Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Εμμένουν στις προκλήσεις και με ελικόπτερα οι Τούρκοι

Και σήμερα  βγήκαν πολλά τουρκικά ελικόπτερα  στο Αιγαίο και συμμμετείχαν στις προκλήσεις στο πλαίσιο αεροναυτικής εκπαιδευτικής δράσης. Συγκεκριμένα μπήκαν στο FIR Aθήνας μπήκαν 8 μαχητικά αεροσκάφη και  6 ελικόπτερα, τα οποία συνολικά παραβίασαν 8 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. Να σημειωθεί οτι και χθες είχαν βγει αρκετά ελικόπτερα , ενώ γενικά χρησιμοποιούνται πιο συχνά απ’ ό,τι στο παρελθόν…

Η Τουρκία μας έκοψε το φυσικό αέριο! - Διάσωση από την Ρωσία

H Τουρκία σταμάτησε να εφοδιάζει την Ελλάδα με φυσικό αέριο, προφασιζόμενη ότι έχει μεγάλη εσωτερική κατανάλωση λόγω του ψύχους που πλήττει την γειτονική χώρα και προ του κινδύνου να μείνει σημαντικό μέρος της χώρας χωρίς φυσικό αέριο, η ελληνική κυβέρνηση, προσέφυγε στη ... Ρωσία (τις σχέσεις με την οποία δύο φορές, μία στην περίπτωση του Εφραίμ και μία στην περιίπτωση του αγωγού South Stream επιχείρησαν να αποδομήσουν...) και ζήτησαν εκτάκτως πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου! Η ανταπόκριση των Ρώσων υπήρξε θετική και η Gazprom θα καλύψει ολόκληρη την ελληνική αγορά, μέχρι η Τουρκία να ... δεήσει να ανοίξει τις κάνουλες, η αιτία για το κλείσιμο των οποίων δεν είναι σαφής: Υπάρχει το ανοικτό χρέος των 300 εκατ. δολαρίων που ισχυρίζονται οι Τούρκοι (257 εκατ. αναγνωρίζει η ΔΕΠΑ). Δηλαδή είναι ισχυρό το ενδεχόμενο απλά η Τουρκία να εκβιάζει...Σε σχετική ειδοποίηση προέβη η τουρκική εταιρεία BOTAS προς την υπό κρατικό έλεγχο ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου). Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 2008 από την Τουρκία, η οποία είναι χώρα διαμετακόμισης ή εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και την Ρωσία. Η Ρωσία, η οποία ακόμα περιμένει εξηγήσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή για τον αγωγό ITGI περί "προτεραιότητας" και μη "βιώσιμων των υπόλοιπων προτάσεων", δέχθηκε να σώσει την ΔΕΠΑ από μια πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά, αλλά και να σώσει τους Έλληνες καταναλωτές από την παγωνιά...

Αν αύριο χρεοκοπήσει η Ελλάδα

Το πρακτορείο Reuters αναλύει τι θα συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Την ώρα που οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη, τα σενάρια από τους οίκους αξιολόγησης και τα ξένα ΜΜΕ δίνουν και παίρνουν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους. Η συμφωνία αυτή, που αναμένεται να ελαφρύνει το χρέος της χώρας κατά 100 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το 2020, ίσως οδηγήσει την χώρα σε χρεοκοπία, που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο τι θα συμβεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και διαχωρίζει όρους που ακούγονται καθημερινά από το στόμα των αναλυτών.

