Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Παίζουν με τις πρόωρες εκλογές;

Τις τελευταίες ώρες, ακούγεται όλο και περισσότερο το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsbomb.gr, μόνο για σενάριο δεν πρόκειται. Αντίθετα, ο κύκλος που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά, εξετάζει πολύ σοβαρά....το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είναι βέβαιο ότι σε αυτή τη συζήτηση συμμετέχει πλέον και ο Πρωθυπουργός, ενώ συνδέεται και με τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Ο Αντώνης Σαμαράς είδε την ηθική και πολιτική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ που πλήρωσε τη μνημονιακή πολιτική στο έπακρο. Γνωρίζει ότι η λήψη των μέτρων θα προκαλέσει νέες και πολύ πιο σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, που δεν θα αφήσουν αλώβητη καμία πολιτική δύναμη.
Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη λήψη των μέτρων θέλει να πραγματοποιήσει μία φυγή προς τα εμπρός, να αξιοποιήσει τις προϋποθέσεις υψηλής ανταγωνιστικότητας, που θα έχουν δημιουργηθεί από τη μείωση του εργασιακού κόστους και τις ιδιωτικοποιήσεις. Στόχος του, να αρχίσει η χώρα να ανεβαίνει, να κινείται σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Γνωρίζει ότι για να το πετύχει αυτό χρειάζεται χρόνο, πολιτική ανοχή και νομιμοποίηση. Κυρίως όμως να απαλλαγεί από βαρίδια και ανασχετικούς παράγοντες.
Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ. Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχει στη διάθεσή του, δείχνουν μία φθίνουσα και μη αναστρέψιμη πορεία που θα το εξαφανίσει από τον πολιτικό χάρτη. Η εικόνα του Ε. Βενιζέλου είναι εξαιρετικά αδύναμη, ενώ ενδέχεται να υποστεί το καίριο πλήγμα είτε από κάποιες νέες αποκαλύψεις εις βάρος του είτε από μία γενικευμένη κίνηση αμφισβήτησης.
Στα μάτια του Πρωθυπουργού, το ΠΑΣΟΚ είναι ο προβληματικός εταίρος της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΔΗΜ.ΑΡ.
Ταυτόχρονα, ο κ. Σαμαράς έχει στραμμένη την προσοχή του στο εσωτερικό του κόμματός του. Στα αυτιά του φθάνουν πληροφορίες για βουλευτές, της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, που είναι πιθανό να καταψηφίσουν τα μέτρα, ενώ διαβλέπει και τη πρόθεση ορισμένων να δημιουργήσουν κλίμα εσωστρέφειας και αποσταθεροποίησης.
Δεν είναι μυστικό ότι τόσο ο κ. Αντώνης Σαμαράς όσο και στενοί του συνεργάτες θεωρούν τη Νέα Δημοκρατία ένα φθαρμένο κόμμα. Σε όσους αρέσκονται στη σημειολογία να υπενθυμίσουμε ότι το 2004,στην πρώτη εκλογική νίκη του Κώστα Καραμανλή, ούτε ο κ. Σαμαράς ούτε κανείς από το σημερινό του επιτελείο στο Μαξίμου ανήκαν οργανικά στη Νέα Δημοκρατία.
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός είναι να προχωρήσει σε εκλογές αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων, έχοντας πάρει την επιμήκυνση και έχοντας κυριαρχήσει η αίσθηση για ένα νέο επικείμενο κούρεμα που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Το επιτελείο του κ. Σαμαρά πιστεύει ότι δεν πρέπει να μείνει πολιτικός χρόνος για να βιώσουν οι πολίτες τις άμεσες συνέπειες των μέτρων και να διογκωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια που θα καταστήσει απαγορευτική την προσφυγή στις κάλπες.
Τονίζουν στον Πρωθυπουργό ότι η φυγή προς τα εμπρός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ένα ΠΑΣΟΚ σε διαρκή κρίση και με τις δυνάμεις του λαϊκισμού στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας να υπονομεύουν την προσπάθεια.
Ο Αντώνης Σαμαράς, όταν δημιούργησε την Πολιτική Άνοιξη το 1993, χαρακτήριζεπαλαιά κόμματα τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα οι συνθήκες είναι περισσότερο ώριμες, όπως πιστεύει, για να στείλει αυτά τα παλαιά κόμματα στο μουσείο της ιστορίας και να δημιουργήσει κάτι νέο.
Αυτό το νέο θα εκφράζει πολιτικά τον αστικό χώρο, τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που δεν θέλουν περιπέτειες, τις δυνάμεις που επιθυμούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Αυτός ο νέος συνασπισμός θα έχει σαν κορμό τη Νέα Δημοκρατία και θα περιλαμβάνει πρόσωπα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ ή στον κεντρώο χώρο ή ακόμα και εκτός πολιτικής.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει και οι σχετικές συζητήσεις και αποτιμήσεις για πρόσωπα.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν αυτό το νέο συνασπισμό, ένα νέο ευρωπαϊκό κόμμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η δήλωσή του ότι ο ίδιος θα ψηφίσει τα μέτρα ανεξαρτήτως του τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ, κάτι που αποδεικνύει ότι ο πρώην υπουργός βρίσκεται, ήδη, στην επόμενη μέρα.
Οι κ.κ Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Μόσιαλος, Σαχινίδης, Μανιάτης αλλά και αρκετοί άλλοι, δυνητικά θα μπορούσαν να στελεχώσουν το νέο ευρωπαϊκό κόμμαή να συμμετέχουν ως συνεργαζόμενοι.
Με αυτό τον τρόπο, το επιτελείο του κ. Σαμαρά πιστεύει ότι θα φράξει το δρόμο στο ΣΥΡΙΖΑ, θα μηδενίσει το πολιτικό κοντέρ και θα προχωρήσει σε μία φυγή προς τα εμπρός αλλάζοντας τη χώρα και έχοντας ήδη αλλάξει και το πολιτικό σύστημα.
Όλα αυτά αποτελούν, όπως είναι φυσικό, ασκήσεις επί χάρτου. Ο κ. Σαμαράς ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας τολμηρής και υψηλού ρίσκου κίνησης.
Να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό φορέα που θα στεγάσει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, έχοντας απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, τη φθαρμένη εικόνα της Ν.Δ, τα στελέχη της λαϊκής δεξιάς καιτους συνδικαλιστές τύπου Κουτσιούκη.
Όσοι εισηγούνται αυτή την κίνηση στον κ. Σαμαρά, την ενισχύουν με το επιχείρημα ότι με αυτό τον τρόπο, φράζει οριστικά το δρόμο σε μια ενδεχόμενη επιστροφή του Κώστα Καραμανλή στο πολιτικό σκηνικό, τον οδηγεί οριστικά στην αποστρατεία μαζί με μία ολόκληρη γενιά στελεχών.
Από:  newsbomb.gr