Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Νέα τουρκική πρόκληση

Μετά την τουρκική φρεγάτα που χθες χάραξε πορεία σε ελληνικά χωρικά ύδατα και πέρασε ανοιχτά από την Κύθνο, την Κέα κα το Κάβο Ντόρο σκυτάλη πήρε σήμερα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου το Πίρι Ρέϊς. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει ανοιχτά της Αμοργού. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που το Πίρι Ρέϊς κάνει την εμφάνισή του στο Αιγαίο. Την περασμένη Τετάρτη έπλεε ανοιχτά της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα onalert.gr, αμέσως μετά από την κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φθάνοντας στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων,στάθηκε λίγο παραπάνω στον Α/ΓΕΝ ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη,τον οποίο ρώτησε για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο,με το Πίρι Ρέϊς και τη φρεγάτα στην Εύβοια. Ο Α/ΓΕΝ τον διαβεβαίωσε ότι όλες οι κινήσεις των Τούρκων παρακολουθούνται στενά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Δεν ανησυχώ», είπε ο Κ.Παπούλιας ,προσθέτοντας ένα «αλλά» με νόημα,που προφανώς αφορούσε στην απρόβλεπτη στάση που μπορεί να κρατήσει η Τουρκία σε θέματα που έχουν να κάνουν με το Αιγαίο.

Το ενεργειακό μεγάλο παιχνίδι της Αν Μεσογείου ξεκινά...

Στρατηγικής σημασίας μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας πρόκειται να υπογράψουν οι αρμόδιοι Υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου ενέργειας του Economist , το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 28 και 29 Μαρτίου 2012. Στο διεθνές συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ θα μιλήσει ο Ειδικός Απεσταλμένος για θέματα ενέργειας στην Ευρασία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Πρέσβης Richard Morningstar. Η παρουσία του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί μία κόμη απόδειξη της σημασίας που οι ΗΠΑ αποδίδουν στον υπό συγκρότηση ενεργειακό άξονα Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ με δεδομένο ότι η περιοχή της Αν Μεσογείου αποτελεί ίσως την μόνη ασφαλή εναλλακτική ευρωπαϊκή πηγή ενέργειας για την ΕΕ.  Στο συνέδριο θα εξεταστεί  ο επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, με έμφαση στις δυνατότητες επενδύσεων, καθώς και στις γεωπολιτικές διαστάσεις τους. Ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με το συνέδριο  πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και όλα αυτά με την παρουσία του Richard Morningstar. Αντικείμενα συζήτησης του συνεδρίου θα αποτελέσουν επίσης οι προοπτικές στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, (βλ. υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ-Κύπρο προς Ελλάδα) αλλά και της μεταφοράς φυσικού αερίου, υπό το πρίσμα της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Στο συνέδριο θα συζητηθούν οι εισηγήσεις αναφορικά με την εκμετάλλευση των ελληνικών ενεργειακών πόρων. Επιπλέον τις εργασίες του συνεδρίου θα απασχολήσει ανάμεσα σε άλλα και η πορεία διεθνών ενεργειακών προγραμμάτων (ITGI, IGB, SOUTHSTREAM, NABUCCO, TAP).

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ: «Ή ΝΑ ΞΕΣΚΛΑΒΩΘΟΥΜΕ Ή ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΜΕ!»

ΣΤ’ ΑΡΜΑΤΑ, ΑΔΕΡΦΙΑ!…
Ήγαπημένοι μου… Ήτανε φαίνεται από το Θεό γραμμένο ν’ αδράξωμε τ’ άρματα μία ήμερα και να χυθούμε καταπάνου στους τυράννους μας, που τόσα χρόνια ανελεήμονα μας τυραγνεύουν. Τι τη θέλομε, βρέ αδέρφια, αυτή την πολυπικραμένη ζωή, να ζούμε από κάτω ατή σκλαβιά και το σπαθί των Τούρκων να ακονιέται στα κεφάλια μας; Δεν τηράτε που τίποτα δε μας απόμεινε; Αι εκκλησίες μας γενήκανε τζαμιά και αχούρια των Τούρκων κανένας δε μπορεί να πη, πώς τάχα έχει τίποτε εδικό του, γιατί το ταχιά βρίσκεται φτωχός, σα διακονιάρης στη στράτα. Οι φαμελιές μας και τα παιδιά μας, είναι ατά χέρια και στη διάκριση των Τούρκων. Τίποτε, αδέρφια δε μας έμεινε. Δεν είναι πρέποντας να σταυρώσωμε τά χέρια και να τηράμε τον ουρανό· ο Θεός μάς έδωσε χέρια, γνώση και νου ας ρωτήσομε την καρδιά μας και ό,τι μας απαντυχαίνει, ας το βάλωμε γλήγορα σε πράξη, και ας είμεθα, αδέρφια, βέβαιοι, πως ο Χριστός μας, ο πολυαγαπημένος, θα βάλη το χέρι απάνου μας.

