Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΞΕΚΙΝΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ στην Ελλάδα, Αβιγκορ Λίμπερμαν, όπως τουλάχιστον διαρρέουν από τα ανώτερα ελληνικά κυβερνητικά κλιμάκια, ήταν απόλυτα επιτυχής. Όπως είχε γράψει κατά αποκλειστικότητα πρώτο το newscode πριν την άφιξη του ηγέτη της ισραηλινής διπλωματίας, υπήρξε πλήρης συμφωνία σε ό,τι αφορά τη τόσο στον εμπορικό, όσο και τον στρατιωτικό τομέα και για το λόγο αυτό θα συσταθούν ειδικές επιτροπές με τον μεν υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη να εποπτεύει την εμπορική συνεργασία και τις επενδύσεις και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη, να εποπτεύει τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, τόσο στα εξοπλιστικά προγράμματα όσο και σε θέματα που άπτονται συμπαραγωγών μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό και για την πορεία της συνεργασίας θα ενημερώνουν απευθείας τον πρωθυπουργό, ενώ κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα γίνονται «μικρές συνεδριάσεις» στις οποίες θα συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ουσιαστικά δεν είχαμε-όπως ήταν φυσικό-την υπογραφή συμφωνιών αλλά στρώθηκε το «κόκκινο χαλί» ώστε να αρχίζουν αρκετές από αυτές να υπογράφονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δώσει η ελληνική πλευρά στις «άμεσες επενδύσεις» εκ μέρους ισραηλινών επιχειρηματιών, ενώ επίσης μέσω του “fast track” θα δοθεί προτεραιότητα για την πώληση ΔΕΚΟ για τις οποίες έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το Ισραήλ. Στο ζήτημα του αγωγού οι διαδικασίες θα είναι επίσης ταχύτατες, ιδιαίτερα στο τμήμα που αφορά τις υποδομές για την «υποδοχή» και το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου και φυσικά του πετρελαίου, για το οποίο ακόμη επικρατεί «σιγή ιχθύος». Για το τεχνολογικό πάρκο στα Βαλκάνια, το οποίο θέλουν να δημιουργήσουν τα αρμόδια υπουργεία Ελλάδος και Ισραήλ, έχει βολιδοσκοπιστεί το Βιομηχανικό Πάρκο Βόλου για το οποίο το υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει ήδη τα σχέδια στα συρτάρια του. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στην Ελλάδα ομάδες τεχνοκρατών από το Ισραήλ για να εξετάσουν τους τρόπους και το κόστος, ενώ επίσης θα ξεκινήσουν και επισκέψεις επιχειρηματιών σε ελληνικά νησιά ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς είτε ξενοδοχειακών μονάδων είτε στην κατασκευή νέων. Στο τομέα των εξοπλισμών, θεωρείται βέβαιη η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και της ΕΑΒ (Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία), αλλά και η αγορά εκ μέρους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων πυραύλων αέρος-αέρος, πυρομαχικών αρμάτων, συστημάτων αυτοπροστασίας, Βελτίωση του ελληνικού συστήματος αεράμυνας με τη χρήση αναβαθμίσεων που παράγει η ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία. Ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχομένο κατασκευής πλοίων για τις ανάγκες του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού σε ελληνικά ναυπηγεία.
Όπως και να έχει η συνεργασία ή «στρατηγική συμμαχία», μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ παίρνει «σάρκα και οστά» με τις ευλογίες των ΗΠΑ και η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αποκτά «στρατηγικό βάθος» ενάντια ενός ιστορικού της αντιπάλου που είναι η Τουρκία.
Αρκεί τα βήματα να είναι σταθερά, σοβαρά και να έχουν σαν σκοπό η Ελλάδα να «πάρει» και όχι μόνο να «δώσει», ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ, όχι μόνο έχει ανάγκη τις επενδύσεις και τα κεφάλαια, αλλά και την ανάπλαση της εικόνας που έχει στο κόσμο ως «μαύρο πρόβατο» και ασταθής σύμμαχος…

http://www.newscode.gr