Τον Μάρτιο τα... σπουδαία

Toυ Δημήτρη Μυ
Τον περασμένο Σεπτέμβρη αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης σε «εμπιστευτική» συζήτηση έλεγε ότι... σύμφωνα με σενάριο εργασίας που υπάρχει στο ελληνικό υπουργείο οικονομικών, σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, το νέο της νόμισμα θα ισούται με περισσότερα από 1500 ευρώ. Τότε, οι εν λόγω πληροφορίες εκτιμήθηκαν και αξιολογήθηκαν από το «Π» ως σκόπιμη κινδυνολογία, για να ενισχυθεί ο φόβος και η υποταγή της ελληνικής κοινωνίας σε μια πολιτική παραμονής της χώρας στο ευρώ, με κάθε κόστος. Τις περασμένες μέρες ωστόσο, αυτή η αναλογία «δραχμής» - ευρώ εμφανίστηκε στη δημοσιότητα και μάλιστα, όχι από ελληνικά μέσα. Στα εν λόγω δημοσιεύματα γίνεται λόγος για αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, αλλά και επενδυτικών οίκων, οι οποίοι θεωρούν δεδομένη όχι μόνο την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, αλλά και τη σημαντική υποτίμηση του νομίσματος της Ελλάδας, όπως και αν θα λέγεται αυτό. Eκτός της JP Morgan που προεξοφλεί χρεοκοπία της Ελλάδας και ποντάρει σε αυτήν προτρέποντας και τους πελάτες της να κάνουν το ίδιο δημοσίευμα των Sunday Times αναφέρεται σε αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ελλάδα τον Μάρτιο. Οι Sunday Times στο ρεπορτάζ τους αναφέρουν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να “πτωχεύσει ατάκτως” μέσα στις επόμενες 10 εβδομάδες, θέτοντας σε αμφισβήτηση την επιβίωση του ευρώ. Η εφημερίδα δημοσιεύει αυτή την εκτίμηση με αφορμή τη κατάρρευση των συνομιλιών για το χρέος τη Παρασκευή, επισημαίνοντας ότι "η Ελλάδα δεν έχει τα 14,4 δισ. € ομολόγων που πρέπει να εξοφληθούν στις 20 Μαρτίου". Ανατριχιαστικό είναι το σενάριο που δημοσιεύει εξειδικευμένη ιστοσελίδα οι αναλυτές της οποίας υποστηρίζουν ότι:"Δεδομένου ότι η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη πριν από δέκα χρόνια, με ισοτιμία 1 ευρώ προς 340,75 δραχμές, η αγορά τιμολογεί αυτή την περίοδο σε μια μαζική υποτίμηση, γύρω στις 1530 δραχμές ανά ευρώ". Η εν λόγω εκτίμηση βασίζεται, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα σε ανάλυση μεγάλου οίκου. Πρόκειται περί κινδυνολογίας για ακόμη μεγαλύτερη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις απαιτήσεις των πιστωτών; Ή μήπως η πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη έχει ανοίξει διάπλατα; Ο Μάρτης είναι κοντά

Οι Γάλλοι που ήταν τεχνικοί σύμβουλοι για το αέριο στην Κύπρο, πήραν τη δουλειά και στην Ελλάδα

Σημαντικό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Μιλώντας σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι στις 2 Μαρτίου θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό κόλπο, Κατάκολο και Ιωάννινα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιουλίου. Όπως είπε, οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές. Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP, που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης, έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας. Στελέχη του Ινστιτούτου έχουν εγκατασταθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο ΥΠΕΚΑ και συνεργάζονται με στελέχη του υπουργείου για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί. Ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει το παράδειγμα της Κύπρου στον τομέα των ερευνών, σημείωσε ωστόσο ότι η Κύπρος ξεκίνησε με την ανακήρυξη της ΑΟΖ το 2003, προσέλαβε τεχνικό σύμβουλο το 2005, έκανε σεισμικές έρευνες το 2006, προκήρυξε γύρο παραχωρήσεων το 2007, υπέγραψε το συμβόλαιο με τη Noble Energy το 2008 και τα γεωτρύπανα μπήκαν το 2011. Προσπαθούμε, είπε, να συντμήσουμε τους χρόνους. Προανήγγειλε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του από το ΣτΕ , και θα ακολουθήσει η στελέχωσή του και η τοποθέτηση της διοίκησης. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο. Τέλος, ανέφερε ότι η ανακοίνωση πρόσφατα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου για την πιστοποίηση ύπαρξης 1 δισ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου στο Δυρράχιο, λειτουργεί ευνοϊκά για την προσέλκυση ενδιαφέροντος στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας με ανάλογα γεωλογικά χαρακτηριστικά και επανέλαβε την εκτίμηση ότι σε βάθος χρόνου η χώρα μας θα μπορεί να καλύπτει το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες απόλυτα εγχώριες πηγές.