Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Πόσο «αθώα» είναι η βιομάζα;

Αν και μέχρι πρότινος εθεωρείτο ότι η βιομάζα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, δεν επιβαρύνει δηλαδή με διοξείδιο του άνθρακα την ατμόσφαιρα, οι φωνές που δηλώνουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, όλο και πληθαίνουν. Πολλοί δε, είναι αυτοί που θεωρούν ότι η βιομάζα αποτελεί απειλή για τους κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% -σε σχέση με τα επίπεδα του 1990- μέχρι το 2020. Η ΕΕ έχει, ακόμα, δεσμευθεί να αυξήσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών της στο 30% εάν άλλες χώρες προβούν σε ανάλογες δεσμεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δια νόμου απαίτηση της η ΕΕ (Δεκέμβριο του 2008) για παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές του 20% της ενέργειας που αυτή χρησιμοποιεί, μέχρι το 2020. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2009, οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν ένα μακροπρόθεσμο στόχο μείωσης των συλλογικών εκπομπών στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 80% έως 95% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
Έτσι λοιπόν, η πρόταση που κατατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των εκπομπών βιομάζας δημιουργεί προβληματισμό, καθώς έχει υπολογιστεί ότι η βιομάζα (γεωργικά απόβλητα, γεωργικές καλλιέργειες κ.λπ.) θα συμβάλλει σε ποσοστό της τάξης του 50% στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020. Μέχρι τώρα επικρατούσε η άποψη ότι το ξύλο (καυσόξυλα) έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, γεγονός που επέτρεπε να απολαμβάνει επιδοτήσεις και ειδικά τιμολόγια, σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, επειδή μεσολαβεί μεγάλο διάστημα από το κόψιμο ενός δέντρου, τη μεταφορά και καύση του, μέχρι τη στιγμή που ένα καινούριο δέντρο θα έχει μεγαλώσει αρκετά, ώστε να απορροφά ισοδύναμη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι στο διάστημα αυτό η συγκέντρωση του CO2 θα αυξηθεί. «Είναι λάθος να υποθέτουμε ότι η βιοενέργεια έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα -εξαρτάται με τι την αντικαθιστάς», είπε ο καθηγητής Delfet Sprinz (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος) στην www.euractiv.com και συνέχισε: «Εάν αντικαταστήσεις ένα δάσος με ενεργειακές καλλιέργειες, σύμφωνα με τους τρέχοντες κανόνες υπολογισμού της ΕΕ, είναι πολύ πιθανό να αυξήσεις τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου». Στο σημείο αυτό διαπιστώνεται ότι υπάρχει μία αντιφατική πολιτική από πλευράς ΕΕ, που επιδοτεί την κοπή δασών στο όνομα της μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου προκαλώντας όμως το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την αύξησή τους. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέσα στη χρονιά αναμένεται να υπάρξει πρόταση από την πλευρά της ΕΕ σχετικά με την καθιέρωση ειδικών κριτηρίων για τη βιομάζα και την παραγωγή ενέργειας.

Τέλος, το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αναφέρει ότι η βιομάζα μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μόνο εάν ληφθούν υπόψη πρώτα όλες οι επιπτώσεις της χρήσης της γης.

Παρατήρηση: Το άρθρο συντάχθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα της ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑΣ με στοιχεία από το euractiv

pemptousia