Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

☦Black out έξω από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Ερντογάν: «Έλληνες ερχόμαστε από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ στο ΑΙΓΑΙΟ»

Ο τούρκος μετά την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου περί θαλασσίων ζωνών με την συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου ζητάει απεγνωσμένα την επικαιροποίηση του με κατάληψη έστω και ενός κομματιού γης Ελληνικής γης στην ευρύτερη περιοχή του Κρητικού πελάγους;
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία. Η νέα συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο δεν έχει καμία αξία στο θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

☦Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΑΣΚΟΦΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

Γράφει ὁ Φώτης Μιχαήλ, ἰατρός
Σέ Σύνοδο τῆς Ἱεραρχίας, οἱ ἐπίσκοποι εἶναι ὅλοι τους ὑποχρεωμένοι (ὀνομαστική ψηφοφορία) νά λάβουν ἀνοιχτά θέση ἀπέναντι στό ὑπό συζήτηση θέμα (ὑποχρεωτική φιμωτροφορία μέσα στούς ἱερούς ναούς). Καί νά τό κάνουν αὐτό ὄχι μονολεκτικῶς ἤ μέ ἐπιχειρήματα ἀντλούμενα ἀπό τόν χῶρο τῆς πολιτικῆς ὀρθότητας, ἀλλά μέ ἀναφορές στό ἀνεξάντλητο χρυσορυχεῖο τῆς Ἁγιοπατερικῆς μας Παραδόσεως.

☦ Η Χάρη της Παναγίας

Όταν κοιτάς την Παναγιά
νιώθεις ανατριχίλα,
νιώθεις Πανάγιο Άγγιγμα….
μες της καρδιάς τα Φύλλα,
την ώρα που οι μοναχοί
ανάβουν τα καντήλια.

Ανάβουνε και ένα χρυσό
της Παναγιάς καντήλι!
Που του ‘χουν δέσει στο Σταυρό
ένα λευκό μαντήλι.

Τι προκαλεί η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για ΑΟΖ; Το ωστικό κύμα της έφτασε στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και ξήλωσε τις κουρτίνες μπροστά στην ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ

Σκηνικό φωτιάς στα γαλάζια νερά του ΑΙΓΑΙΟΥ. Ο τούρκος λυσσάει και ετοιμάζεται για αντίποινα. Βρισκόμαστε στο ΠΑΣΧΑ του καλοκαιριού και πρέπει να τιμήσουμε δεόντως την ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ καθότι θα την επικαλεστούμε όλοι μας με το γνωστό «ταις Πρεσβείαις της Θεοτόκου Σώτερ σώσον ημάς»
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Πληροφορίες - Απειλές Μ.Τσαβούσογλου σε Ελλάδα: «Θα αποδείξουμε στη θάλασσα ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι άκυρη»

☦ Κάντε κομποσχοίνι να με πάρει ο Χριστός !

Πάντοτε η οσιακή τελευτή ενός ανθρώπου, μένει ανεξίτηλη στην μνήμη όσων αξιώθηκαν να παρευρεθούν στις στερνές εκείνες ώρες που όλα τα φυσιολογικά και τα συνηθισμένα , παραχωρούν την θέση τους αυτοδίκαια στα υπερφυή και στα ασυνάντητα. Οι στιγμές της μετάβασης εκ του Θανάτου εις την Ζωήν . Φοβερή η ώρα τούτη ! Όσο κι αν έχουμε εξοικειωθεί με αυτήν την διαδρομή,  όταν καλούμαστε να την  βιώσουμε δίπλα σε δικούς μας ανθρώπους, κάνουμε τα πάντα έστω  για μια μικρή  αναστολή .  Παλεύουμε για λίγες μέρες , ώρες , για λίγες ακόμα ανάσες! Σκεφτόμαστε τα οσιακά τέλη αγίων των προσφάτων αιώνων σε κάποιες πρόσφατες σελίδες του συναξαριού , και διαπιστώνουμε πως κάποιοι ακόμα και από εκείνους τους επιγείους αγγέλους  πάλεψαν να κρατηθούν στην ζωή μέσα στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου με την βοήθεια φαρμάκων και ιατρών.

