Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

«Αν το Ισραήλ και το Ιράν έρθουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση, αυτό θα εξελιχθεί σε... Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»!!!

...Τονίζει σε συνέντευξή του ο Πτέραρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν. Τα πάντα πλέον είναι θέμα χρόνου. Το πόσο θ’ αντέξει το παγκόσμιο σύστημα, το πότε θα γίνει μια μεγάλη καταστροφή στη γη, το πότε θα γίνει μια πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή... Όλα συγκλίνουν στο ότι μόνο ένα μεγάλο γεγονός θα καταφέρει να μας αφυπνίσει και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν και παιχνίδια στα οποία δεν είναι ποτέ σίγουρο ποιοι είναι οι «νικητές» και ποιοι οι «χαμένοι». Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι και αυτό που στήνεται εδώ και καιρό πολύ κοντά στην «γειτονιά» της Ελλάδας. Ρωσία, Ιράν, Συρία, Ισραήλ, Αμερική, Τουρκία. Ποιος θα επιτεθεί πρώτος και γιατί; Ποιος θ’ αλλάξει μέτωπο; Ποιος θα νικήσει; Ποιον ρόλο θα κληθεί να παίξει η Ελλάδα; 
Ήδη, ο ρωσικός στόλος – όπως σημειώσαμε στην «Ε. Ω.» την προηγούμενη εβδομάδα – ξεκίνησε ένα μακρύ και όχι χωρίς ουσία ταξίδι, με σκοπό τον «έλεγχο» της περιοχής της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο. Ήδη, το Ιράν ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο κινούμενο στην λογική ότι μια πυρηνική βόμβα μπορεί να το καταστήσει το αντίπαλο δέος και την μεγάλη απειλή για το Ισραήλ. Μάλιστα,  υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί κάνουν λόγο μέχρι και για θέμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, σε μια τέτοια περίπτωση. Εξάλλου, ποιος ξέρει πώς θα συμπεριφερθεί ένα καθεστώς, όπως εκείνο του Ιράν, με μια πυρηνική βόμβα στα χέρια του; Δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις λόγω ριζοσπαστικού Ισλάμ και ως εκ τούτου να φτάσουν τα πυρηνικά ακόμη και στην Αλ Κάιντα.
Την ώρα λοιπόν που όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-25 του Ιράν αναχαίτισαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Predator της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ βρισκόταν στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, George Little, τα δύο ιρανικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ αλλά δεν κατάφεραν να πλήξουν το αμερικανικό UAV που εκτελούσε συνηθισμένη αποστολή παρακολούθησης ανατολικά του Κουβέιτ. Το περιστατικό συνέβη την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο ήρθε στη δημοσιότητα αυτές τις μέρες. Αναλυτές των αμερικανικών πληροφοριών δεν έχουν καταλήξει εάν οι Ιρανοί χειριστές απέτυχαν να πλήξουν το UAV τύπου Predator λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης ή εσκεμμένα απέφυγαν να καταρρίψουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Οι ΗΠΑ προέβησαν σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας χωρίς απάντηση από την ιρανική πλευρά μέχρι στιγμής. Πάντως, όπως δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος «αυτό δεν έχει και πολύ σημασία. Σημασία έχει ότι άνοιξαν πυρ». 
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι αγριεύει η κατάσταση στην διένεξη της Δύσης με το μέτωπο του Ιράν και της Συρίας και πολλαπλασιαζόμενες ενδείξεις και πληροφορίες συντείνουν, ότι η πιθανότητα να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με προσφυγή στην στρατιωτική βία είναι εξαιρετικά υψηλή. Γι’ αυτό μάλλον το ΝΑΤΟ αυξάνει τις εναέριες περιπολίες του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με αεροσκάφη που ξεκινούν από το Γκαϊλενκίρχεν της Γερμανίας. Και γι’ αυτό στο  μέτωπο του Περσικού Κόλπου ιδιαίτερα δραστήρια εμφανίζεται η Γαλλία, αφού ενισχύει συνεχώς τις αεροπορικές της δυνάμεις στην βάση Αλ Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ήδη βρίσκονται αμερικανικά F-15 και τα υπερσύγχρονα F-22 Raptor. Επίσης, αναμένεται πολύ σύντομα η  άφιξη του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle-R91» στον λιμένα Πόρτ Ζαγίντ, στο Άμπου Ντάμπι. 
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αμερικής στις ευχαριστήριες επιστολές που απέστειλε πρόσφατα προς τους αρχηγούς των κρατών που έσπευσαν να τον συγχαρούν δεν συμπεριέλαβε και τον Πούτιν, τότε σίγουρα καταλαβαίνουμε ότι θα έχουμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον 2013 μπροστά μας. Τουλάχιστον σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός, ότι μόλις πριν από έναν περίπου μήνα ο Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, έκανε λόγο για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας πως μια επίθεση του Ισραήλ κατά της Τεχεράνης θα προκαλέσει γενικευμένη παγκόσμια σύρραξη. 
