Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Ελλάς – Ελλάς μου, ανάστα, τι καθεύδεις, το τέλος εγγίζει και μέλλεις θορυβείσαι. ΑΝΑΝΗΨΟΝ επιτέλους…

«Ρόδον το αμάραντον, χαίρε, η μόνη βλαστήσασα· το μήλον το εύοσμον, χαίρε η τέξασα, το οσφράδιον του πάντων Βασιλέως. Χαίρε απειρόγαμε κόσμου διάσωσμα»

Αφού λέμε για την Ψυχή μας το του Μεγάλου Κανόνος την 5η εβδομάδα των νηστειών «Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις τό τέλος ἐγγίζει καί μέλλεις θορυβεῖσθαι· ἀνάνηψον οὖν, ἵνα φείσηταί σου Χριστός ὁ Θεός…»
Να μην ΤΟ πούμε αδελφοί και για την Ελλάδα μας που είναι από μόνη της μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΨΥΧΗ;
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ρίξτε μια ματιά κοντά και γύρω σας… ¨Τα σπίτια μας είναι όρθια και τα ερείπια μέσα σε αυτά είμαστε εμείς.¨

Η Ρωσία δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα να πουλάει διαστημική στρατιωτική τεχνολογία και να λαμβάνει τουρκικές λίρες. Κάτι άλλο ποιο σοβαρό συμβαίνει;

ΦΩΤΟ από Sputnik International
Τέτοια  παράδοξα ακούστηκαν και το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ρωσία τις τουρκικές λίρες, θα αγοράζει γερμανικά αυτοκίνητα πολυτελείας; ΣΟΚ -Τουρκία καλεί Ρωσία «έλα να μας σώσεις, μας διαλύουν» Οι Άγιοι Πατέρες προσέγγισαν με θαυμαστή ακρίβεια αυτά που σήμερα τρέχουν στην επικαιρότητα.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Αυτές τις στιγμές η τουρκία του Ερντογάν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία ομοιάζει με εκείνο το παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων, το κορόιδο, που προσπαθούν κάποιοι να το κάψουν, κτυπώντας το με « το τόπι της διάλυσης» .

Η αληθινή αγάπη φαίνεται στη θυσία

‹‹Υπάρχει μια παλαιά γιαπωνέζικη ιστορία, για ένα γεγονός το οποίο συνέβη με ένα παλιρροιακό κύμα πριν από πολλά χρόνια. Ένας γέροντας ζούσε πάνω στην κορυφή ενός λόφου κοντά στον απέραντο ωκεανό. Ένα βράδυ παρατήρησε ένα πανύψηλο τείχος νερού, βαθιά μέσα στη θάλασσα, που ερχόταν γρήγορα προς την ακτή.
Αμέσως η σκέψη του πήγε στους χωρικούς που βρίσκονταν αμέριμνοι κάτω στις καλύβες τους, στους πρόποδες του λόφου. Αν δεν μπορούσε να τους ειδοποιήσει σίγουρα θα χάνονταν – και δεν του απέμεινε καιρός να κατεβεί κάτω και να τους πει για τον κίνδυνο. Προσπάθησε να φωνάξει, αλλά η απόσταση ήταν πολύ μεγάλη. η ασθενική φωνή του δεν μπορούσε να τους φθάσει.

Ο πόνος μας βγάζει από τα ανθρώπινα μέτρα

Τελικά αυτά τα «γιατί» δεν έχουν τις απαντήσεις που η φτώχεια και η αδυναμία μας περιμένει. Στη λογική αυτή συνήθως παραμένουν αναπάντητα.
Γι' αυτό και ο Χριστός για το θάνατο δεν είπε παρά ελάχιστα. Απλά ο Ίδιος τον επέλεξε και πόνεσε όσο κανένας άλλος. Και όταν αναστήθηκε, το στόμα Του έβγαλε περισσότερη πνοή και λιγότερα λόγια.

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ

ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ
Στην επίσημη λειτουργική γλώσσα η ακολουθία αυτή ονομάζεται «Ακάθιστος Ύμνος» ή μονολεκτικά «Ακάθιστος» από την ορθία στάση, που τηρούσαν οι πιστοί καθ' όλη τη διάρκεια της ψαλμωδίας της. Έτσι και με τα λόγια και με τη στάση του σώματος εκφράζεται η τιμή, η ιδιαίτερη ευλάβεια, η ευχαριστία προς εκείνη, προς την οποία απευθύνουμε τους χαιρετισμούς μας.

