυπριακό εναέριο χώρο, φτάνοντας να πετάξει επάνω από την Λευκωσία καθώς και στην κατεχόμενη περιοχή Μόρφου-Ξερού.
Τα δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 απογειώθηκαν από το παράνομο αεροδρόμιο του Τύμπου, το οποίο βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα από την πράσινη γραμμή και πραγματοποίησαν ελιγμούς και βυθίσεις πάνω από την Λευκωσία προκαλώντας την ανησυχία των πολιτών. Τα δύο F-16 πραγματοποίησαν την πτήση τους μεταξύ 10.30-11.30 και βρίσκονται στην Κύπρο από την Παρασκευή για τους παράνομους εορτασμούς της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα τουρκικά μαχητικά αναμένεται να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες και αύριο 15 Νοεμβρίου που είναι η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και παρατράγουδα κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Τι μαθαίνει κανείς...
Παπαχελάς: Και εγώ έχω περάσει από τη λέσχη Bilderberg...
Και ο φοβερός αυτός διάλογος συνεχίστηκε ως εξής. Λένε και για τον Παπαδήμο. Δεν ξέρω. Αλλά ... αν είναι μακάρι να τονβοηθήσουν και να μην τον αφήσουν να πτωχεύσει τη χώρα.
Τι μαθαίνει κανείς...
Καρατζαφέρης: Εγώ είμαι αντίθετος μ' αυτές τις λέσχες. Αλλά δεν κατηγορώ όλους όσους περνάνε από κει ότι είναι πράκτορες...
Και ο φοβερός αυτός διάλογος συνεχίστηκε ως εξής. Λένε και για τον Παπαδήμο. Δεν ξέρω. Αλλά ... αν είναι μακάρι να τονβοηθήσουν και να μην τον αφήσουν να πτωχεύσει τη χώρα.
Τι μαθαίνει κανείς...