Υποθήκευση του συνόλου των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, θα περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση με επέκταση του επαίσχυντου άρθρου 13 του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου ή περίληψη επιπλέον ειδικού άρθρου με το οποίο θα εκχωρούνται απ’ευθείας στους ξένους δανειστές τα έσοδα της χώρας από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Για την ακρίβεια αυτή την στιγμή η διαπραγμάτευση δεν είναι για τον αν τα χρήματα θα πηγαίνουν απ’ευθείας σε ένα ταμείο το οποίο θα αποπληρώνει τα δάνεια, αλλά αν θα συμβεί αυτό (το οποίο οι κυβερνώντες θεωρούν «θετική λύση» ή αν θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων απ’ευθείας οι δανειστές!
▼
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012
Πώς ο Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στην αιχμαλωσία
Όλη η διαδρομή από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάιο του 2010, όπου ο Γ. Παπανδρέου οδήγησε σε αναγκαστική χρεοκοπία την Ελλάδα. |
Του Μενέλαου Τασιόπουλου
Η εισαγγελική παρέμβαση των Πεπόνη – Μουζακίτη για την διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών Παπανδρέου - Παπακωσταντίνου και άλλων εμπλεκόμενων υπουργών για τα ‘φουσκωμένα» στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), για το έλλειμμα του 2009, τινάζει ουσιαστικά στον αέρα το πολιτικό σκηνικό. Βεβαίως για το αν θα προχωρήσει ο φάκελος προς την Βουλή , με το ερώτημα της άρσης ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού, είναι υπόθεση του Συμβουλίου Εφετών. Που ενδεχομένως και κάτω από τις επίσημες πολιτικές πιέσεις και απαράδεκτες, από Συνταγματικής απόψεως , εχθρικές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Μ. Παπαιωάννου, μπορεί να μπλοκάρει την όλη εξέλιξη. Το πολύ ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών και περιβάλλοντος σήμερα, Γ. Παπακωσταντίνου δεν είναι βουλευτής και στην περίπτωση του δεν χρειάζεται άδεια της Βουλής για την εξέταση τυχόν ποινικών ευθυνών του, αλλά αντιμετωπίζεται ως απλός πολίτης . Όπως δηλαδή και ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Γεωργίου.
Α. Λοβέρδος: Θα γίνει μακελειό αν πειράξουν τον Γ. Παπανδρέου
Αντίθετος με την πολιτική προσβολή του Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο Mega. «Όποιος επιχειρήσει να πειράξει τον Γ. Παπανδρέου, θα μετατρέψει τη χώρα σε μακελειό», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, σχολιάζοντας την διαβίβαση της δικογραφίας για το έλλειμμα του 2009 στη Βουλή. «Όποιος επιχειρήσει πολιτικά να τον προσβάλλει για την πολιτική του, η χώρα θα αλλάξει πορεία. Από εκεί που πηγαίνει να μην γονατίσει, θα γίνει μακελειό», εκτίμησε. Πάντως, ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι η δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο προκάλεσε καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και επέφερε λάθη, καθώς η κυβέρνηση Παπανδρέου, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, υιοθέτησε μια επιδοματική πολιτική. «Έπρεπε να έχουμε αποφασίσει πολύ πιο σκληρές πολιτικές», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι όποιες πολιτικές παροχές θα έπρεπε να δοθούν σε σύνδεση με τη μείωση της σπατάλης του κράτους. Επίσης, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, μη άρση γραφειοκρατικών εμποδίων σε πέντε κρίσιμους τομείς. «Δεν υπήρχε αντίβαρο στις υφεσιακές πολιτικές», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στο Μνημόνιο, ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι η κατάρτιση του κειμένου χρειάστηκε να γίνει εντός λίγων ημερών και υπό το βάρος μιας επικείμενης πτώχευσης. «Αν η χώρα πήγαινε στη δραχμή, δεν θα είχαμε να φάμε», ανέφερε. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι «η αναπτυξιακή πολιτική είναι δικό μας θέμα και όχι του μνημονίου», ενώ υπογράμμισε ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να εμπεριέχει θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν στην ανάπτυξη.