«Αν το Ισραήλ και το Ιράν έρθουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση, αυτό θα εξελιχθεί σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο!», τόνισε ο πτέραρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνέντευξή του στο αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Alam. «Αν υπάρξουν ενδείξεις για ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση, είναι πιθανόν να εξαπολύσουμε προληπτική επίθεση, αν και προς το παρόν δεν εξετάζουμε κάτι τέτοιο», σημείωσε ο αξιωματούχος. Σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης, ασχέτως αν οι ΗΠΑ έχουν δώσει το πράσινο φως, «οι Ιρανοί θα επιτεθούν στις αμερικανικές βάσεις στο Μπαχρέιν, το Κατάρ και το Αφγανιστάν», πρόσθεσε ο Χατζιζαντέχ προειδοποιώντας το Τελ Αβίβ πως δεν θα «μπορεί να φανταστεί την ιρανική απάντηση και θα υποστεί βαριές ζημιές»… 
Η αλήθεια είναι ότι η «φωτιά» έχει ήδη ανάψει στην περιοχή και δεν θ’ αργήσει να εξαπλωθεί κάποια στιγμή. Και ας γίνονται δυο βήματα μπροστά και ένα πίσω – τουλάχιστον αυτή την ώρα – απ’  όλους τους «πρωταγωνιστές». Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ένας πόλεμος αυτή την στιγμή – όπως ακριβώς είχε γίνει και σε παλαιότερες εποχές – θα ωφελήσει την οικονομία και θα επιφέρει και πάλι τις πολυπόθητες γεωστρατηγικές «ισορροπίες». Δηλαδή, θα μοιραστεί εκ νέου η «πίτα» της περιοχής της Μέσης Ανατολής και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. 
Όμως, για κάποιους άλλους η απειλή και μόνο ενός πολέμου είναι ικανή από μόνη της να διασώζει λίγο-πολύ τις οικονομίες των ισχυρών και να καθιστά περισσότερο αδύναμες τις οικονομίες των ασθενέστερων οικονομικά κρατών. 
Πάντως, μόλις χθες το defencenet.gr παρουσίασε τη θέση της ρωσικής πλευράς για το συγκεκριμένο θέμα της Μέσης Ανατολής και ό,τι έχει να κάνει με τις αμερικανορωσικές σχέσεις. Μιλώντας για μια δραματική εξέλιξη στην Μ.Ανατολή και μια  κλιμάκωση που κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει… 
Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία έστειλε ευθεία προειδοποίηση στις ΗΠΑ που έχει να κάνει με την αποτροπή στοχοποίησης των βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων από την αντιπυραυλική ασπίδα, σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο σκέλος με τα πλοία επιφανείας που είναι εξοπλισμένα με το σύστημα AEGIS/SM-3: "Η Ρωσία πρόκειται ν’  αντιδράσει με τον πλέον έντονο τρόπο εάν οι ΗΠΑ αποπειραθούν να στείλουν αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το αντιπυραυλικό σύστημα AEGIS έξω από τις ακτές μας", δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Rogozin και υπεύθυνος για την άμυνά της. 
Αν και ο Rogozin δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς εννοούσε με την φράση «έντονο τρόπο», όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι εννοούσε: Προσβολή των πολεμικών σκαφών φορέων του AEGIS με κάθε τρόπο. Ο Rogozin δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία αναπτύσσει νέους αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς πυραύλους S-500 χωρίς ν’ αποκλείσει το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν ραντάρ του συστήματος έξω από την ρωσική επικράτεια, σημείωσε όμως πως βάσεις πυραύλων δεν πρόκειται να υπάρξουν σε άλλες χώρες, αντίθετα με αυτό που πράττουν οι ΗΠΑ. 
«Δεν πρόκειται ποτέ να τοποθετήσουμε τους αντιαεροπορικούς και αντιβαλλιστικούς πυραύλους μας κοντά στα αμερικανικά σύνορα έχοντας γελοίες και κατασκευασμένες δικαιολογίες όπως η προστασία των αμερικανών φίλων μας από χώρες όπως ο Καναδάς ή η Ονδούρα», είπε με φανερά σαρκαστικό ύφος ο Rogozin για να συμπληρώσει: «Αυτοί όμως το κάνουν, με την δικαιολογία ότι θα προστατέψουν εμάς και την Ευρώπη από τους κακούς στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα». 
