Τρίτη 1 Μαΐου 2012

“Μετά την απομάκρυνση από το παραβάν, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται..” !!!

Γράφει ο Νίκος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ στο Real.gr

Μετεκλογικά σενάρια...
ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ προεκλογικό debate των πολιτικών αρχηγών, που η διεξαγωγή του δεν κατέστη δυνατή μέχρι τώρα και που όλα έδειχναν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν επρόκειτο να γίνει, πραγματοποιείται τελικά σήμερα μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας μας και μάλιστα με ευρεία συμμετοχή. Οι δέκα πολιτικοί αρχηγοί, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαντούν σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα της Real news για την επόμενη μέρα των εκλογών, για τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά το νέο μνημόνιο, για τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα του Ιουνίου, για τη λαθρομετανάστευση και για την τιμωρία όσων ευθύνονται για την τραγωδία της προσφυγής μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Απαντούν, όμως, επίσης και για τη στάση που θα τηρήσουν στο μείζον πολιτικό θέμα των συνεργασιών και της διακυβέρνησης της χώρας. Βενιζέλος, Σαμαράς, Παπαρήγα, Καρατζαφέρης, Τσίπρας, Καμμένος, Μπακογιάννη, Κουβέλης, Κατσέλη και η Ιωάννα Κοντούλη των Οικολόγων τοποθετούνται απέναντι στα μεγάλα διλήμματα της εποχής και ανοίγουν τα χαρτιά τους για τους μετεκλογικούς τους σχεδιασμούς.
Από τις απαντήσεις τους προκύπτουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, με βάση τα οποία θα επιχειρήσουμε σήμερα να παρουσιάσουμε τα πιθανότερα σενάρια για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στις 7 Μαΐου, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής. Η κάλπη είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξουν κοσμογονικές ανατροπές για να προκύψει αυτοδυναμία και το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει εξωπραγματικό...

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ και δημοσκοπικά πιθανότερο. Η Ν.Δ. κερδίζει την πρώτη θέση, με διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, αλλά με ποσοστά που δεν προσεγγίζουν την αυτοδυναμία. Ο Αντώνης Σαμαράς, που θα λάβει τη σχετική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αναλαμβάνει ο ίδιος την πρωθυπουργία και σχηματίζει κυβέρνηση είτε με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, είτε με τα δύο μικρότερα «συνεργάσιμα» κόμματα της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, δηλαδή με τον ΛΑΟΣ και τη ΔΗΣΥ, αν έχουν μπει στη Βουλή και αν το κοινοβουλευτικό τους άθροισμα επαρκεί για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, είτε -τέλος- και με τα τρία αυτά κόμματα μαζί. Αν εκτιμηθεί ότι η συνεργασία Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ προκαλεί σεισμικές αντιδράσεις στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, υπάρχει και η δυνατότητα της «ψήφου ανοχής», χωρίς συμμετοχή «πράσινων» υπουργών στη «γαλάζια» κυβέρνηση.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ. Αν η Ν.Δ. κερδίσει την πρώτη θέση με υψηλά ποσοστά που αγγίζουν την αυτοδυναμία, θα επιδιώξει πιθανότατα την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, με την ελπίδα ότι θα αυξήσει τη δύναμη της και θα σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, στις σημερινές δηλώσεις του στην «R», αφήνει το ενδεχόμενο αυτό... ορθάνοιχτο! «Η χώρα, λέει, χρειάζεται εκλεγμένο πρωθυπουργό που να αντλεί τη δύναμή του από τον λαό και να αποφασίζει δίχως να μεσολαβούν σπασμένα τηλέφωνα και διακομματικά παιχνίδια ή παιχνίδια διαπλοκής...». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δηλώνει ότι «ο τόπος δεν αντέχει ετοιμόρροπες συγκυβερνήσεις που τελικά οδηγούν στην ακυβερνησία». Και συμπληρώνει: «Αλλά υπάρχει και κάτι εξίσου κακό με την ακυβερνησία. Η στασιμότητα! Οπου, για να διατηρήσεις μια εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας, ουσιαστικά ακυρώνεις όλο το πρόγραμμά σου και αυτό οδηγεί σε στασιμότητα!». Ο κ. Σαμαράς τονίζει κατηγορηματικά ότι είναι κατά της ακυβερνησίας και κατά της στασιμότητας. Και επομένως, καθόλου δεν αποκλείει στην περίπτωση αυτή την άμεση επανάληψη των εκλογών...

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΤΟ. Η Ν.Δ. κερδίζει τις εκλογές με πολύ χαμηλά ποσοστά και μικρή απόσταση από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση αυτή, ο κ. Σαμαράς θα συρθεί σε κυβερνητική σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως με κάποια μικρότερα κόμματα όπως ο ΛΑΟΣ και η ΔΗΣΥ, με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ηδη συζητείται έντονα ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ήδη αποκλείσει -ο καθένας ξεχωριστά- τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, τον οποίο θεωρούν μεν καλό τεχνοκράτη, αλλά με περιορισμένους πολιτικούς ορίζοντες και θα κατευθυνθούν πιθανότατα σε αμιγώς πολιτική επιλογή για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ. Οι δημοσκοπικές προβλέψεις διαψεύδονται και τα δύο μικρομέγαλα κόμματα, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αδυνατούν να συγκεντρώσουν αθροιστικά το ελάχιστο 36%-37% που απαιτείται με βάση τον νέο εκλογικό νόμο για να εκλέξουν από κοινού 151 βουλευτές. Και δεν μπαίνουν στη Βουλή ούτε τα «συνεργάσιμα» κόμματα του κ. Καρατζαφέρη και της κ. Μπακογιάννη. Στη λιγότερο πιθανή αυτή περίπτωση, θα ανοίξει μετεκλογικά η συζήτηση για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας των αριστερών κομμάτων, με την ανοχή δεξιών αντιμνημονιακών σχηματισμών όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του κ. Καμμένου. Το πιθανότερο είναι ότι οι διεργασίες αυτές δεν θα ευοδωθούν, καθώς ήδη ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ αρνούνται συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα βρεθούμε μπροστά σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα σενάρια πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο νέος εκλογικός νόμος που θα εφαρμοστεί στις 6 Μαΐου δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, όσο μικρά και αν είναι τα ποσοστά του και επομένως του δίνει μεγάλα περιθώρια χειρισμών στο μετεκλογικό σκηνικό. Οπως επίσης πρέπει να συνυπολογισθεί ότι οι ψήφοι των μικρών κομμάτων που δεν θα επιτύχουν να μπουν στη Βουλή ενισχύουν ουσιαστικά τα δύο πρώτα κόμματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Με αυτά τα δεδομένα, φτιάξτε εσείς τα δικά σας σενάρια για την 7η Μαΐου ή ανατρέψτε εκείνα που απεύχεστε! Όπλο σας η ψήφος! Μετά την απομάκρυνση από το παραβάν, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...