Ψάχνω τον Θεό να μου πει…

Μία ανέκδοτη ιστορία που είπε κάποτε ο π. Μελέτιος.
~Κάποτε ένας χωρικός άκουσε στην εκκλησία ότι αν δώσεις ελεημοσύνη θα λάβεις εκατονταπλάσια από τον Θεό. Είπε λοιπόν στην γυναίκα του να δώσουν ως ελεημοσύνη το μοναδικό βόδι που είχαν και ο Κύριος θα τους επέστρεφε 100 βόδια για την καλή τους πράξη. Δεν δίστασε δε καθόλου να δώσει το βόδι του, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στον Κύριο. Έδωσε λοιπόν το βόδι και περίμενε την ανταπόδοση από τον Θεό. Περνούσε ο καιρός και τα 100 βόδια δεν ερχόταν.
Ένα πρωί λοιπόν αποφάσισε να ανέβει στο γειτονικό βουνό για να βρει τον Θεό και να τον ρωτήσει πότε θα του έδινε τα 100 βόδια που άκουσε στο κήρυγμα του ιερέα. Ανεβαίνοντας στο βουνό συνάντησε έναν ασκητή.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΡΕΤΗ;

Στήν ἐρώτηση ποιά εἶναι ἡ μεγαλύτερη ἀρετή, μπορεῖ κανείς νά δεχτεῖ πολλές ἀπαντήσεις: εἶναι ἡ ἀγάπη, εἶναι ἡ διάκριση, εἶναι ἡ ὑπομονή. Τελικῶς ὅμως ἡ μεγαλύτερη ἐξ ὅλων τῶν ἀρετῶν φαίνεται νά εἶναι ἡ ταπείνωση, γιατί αὐτή εἶναι ἐκείνη πού κρίνει τήν ποιότητα καί γνησιότητα κάθε ἄλλη ἀρετῆς. 
Γιά παράδειγμα: μπορεῖ νά ὑπάρχει ἀγάπη ἐκεῖ πού λείπει ἡ ταπείνωση, ἀφοῦ ἡ ἔλλειψη τῆς ταπείνωσης δείχνει ὅτι καί ἡ ἀγάπη ἀποτελεῖ μία μορφή ἐγωϊσμοῦ; Μπορεῖ νά ὑπάρχει ὑπομονή ἤ καί διάκριση, ἀφοῦ καί οἱ δύο αὐτές, πού θεωροῦνται πράγματι ὑψηλότατες ἀρετές, στηρίζονται στήν ταπείνωση; Γι’ αὐτό καί ὁ ἴδιος ὁ Κύριος τόνισε ὅτι «ὅταν κάνετε πράξη ὅλα ἐκεῖνα πού ἔχει δώσει ὡς ἐντολές ὁ Θεός, νά λέτε ὅτι εἶμαι ἄχρηστος δοῦλος· ὅτι ἔκανα ὅ,τι ὄφειλα νά πράξω».

1999-2009-2019 σημειακές ημερομηνίες για την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Ήρθε ο καιρός της Μυστικής Πύλης;

Ένας  ξυπόλητος σαν τρελός κυκλοφορεί  τα βράδια έξω από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και ΣΤΑΥΡΩΝΕΙ τα καπάκια των φρεατίων που βρίσκονται έξω από αυτήν. Περισσότερα για το γεγονός αυτό στο τέλος του κειμένου, ώστε να ψηλαφήσουμε καλύτερα τα σημεία που συμβαίνουν και δεν τα καταλαβαίνουμε.
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
1999 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
«1600 χρόνια περίπου μετά το κτίσιμο του ναού, ο μεγάλος σεισμός στις 17 Αυγούστου 1999 που έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, δεν πείραξε καθόλου τα θεμέλια της Αγίας Σοφίας, ενώ έκανε μεγάλες ζημιές στα έργα ανακαίνισης που είχαν γίνει τα τελευταία 14 χρόνια, με αποτέλεσμα να γκρεμισθούν όλοι οι αναπαλαιωμένοι σοβάδες και να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στις εργασίες του ιστορικού ναού, ενώ οι ιστορικές του βάσεις να μείνουν ανέπαφες, όπως αναφέρει το xorisorianews.