Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η Βίκυ, η Αρετή κι άλλοι οκτώ στον ανακριτή...

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του Άκη Τσοχατζόπουλου που, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η οποία έχει προηγηθεί, αποτελούν προϊόν δωροδοκίας από τα μίζες για τα γερμανικά υποβρύχια και τα ρωσικά αντιαεροπορικά TOR – M1 , ανοίγει στην ανακριτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση. Την εβδομάδα που έρχεται και συγκεκριμένα από τις 25 έως τις 27 Απριλίου, από το γραφείο του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή περνούν για να απολογηθούν, μετά από προθεσμίες που ζήτησαν και έλαβαν δέκα πρόσωπα, ανάμεσά τους η σύζυγός του προφυλακισμένου πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη αλλά και η κόρη του Αρετή. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες ο ανακριτής αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα ασκήσει νέες  συμπληρωματικές διώξεις σε βάρος του πρώην υπουργού, αν θα καλέσει νέα πρόσωπα με την ιδιότητα του κατηγορουμένου και αν θα χρειαστεί να λάβει νέες μαρτυρικές καταθέσεις. Τις αποφάσεις του αναμένεται να καθορίσουν τα νέα στοιχεία που βρέθηκαν στο γραφείο και στο σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου κατά τις έρευνες που έκαναν οι αστυνομικές αρχές στους χώρους αυτούς, μετά τη σύλληψή του, και τα οποία κρίνονται κατά πληροφορίες ως «εξαιρετικά σοβαρά». 
Τα δέκα πρόσωπα που απολογούνται την ερχόμενη εβδομάδα εμπλέκονται σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, στη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος που αποτελεί πρώην δωροδοκίας. Πρόκειται για ποσά που προκαλούν …ίλιγγο και διακινήθηκαν μέσω offshore («torcaso», «nobilis» και «bluebell», κ.ά), διαχειριστής των οποίων φέρεται ο προφυλακισμένος, Νικόλαος Ζήγρας, εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου. Σε δεύτερο χρόνο τα χρήματα αυτά ξεπλύθηκαν με την αγορά ακινήτων μέσω και πάλι των συγκεκριμένων εταιρειών. Τα ακίνητα που αγοράστηκαν κατέληγαν πάντα στον πρώην υπουργό και σε μέλη της οικογένειάς του. 

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά το ρόλο που αποδίδουν οι εισαγγελείς Ελένη Σίσκου και Ευγενία Κυβέλου, στα πρόσωπα αυτά, τα οποία καλούνται να απολογηθούν για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
- Β. Σταμάτη: Στην κατοχή της περνάει τον Απρίλιο του 2010 το νεοκλασικό επί της Δ. Αρεοπαγίτου έναντι 1.1000.000,00 ευρώ. Αρχικά (το 1999) ιδιοκτήτης του ακινήτου φέρονταν η Torcaso και μετά η Nobilis, πίσω από την οποία βρίσκεται σύμφωνα με τις δυο εισαγγελείς ο Α. Τσοχατζόπουλος. Σε τραπεζικό λογαριασμό της Nobilis κατατίθεται η πρώτη δόση του δανείου ύψους 650.000 που είχε λάβει η Β. Σταμάτη για να πληρώσει το αντίτιμο για το σπίτι. Το ακίνητο, κατά τις δυο εισαγγελείς αγοράστηκε με χρήματα που αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού!
- Π. Σταμάτης: Εμπλέκεται στις εργασίες ανακαίνισης του νεοκλασικού και «υπογράφει» τα σχετικά παραστατικά ως «Παναγιώτης Παπαλιάκος», χρησιμοποίει δηλαδή άλλο επίθετο (της πρώην γυναίκας του) για να μην αποκαλυφθεί ότι είναι ο αδελφός της Β. Σταμάτη. Σύμφωνα με το πόρισμα σε μια τουλάχιστον από αυτές τις συναλλαγές εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Nobilis.
-Αρετή Τσοχατζοπούλου: Η εμπλοκή της κόρης του πρώην υπουργού αφορά στο ακίνητο των 402 τετραγωνικών μέτρων της οδού Δεινοκράτους, στο Κολωνάκι. Η Α. Τσοχατζοπούλου φέρεται να απέκτησε το ακίνητο από την κατασκευαστική εταιρεία «Arcon» του Αστέριου Οικονομίδη, ο οποίος είχε ήδη προφυλακιστεί για την υπόθεση. Ο τελευταίος αγόρασε το σπίτι της Δεινοκράτους από την Bluebell διαχειριστής της οποίας φαίνεται να είναι ο Νίκος Ζήγρας. Στο λογαριασμό της συγκεκριμένης εταιρείας εμβάστηκαν 16. 202.000  ελβετικά φράγκα που χρήματα που κατά τοις εισαγγελείς αποτελούν μίζα προς τον πρώην υπουργό για την προμήθεια των ΤΟR-M1.
- Αικατερίνη Σταμάτη: Σε τραπεζικό λογαριασμό της, το 2001, κατατίθενται από την Torcaso, 3.000.000 δρχ. Δικαιούχος της εταιρείας «ήταν ο Ν. Ζήγρας και πραγματικός ιδιοκτήτης ο Α. Τσοχατζόπουλος»! Ωστόσο, στον στο λογαριασμό αυτό από το 1995 κατατίθεται μόνο η σύνταξή της 700 ευρώ.
-Νικόλαος Γεωργουλάκης: Φέρεται για ένα διάστημα ως ιδιοκτήτης της Nobilis. Στην προανακριτική της κατάθεση η Ε. Λαμπροπούλου παραδέχεται ότι για όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο ο Ν. Γεωργουλάκης, ελληνοαμερικανικός οδοντίατρος, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της Nobilis δεν συντάχθηκε κανένα έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι έλαβε κάποιο ποσό από την πώληση του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου!
-Ευτύχιος Ατσοπαρδής: Χρησιμοποιήθηκε ως εκπρόσωπος της Bluebell στην Ελλάδα κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου της Δεινοκράτους, το 2005 στην κατασκευαστική Αrcon. Σύμφωνα με το πόρισμα ο Ε. Ατσοπαρδής ήταν «υπάλληλος της Morelia περιορισμένων γραμματικών γνώσεων και οικονομικών μέσων, και χρησιμοποιήθηκε από τον Ν. Ζήγρα για να μην αποκαλυφθεί η σχέση του με την Bluebell.
Ο Παντελής Ζαχαριάδης φέρεται για ένα διάστημα εκπρόσωπος της Τorcaso και είναι κουμπάρος του Ν. Ζήγρα. Η δικηγόρος Ταλίτα – Μαρία Τσεκούρα υπήρξε εκπρόσωπος της Nobilis και είχε δηλώσει ως έδρα της εταιρείας το γραφείο της στο κέντρο της Αθήνας. Οι Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης είναι ιδιοκτήτες της Morellia και παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στις εισαγγελικές αρχές όταν πληροφορήθηκαν από δημοσιεύματα ότι η εταιρεία τους εμπλέκεται στη διανομή μιζών από την Ferostaall για τα γερμανικά υποβρύχια. Συνεργάζονταν επαγγελματικά με τον Ν. Ζήγρα και του έδωσαν τους λογαριασμούς τους για να τον εξυπηρετήσουν.

protothema