ΧΑΙΡΕ ΜΑΡΙΑ – ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η θαυμαστή είδηση της ενσάρκωσης του Σωτήρα αναγγέλλεται από τον αρχάγγελο Γαβριήλ στη Παναγία, της οποίας το όνομα ο Ελληνικός λαός έχει συνδέσει με τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας του.  Ήταν 25 Μαρτίου όταν  η Ευλογημένη ανάμεσα στις γυναίκες, Μαρία μέσα από την υπερφυσική σύλληψη ύψωσε το βλέμμα στο Θεό και σήκωσε τη σημαία της πνευματικής ελευθερίας για τον άνθρωπο. Αυτή την Άγια μέρα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός διάλεξε για να σηκώσει  στην Άγια Λαύρα τη σημαία της επανάστασης. Οι έλληνες έδωσαν τη μεγάλη υπόσχεση να πεθάνουν "για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία." Σκίρτησε η ταλαιπωρημένη γη βρόντηξε και άστραψε. Σηκώθηκε το Θεριό με μάτι κόκκινο και θολό, μούγκρισε φοβερά. Πάγωσαν οι άπιστοι, πήραν θάρρος οι ραγιάδες. Φωτιά και αστροπελέκι χύθηκε παντού. Τετρακόσια χρόνια μια σπίθα κρυμμένη στα βάθη της ψυχής των ραγιάδων έμεινε άσβηστη και ακοίμητη. Είναι  η σπίθα από την αιώνια και ακατάλυτη Ελληνική φλόγα και η σπίθα αυτή φούντωσε και θέριεψε και έγινε φωτιά, λάβα καυτερή και χύθηκε και έκαψε τυράννους και έλιωσε τις βαριές αλυσίδες της σκλαβιάς.

Παρέλαση-εξπρές 40 λεπτών, με τον Πρόεδρο μόνο να κάνει δηλώσεις

Παρέλαση-ρεκόρ! Μόλις 40 λεπτά κράτησε η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα,με τα στρατιωτικά τμήματα να είναι πάντως άψογα. Η δεύτερη έκπληξη πάντως ήταν ότι για πρώτη φορά ο μόνος που έκανε δήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας,ο οποίος παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μόλις πήγε ν΄ αρχίσει τη δήλωσή του, άκουσε φωνή διαμαρτυρίας από μία γυναίκα, που βρισκόταν κοντά στο χώρο των δηλώσεων. Έδειξε να αιφνιδιάζεται αλλά αμέσως μετά δήλωσε: “Γιορτάζουμε σήμερα τη κορυφαία στιγμή της ιστορίας του Ελληνισμού. Ο ελληνικός λαός με σύμπνοια κα ι ομόνοια με θάρρος αποφάσισαν να αποτινάξουν το τουρκικό ζυγό. Σήμερα δίνει μία σκληρή μάχη. Τότε κανείς δεν πίστεψε ότι οι ξυπόλητοι Έλληνες θα πετύχαιναν το θαύμα. Είναι στιγμή να θυμηθούμε τους φιλέλληνες που κατέβηκαν να μας βοηθήσουν Σήμερα η κραυγή είμαστε όλοι Έλληνες, σημαίνει ότι πολλοί αποδέχονται ότι ο αγώνας μας είναι σκληρός. Όπως τότε έτσι και τώρα θα τα καταφέρουμε για να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια αυτού του λαού που πολλές φορές δεν αξίζει αυτής της Ευρωπαϊκής συμπεριφοράς.