Το AEGIS –αναφέρεται και ως ACS (AEGIS Combat System) – είναι ένα σύστημα συστημάτων μέσω του οποίου παρέχεται προηγμένη δυνατότητα διοίκησης & ελέγχου και απόφασης (C&D) ελέγχοντας με προηγμένες λογισμικές μηχανές μια σειρά διασυνδεδεμένων αισθητήρων και λειτουργιών οπλικών συστημάτων (WCS). «Καρδιά» του συστήματος αποτελεί το ραντάρ SPY-1D μαζί με τα συστήματα C&D και WCS, τα δεδομένα των οποίων παρουσιάζονται στη διάταξη απεικόνισης εντός του Κέντρου Πληροφοριών Μάχης των πολεμικών σκαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το WCS ελέγχει όλες τις λειτουργίες των όπλων όπως ο κάθετος εκτοξευτής Mk. 41, το πυροβόλο Mk 45, το σύστημα εγγύς άμυνας Mk. 15 Phalanx, τα βλήματα Harpoon, τα βλήματα Tomahawk και φυσικά τα βλήματα SM-2 & SM-3 (RIM-161) τα οποία αποτελούν και την κύρια αντιβαλλιστική «φαρέτρα» των σκαφών. 
Το SPY-1 μπορεί να παρακολουθεί έως και 100 στόχους (συμπεριλαμβανομένων και βαλλιστικών πυραύλων) σε αποστάσεις μέχρι και 190 χλμ. Το συγκρότημα μάχης AEGIS μεταφέρεται από τα αντιτορπιλικά κλάσης USS Arleigh Burke (DDG-51) των 6800 τόνων εκτοπίσματος και από τα καταδρομικά μάχης κλάσης Ticonderoga. Τα συγκεκριμένα σκάφη εννοούσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitri Rogozin όταν αναφέρθηκε στην αντίδραση της χώρας του σε περίπτωση που κάποιο από αυτά πλησιάσει τις ακτές της Ρωσίας και οι ακτές αυτές καλύπτουν όπως είναι εύλογο μια τεράστια έκταση, Τα σκάφη AEGIS δρουν είτε ανεξάρτητα οργανωμένα σε στολίσκους (destroyer squadron) ή ως μέρος των 11 συνολικά ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων CSG (Carrier Strike Group) που διαθέτει το αμερικανικό Ναυτικό. 
Όσο για το Τελ Αβίβ; Αυτό πιστεύει ότι με σαμποτάζ και δολοφονίες Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων ακόμα και στην καρδιά της Τεχεράνης, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες θα έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν τουλάχιστον για δύο χρόνια την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, αλλά πλέον για λόγους ασφαλείας το σύνολο των Ιρανών επιστημόνων και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε ένα στρατόπεδο που εκτός από το έδαφος φυλάσσεται με ό,τι καλύτερο διαθέτει η ιρανική αντιαεροπορική άμυνα, σε μια αντιγραφή του σχεδίου “Μανχάταν” που έδωσε στις ΗΠΑ το πρώτο πυρηνικό της όπλο. Επίσης, το Ισραήλ έχει αποστείλει στην Ερυθρά Θάλασσα ένα υποβρύχιο κλάσης Dolphin το οποίο φέρει πυραύλους Cruise εξοπλισμένους και με πυρηνική κεφαλή, ενώ και ένα δεύτερο υποβρύχιο με πυραύλους cruise, αναμένεται να περάσει την Ερυθρά Θάλασσα. Δηλαδή δεν αποκλείεται να δούμε και πυρηνικά πλήγματα. Ίσως κατ’αυτό τον τρόπο να εκβιάζονται και οι ΗΠΑ για να παρέμβουν στο πλευρό του Ισραήλ. 
Το Ισραήλ, σύμφωνα με πολλές πηγές, διαθέτει ικανότητα πυρηνικού πλήγματος με βαλλιστικούς πυραύλους Jericho 1 και Jericho 2 (μικρής και μέσης εμβέλειας), με βόμβες αεροσκαφών και από τα υποβρύχια Dolphin. Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές, Jericho 2 μέσης εμβέλειας (IRBM) και Jericho 1 μικρής εμβέλειας (SRBM). 
Ίσως λοιπόν και να γινόμαστε άθελά μας και μοιραία μάρτυρες μιας πραγματικά μοναδικής συγκυρίας για τα ανθρώπινα δεδομένα, όπου η επιθυμία για κέρδος, εξουσία και δύναμη  υπερνικά ακόμη και το βασικότερο ένστικτο. Αυτό της επιβίωσης. Ίσως, βρισκόμαστε στο κομβικότερο και θεαματικότερο «ακροβατικό» της ανθρωπότητας λίγο πριν την επιστροφή της στην αλήθεια της ύπαρξής της. Πολύ απλά, ο Αρμαγεδδώνας ξεκινάει!  ΠΗΓΗ
pentapostagma.gr