Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

☦ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΩΝ ΝΗΠΤΙΚΩΝ

«ΟΙ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΡΟΣΙΑΣ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ, ΕΝΩ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΤΙΣ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΤΕΝΑΓΜΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ»  ΗΛΙΑ ΕΚΔΙΚΟΥ

☦ «ΜΝΗΜΗ ΘΕΟΥ»

«Σ ΑΥΤΟ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ, ΕΛΕΓΕ Ο ΑΒΒΑΣ ΥΠΕΡΕΧΙΟΣ:  - ΕΚΕΙΝΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ»  ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ

☦ Ο Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυς

Ο Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυς (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μόρφης) γεννήθηκε την 14 Σεπτεμβρίου 1384, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Τέκνο πολύτεκνης οικογένειας, έμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα η μητέρα του να φέρει όλο το βάρος της ανατροφής του ιδίου και των επτά αδελφών του. Και αυτό το κατάφερε με αγώνα και μόχθο, ώστε τα παιδιά της να μείνουν πιστά στο δρόμο της αγάπης και του Χριστού, άγοντας πνευματική και ενάρετη ζωή. Το 1395 κατέλαβε τη Θεσσαλία ο Σουλτάνος Βαγιαζίτ Α΄ με τα στρατεύματά του, ο οποίος αποκαλείτο Κεραυνός για την αγριότητά του. Η σκληρή διοίκησή του επέβαλε το παιδομάζωμα, ήτοι τη στρατολόγηση νέων αγοριών 14-18 ετών, ακόμα και μικρότερων, με σκοπό να δημιουργήσει ένα σώμα φανατικών Τούρκων, που θα στρεφόταν εναντίον των Ελλήνων.

☦Η Αγία μεγαλομάρτυς Ειρήνη

Την εποχή που βασίλευε ο Μέγας Κωνσταντίνος (306-337 μ.Χ.), ζούσε στην πόλη Μαγεδών της Περσίας ο Λικίνιος που ήταν ηγεμόνας μιας επαρχίας και η γυναίκα του που λεγόταν Λικινία. Αυτοί ήταν οπαδοί μίας περσικής θρη­σκείας του Ζωροάστρη. Κάποτε απέκτησαν μία χαριτωμένη κορούλα που την ονόμασαν Πηνελόπη κι όσο αυτή μεγάλωνε, τόσο πιο πολύ ξεχώριζε η εξωτερική της ομορφιά αλλά και το χάρισμα της ευστροφίας που διέθετε. Έτσι οι γονείς της, έκτος από τις περιποιή­σεις και τα υλικά αγαθά που της προσέφεραν πλουσιοπάροχα, για να την κάνουν ευτυχι­σμένη, ανέθεσαν και τη μόρφωση της σε έναν σοφό δάσκαλο, τον Απελλιανό. Εκείνος, ανέλαβε τη διαπαιδαγώγηση της Πηνελόπης με μεγάλο ενδιαφέρον και με χαρά έβλεπε την πρόοδό της, στα μαθήματα που της έκανε. Πολλές φορές, συζητώντας μαζί της, καταλάβαινε πως η νεαρή κόρη με τα προτερήματα που είχε και με το χαρακτήρα της, τον βοηθούσε να γίνει περισσότερο σοφός.

☦ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ

“ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΞΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΛΕΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ. ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ, ΝΙΩΘΟΝΤΑΣ ΠΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΝ ΚΙ ΑΚΟΎΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΑΜΑΡΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΣΗ ΑΦΡΟΝΤΙΣΙΑ, ΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ»

☦ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ

“ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΒΒΑΣ ΕΥΑΓΡΙΟΣ, ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΥΜΜΑΖΕΜΕΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ, ΠΟΛΥ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΝΑ ΨΑΛΛΗ ΕΤΣΙ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΣΠΑΤΑΙ»