Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

☦ Σύναξις πάντων των Αγίων Αναργύρων (17 Οκτωβρίου)

Αρκετοί νομίζουν ότι οι Άγιοι Ανάργυροι είναι δύο, ο Κοσμάς και Δαμιανός, χωρίς να ξεχωρίζουν τα ζεύγη που τιμάμε τις δύο πρωτομηνιές (Ιουλίου και Νοεμβρίου).  

Αν ανατρέξουμε στα συναξάρια της εκκλησίας μας θα δούμε ότι η χορεία των Αναργύρων Αγίων ανέρχεται σε είκοσι μέλη.

17 Οκτωβρίου μνήμη των Αγίων Είκοσι Αναργύρων:

Κοσμά και Δαμιανού των εκ Ρώμης,  Κοσμά και Δαμιανού των εξ Ασίας,  Κοσμά, Δαμιανού,  Ευτροπίου, Ανθίμου και Λεοντίου των εξ Αραβίας,  Κύρου και Ιωάννου,  Παντελεήμονος και Ερμολάου,  Σαμψών και Διομήδους,  Μωκίου και Ανικήτου,  Ιουλιανού, Θαλλελαίου και Τρύφωνος.

☦ «Της ἀθεΐας τήν νόσον ἐθεράπευσε» (Μνήμη Αγ. Ευαγγελιστού Λουκά)

«Λουκᾶν τόν ἀοίδιμον ἐν ὠδαῖς εὐφημήσωμεν. Οὗτος γάρ ἀθεΐας τήν νόσον, τῷ ἐπιχρίσματι τῆς Χριστοῦ κολυμβήθρας ἐθεράπευσε» (ἀπό τό Δοξαστικό τῶν Στιχηρῶν τῶν Αἴνων τοῦ Ὄρθρου τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ τοῦ Εὐαγγελιστοῦ)

«Ας δοξάσουμε τον Λουκά που του αξίζει να τον υμνούμε. Διότι αυτός την ασθένεια της αθεΐας με την αλοιφή του νερού του βαπτίσματος από την κολυμβήθρα του Χριστού θεράπευσε»

☦ Για την σπουδαιότητα της νοεράς προσευχής

Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Σιναΐτης δίδαξε τὴν ἐργασία τῆς Νοερᾶς προσευχῆς ὄχι μόνο στοὺς Μοναχοὺς τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ἀλλὰ ξεκινώντας ἀπὸ τὸ Ἅγιον Ὄρος πῆγε διδάσκοντας τὴ Νοερὰ προσευχὴ μέχρι τὴ Βλαχία, δηλαδὴ τὴ σημερινὴ Ρουμανία.

Ἐπίσης ὁ λαμπρός της Θεσσαλονίκης φωστήρας ἅγ. Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς ὄχι μόνο σε πολλὲς ὁμιλίες του παρακινοῦσε ὅλους τοὺς χριστιανοὺς νὰ προσεύχονται νοερὰ καὶ μὲ τὴν καρδιά τους, ἀλλὰ καὶ λόγον ὁλόκληρον ἔστειλε στοὺς Ἰωάννην καὶ Θεόδωρον τοὺς φιλοσόφους, ποὺ βρίσκονταν στὸν κόσμο, στὸν ὁποῖο λόγο ἀποκάλυψε σ᾿ αὐτοὺς ὅλα τὰ μυστήρια τῆς Νοερᾶς προσευχῆς.

☦ ΔΥΟ ΑΓΙΟΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΝ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΑΝΟΙΓΑΝ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ

"Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΤΟΡΟΣ  ΗΤΑΝ ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ  ΣΤΙΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ. (που εορτάζει σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Οκτωβρίου)

Ο ΣΥΝΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΗΤΑΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ - ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΜΠΤΩΣΗ - ΗΤΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΑΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΑΝ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΜΑΤΙΑ  ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ"

☦ Αγαπάτε τους εχθρούς υμών – Οι Άγιοι μιμούνται τον Χριστό….

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει ότι από τον λόγο του Χριστού «Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι», έμαθε ο πρωτομάρτυρας Στέφανος να πει για τους λιθοβολιστές του: «Κύριε μη στήσεις αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην…».

Και όλοι γενικά οι Άγιοι, ως μιμητές του Χριστού και ακόλουθοι, από αυτόν τον λόγο έμαθαν να συγχωρούν τους εχθρούς τους».

☦ Μην λιποψυχείτε, μη θλίβεστε και μην δειλιάζετε…

Βάλσαμο στην ψυχή είναι τα λόγια του Αγίου Νεκταρίου και τόσο επίκαιρα. Μην λιποψυχείτε, μη θλίβεστε και μην δειλιάζετε...

Οι πειρασμοί παραχωρούνται για να φανερωθούν τα κρυμμένα πάθη, να καταπολεμηθούν κι έτσι να θεραπευθεί η ψυχή.

☦ ένας ΑΓΙΟΣ αγκάλιασε τον Άλλον ΑΓΙΟ εκμηδενίζοντας απόσταση 200 ετών.

«Οι επόμενες μέρες που έρχονται είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες»

«ξεσκονίστε τα συναξάρια των Αγίων μας και πάρτε κουράγιο και δύναμη από αυτά» μας είπαν πατέρες που δεν προβλέπουν, αλλά βλέπουν, αυτό που έρχεται για να μας αναβαπτίσει στις αλήθειες της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ μας.

☦ Ο ευλογημένος Συμεών ο Μικρασιάτης

Το 1922 ήρθε από την Μικρασία με τους πρόσφυγες ένα ορφανό Ελληνόπουλο, ονόματι Συμεών. Εγκαταστάθηκε στον Πειραιά σε μια παραγκούλα και εκεί μεγάλωσε μόνο του. Είχε ένα καροτσάκι και έκανε τον αχθοφόρο, μεταφέροντας πράγματα στο λιμάνι του Πειραιά. Γράμματα δεν ήξερε ούτε πολλά πράγματα από την πίστη μας. Είχε την μακαρία απλότητα και πίστη απλή και απερίεργη.

☦ "ανασκουμπωθείτε και όσο έχουμε αλεύρι κάντε πρόσφορα"

Εμείς δεν προσφέρουμε με το ζύμωμα γιατί ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ μας προσφέρει τα μάλα.

" σκέψου τον ΠΑΤΕΡΑ μας τον Πλάστη του Παντός να λαμβάνει χώμα για να μας πλάσει και μετά να μας εμφυσήσει την ΖΩΗ με την ΧΑΡΗ του ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ"

☦ "μπορεί εμείς να εξοικειωθήκαμε με τα δάκρυα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας, αλλά κάθε φορά που κλαίει η Υπεραγία Θεοτόκος στον Ουρανό γίνεται ΣΙΓΗ και μετά ...'"

ΚΑΙ μετά έρχονται  πολλά γεγονότα" μας είπε ένας ασκητής που συμπλήρωσε ότι:

"-σαν ανθρωπότητα δεν εκλάβαμε  με την   σοβαρότητα πρέπει τα εδώ και 13 μήνες συνεχόμενα δάκρυα της Παναγίας μας και δη στην εικόνα της Παναγίας της Παρηγορήτριας στον Άγιο Δημήτριο στον Βύρωνα Αθηνών.