Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΖΕΡΟΥΜ


Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Τα επόμενα 24ωρα ο Έλληνα πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα θα βρεθεί στο Ερζερούμ της Τουρκίας για να μετάσχει (στις 7 Ιανουαρίου) στην ετήσια «Διάσκεψη Τούρκων Διπλωματών», στην οποία μάλιστα συμμετέχουν υπουργοί Εξωτερικών των παραδοσιακών κρατών – συμμάχων της Τουρκίας, όπως του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Στην ετήσια τουρκική διπλωματική διάσκεψη μετέχει και η αμφιλεγόμενη υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρετανίδα λαίδη Κάθριν Άστον.
Η επίσκεψη αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού έχει γίνει ήδη αντικείμενο σχολιασμού στο εσωτερικό της Ελλάδας, όχι μόνο για τον λόγο ότι η διάσκεψη πραγματοποιείται στην πόλη σύμβολο της γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων (πέρυσι έγινε στο Μαρντίν, την πόλη σύμβολο της σφαγής των Ασσυρίων στην νοτιοανατολική Τουρκία) , ούτε βέβαια μόνο για την παράλειψη, της επίσκεψης στο Φανάρι, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ (η οποία είθισται κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των πρωθυπουργών στη γειτονική χώρα), αλλά διότι ήδη διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα επισημαίνουν ότι «η επίσκεψη Παπανδρέου εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης μυστικής διπλωματίας».
Η επίσκεψη δεν έγινε γνωστή σήμερα, αλλά διέρρευσε στον τουρκικό Τύπο και στην εφημερίδα Zaman στις 24 Νοεμβρίου του 2010, όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Ερζερούμ για τη συγκεκριμένη διάσκεψη. Ήταν τόσο καλά ενημερωμένη η εφημερίδα Zaman ώστε τον περασμένο Οκτώβριο αποκάλυψε την άσκηση μυστικής διπλωματίας και σημεία αυτής, δηλαδή ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε την αμοιβαία περικοπή των αμυντικών δαπανών, όπως επίσης την εκ των προτέρων ενημέρωση σχετικά με τις διαδρομές των πλοίων στο Αιγαίο και τον ΝΑΤΟϊκό έλεγχο για τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών των δύο κρατών. Ομοίως στην Ελλάδα ήρθε στο φως περιεχόμενο απόρρητου τηλεγραφήματος, το οποίο αναφερόταν στο ενδεχόμενο συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, αποκαλύπτοντας μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους δεν υπάρχει ακριβής ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες. Έτσι οι επίσημες διαρροές αναφέρουν ότι «οι συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα έχουν περιέλθει σε τέλμα» και ότι η ατζέντα των συζητήσεων των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της Διάσκεψης στο Ερζερούμ θα περιλαμβάνει το Αιγαίο, το θέμα της λαθρομετανάστευσης και την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία θα αποτελέσει το κύριο θέμα της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου ενώπιον των 200 επικεφαλής των τουρκικών διπλωματικών αντιπροσωπειών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όμως, έστω και αν η ελληνική πλευρά διαψεύδει με συστηματικό τρόπο τα περί «άσκησης μυστικής διπλωματίας», ο Τουρκικός Τύπος (ο οποίος, όπως δείχνει το παράδειγμα της Zaman επιβεβαιώνεται), αναφέρεται σε επικείμενη συμφωνία που θα συνάψουν για το Αιγαίο οι δύο πλευρές κατά τη συνάντηση των κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν το πρωί της Παρασκευής στο Ερζερούμ.
Το κακό είναι ότι διπλωματικοί κύκλοι την Αθήνα συμφωνούν με τα «επικείμενης συμφωνίας» και κάνουν λόγο για ελλιπή ενημέρωση, υπενθυμίζοντας ότι όταν ο κ. Παπανδρέου είχε αναλάβει εκτός από τα πρωθυπουργικά του και καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών είχε περίπου αποκλείσει έναν μεγάλο όγκο Ελλήνων διπλωματών από την ενημέρωση για τα επόμενα βήματα στον τομέα της άσκησης εξωτερικής πολιτικής, αφού δεν έδινε καμία κατεύθυνση σε διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στο εξωτερικό.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι, όπως η ηγεσία του ΚΚΕ, αφού σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα η κα Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε μεταξύ άλλων «η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου σε μία αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το μεγάλο, το επικίνδυνο βήμα για όλο τον ελληνικό λαό που σημαίνει συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι αμφισβητήσεις από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι γκρίζες ζώνες».

ΠΗΓΗ: http://www.newscode.gr/