"Πότε, γιαγιά μου, πότε;"

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος, costasgp@yahoo.gr
Στο ποίημα του Γεώργιου Βιζυηνού, «Ὁ τελευταῖος Παλαιολόγος» (1882), ρωτάει το παιδάκι τη γιαγιά του: «Ἀπέθανε, γιαγιά;». Και η γιαγούλα απαντάει: «Ποτέ, παιδάκι μου, κοιμᾶται».

☦ Η εμφάνιση της Αγίας Νεφέλης κάθε χρόνο στην Ιερά Αγρυπνία στο Όρος Θαβώρ κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Το 2015 η Αγία Νεφέλη εμφανίστηκε δύο φορές με συνολική διάρκεια περίπου 3 ώρες. Το βίντεο είναι από προσκύνημα με την ενορία του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Καλυβίτου Βαθύ Αυλίδας.

☦Η Παναγία μας, οδηγός εξόδου από την κρίση και λύτρωση από τα δεινά

Σταδιακά, η προσευχή λειτουργεί ως διαρκές μέσον εξαγνισμού και αγιότητας της Παναγίας Θεοτόκου. Υπήρξε η ίδια καρπός προσευχής, παρουσιάζεται ως ζώσα προσευχή ευγνωμοσύνης στα Εισόδια, ανεβαίνει μέσω της προσευχής στο υψηλότερο σκαλοπάτι της ταπείνωσης και της υπακοής στον Ευαγγελισμό της, φτάνει σε παροξυσμό ευγνωμοσύνης και δοξολογίας κατά την επίσκεψή της στην Ελισάβετ, βλέπει την προσευχή της να καρποφορεί, αντικρίζοντας πρώτη την ενανθρώπιση του Θεού κατά τη Γέννηση, είναι η πρώτη που καταθέτει την προσευχή της στον Θεάνθρωπο Χριστό στον γάμο της Κανά, υπερβαίνει μέσω της προσευχής τον αβάσταχτο μητρικό πόνο κάτω από τον Σταυρό και τέλος καθίσταται η τέλεια προσευχόμενη ύπαρξη, γενόμενη ουσιαστικά ζώσα προσευχή, απαλλαγμένη από όλα τα στίγματα της φθοράς και του θανάτου κατά την Κοίμηση και την Μετάστασή της.

☦ Ερμηνεία της εικόνας της Μεταμόρφωσης του Κυρίου

Η εικόνα της Μεταμόρφωσης αποτελεί το κλειδί της ορθόδοξης θεολογίας για τη θέα του Θεού.
Το φανερωμένο στους αποστόλους φως ήταν η εκδήλωση της θείας λαμπρότητας, άχρονης και άκτιστης δόξας, μια αναγνώριση των δύο φύσεων του Χριστού, της θεϊκής και της ανθρώπινης. Ταυτόχρονα ήταν μια «προτύπωσις», μια εικόνα της μεταμορφωμένης ανθρώπινης φύσης και θέωσης που χαρίζει το απολυτρωτικό έργο του Χριστού. Η Μεταμόρφωση του Χριστού στο όρος Θαβώρ είναι το αντίστοιχο της Καινής Διαθήκης στην Παλαιά, όπου ο Θεός αποκαλύπτεται στο Μωυσή στο όρος Χωρήβ.

☦ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ

Το 1651 Ιβηρίτες μοναχοί δοκίμαζαν οικονομική στενότητα, γι’ αυτό ανέθεσαν στη Θεοτόκο να μεριμνήσει για τη συντήρησή τους. Αμέσως η φιλόστοργη Μητέρα έτρεξε για εξεύρεση πόρων με το ακόλουθο χαριτωμένο θαύμα.
Εκείνη την περίοδο ήταν βαριά άρρωστη η κόρη του τσάρου της Ρωσίας Αλεξίου Μιχαήλοβιτς. Τα πόδια της ήταν παράλυτα και για τους γιατρούς αθεράπευτα.