Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η "προσέγγιση" του Ισραήλ στη Τουρκία; Ανησυχίες και ερωτήματα!

Με ψυχραιμία και ως αναμενόμενη εξέλιξη αντιμετωπίζουν οι διπλωμάτες του ΥΠΕΞ,αλλά και οι επιτελείς του ΥΕΘΑ, την διαφαινόμενη προσπάθεια του Ισραήλ να ανοίξει διάλογο με την Τουρκία με προοπτική αναθέρμανσης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων. Επισημαίνουν ότι η προσπάθεια του Ισραήλ θα συνεχιστεί και είναι πολύ πιθανό σύντομα να “τα ξαναβρεί” με τη Τουρκία. Αυτό όμως επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται ως αποδυνάμωση του ελληνοϊσραηλινού άξονα ,ο οποίος μετά από τη συνεργασία που ξεκίνησε το 2009 ,πατά σε γερές βάσεις,όπως υποστηρίζουν.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΕΘΑ ,έλεγε στο Onalert ότι “δεν μας προκαλεί τη παραμικρή έκπληξη η στάση των Ισραηλινών και ήταν κάτι που το είχαμε προβλέψει από την αρχή της συνεργασίας και συμμαχίας μας με το Ισραήλ.Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι στην διπλωματία και στις στρατιωτικές συνεργασίες ,όλοι κοιτούν να εξασφαλίσουν το μέγιστο για τα συμφέροντά τους. Αυτό επιδιώκουν οι Ισραηλινοί που έχουν πολλά και μεγάλα θέματα να αντιμετωπίσουν ,όπως η Συρία και το Ιράν, αυτό επιδιώκουμε κι εμείς που έχουμε τα δικά μας ζητήματα. Κερδίζουν πολλά από εμάς οι Ισραηλινοί μ΄ όλες αυτές τις εκπαιδεύσεις που κάνουν στη περιοχή μας,μπορούμε κι εμείς να κερδίσουμε αν ξεφύγουμε από τις λογικές του “μετώπου” εναντίον της Τουρκίας και επιδιώξουμε να στοχεύσουμε στο μέγιστο κέρδος από τη συνεργασία με το Ισραήλ”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όχι τώρα αλλά από την εποχή που ήταν ΥΕΘΑ. Ο Αβραμόπουλος μιλώντας σε ανύποπτο χρόνο με στρατιωτικούς συντάκτες είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθεί και να πιστέψει ότι η συνεργασία με το Ισραήλ θα πρέπει να παρουσιαστεί ως “αντι-τουρκικό μέτωπο”. “Τι θα γίνει αν ξαφνικά οι δυο τους τα βρουν”,είχε πει και η πραγματικότητα φαίενται ότι τον δικαιώνει. 
Χθες ο Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα ο οποίος σήμερα θα δει τον ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ αποτελεί τη σημαντικότερη δύναμη της περιοχής μας και η στρατιωτική του ισχύς είναι αξιοζήλευτη. Όλα αυτά πρέπει να τα εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,έχοντας όμως πάντα στο μυαλό μας ,ότι στην διπλωματία τίποτα δεν σου χαρίζεται. Όλα πρέπει να τα κερδίσεις κι εμείς προς το παρόν δεν έχουμε καν ζητήσει κάτι. Κι έχουμε δώσει πολλά στους Ισραηλινούς που έχουν πλέον ανοιχτό πεδίο ασκήσεων στο Αιγαίο,αλλά και σ΄ όλη την ελληνική επικράτεια.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να εξασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα με την δική μας στρατηγική,η οποία και επιβάλει να μείνει ζωντανή η στρατηγική συνεργασία μας με το Ισραήλ. Το οποίο την επιθυμεί διακαώς όχι από φιλελληνισμό,αλλά επειδή έχει να κερδίσει από μας στο μέλλον. Οι αγωγοί που θα μεταφέρουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο,περνούν υποχρεωτικά από την Ελλάδα.
Η επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, στις 6-8 Αυγούστου, η οποία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία, ίσως να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία  για να αρχίσει μια νέα φάση στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις. Από την οποία θα βγούμε κερδισμένοι κι εμείς. onalert