Κολοκοτρώνης και Νενέκος. Ποιος θα πρωταγωνιστήσει στη σημερινή παρέλαση;

Η στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει στόχο να τιμήσει την Εθνική Επέτειο για την Επανάσταση του 1821. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα το κλίμα ήταν γιορτινό, ευχάριστο και αισιόδοξο. Όλοι θυμόντουσαν τις φυσιογνωμίες μιας Επανάστασης που αναγέννησε ένα Έθνος ,το οποίο αν και 400 χρόνια προσπάθησαν να το εξαφανίσουν, δεν τα κατάφεραν. Φέτος για όσους πολίτες παρακολουθήσουν την στρατιωτική παρέλαση πίσω από τα κάγκελα και τους χιλιάδες αστυνομικούς, το κλίμα δεν μπορεί να είναι ίδιο. Στη σκέψη πολλών δεν θα πρωταγωνιστεί ο Κολοκοτρώνης αλλά ο Νενέκος. Ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει;

Οἱ «φιλέλληνες» καὶ τὸ… Ψευτορωμέηκο

ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ
Γράφει ὁ Γεώργιος Κ. Ἔξαρχος,  κλασσικός φιλόλογος
Πολὺ πρὶν τὴν ἐπαναστάση τοῦ 1821 ὁ Ῥήγας εἶχε ὀραματισθῆ μία ἀναγεγενημένη Ῥωμαϊκὴ Αὐτοκρατορία. Ἡ Ὀθωμανικὴ αὐτοκρατορία εἶναι ἕνας γίγαντας μὲ πήλινα πόδια. Οἱ ἐξισλαμισμοὶ πληθαίνουν. Τὸ γένος φαίνεται ἔτοιμο νὰ ἀνταπεξέλθῃ στὰ κελεύσματα τῶν καιρῶν. Ὁ Ἀλέξανδρος Ὑψηλάντης θυσιάζει τὴν στρατιωτικὴ του σταδιοδρομία στὸν βωμὸ τῆς Λευτεριᾶς καὶ βροντοφωνάζει τὸ σύνθημα «μάχου ὑπὲρ Πίστεως καὶ Πατρίδος»  στὸ Ἰασιο τῆς Μολδοβλαχίας. Ὀξυδερκὴς ὢν καὶ πεφωτισμένος στρατιωτικὸς ἐπιλέγει τὴν καταλληλοτερη τοποθεσία, ἐκεῖ… δίπλα στὴν Βασιλεύουσα. Λίγους μῆνες πρωτύτερα, μετὰ τὴν ἧττα τῶν Τούρκων στὸν προσφατο ῥωσσο-τουρκικὸ πόλεμο, ὁ Τσάρος εἶχε συνυπογράψῃ μὲ τὸν Σουλτάνο τὴν μὴ διατήρησι, γιὰ οἰονδήποτε λόγο, τουρκικῶν δυνάμεων στὶς αὐτονομες πλέον παραδουνάβιες ἠγεμονίες. Μὲ τὴν κήρυξι ὅμως τῆς ἐπαναστάσεως, φοβούμενοι οἱ Ῥῶσσοι τὴν ἐνδεχομένη ἐπιτυχία της, δίδουν «εὐλογία» στὸν Τοῦρκο νὰ τὴν καταπνίξῃ. Ἡ πρώτη λοιπὸν ἀνθελληνικὴ ἐνέργεια τῶν δῆθεν συμμάχων μας ὁμοδόξων εἶναι γεγονός! Ὅμως τὸ φρόνημα τοῦ γένους δὲν καταπνίγεται. Σὲ λιγότερο ἀπὸ ἕνα μήνα θὰ ξεσηκωθῆ ὅλη ἡ πονεμένη Ρωμηοσυνη. Ἡ Μακεδόνια, ἡ Ρούμελη, ὁ Μωρηᾶς, ἡ Κρήτη, ἡ Κύπρος, ὁ Πόντος, ἡ Καππαδοκία ἀκόμη καὶ ἡ Συρία. Οἱ ξένες Δυνάμεις καταλαβαίνουν πὼς δὲν μποροῦν νὰ.... ἐξαφανίσουν τὴν ἑλληνικὴ ἐπανάσταση. Πρῶτοι οἱ Ἀγγλοι προσπάθησαν νὰ τὴν ποδηγετήσουν.

Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου. Επίκαιρος και σήμερα !!!

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ
Οι παλαιότεροι τον ξέρετε, τον έχετε διαβάσει. Οι νεότεροι πιθανόν απλά να έχουν ακούσει την ύπαρξή του. Καλύτερος τρόπος για να τον μάθουν -και λόγω της ημέρας- δεν υπάρχει από το να τον ακούσουν από τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Θα καταλάβουν πόσο επίκαιρος παραμένει.

Την εποχή του Καραϊσκάκη, η "διαπραγμάτευση", γινόταν σε άλλη γλώσσα! Ακούστε τη !!!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δεν φημιζόταν μόνο για τις ικανότητές του να οδηγεί τους άνδρες του σε συνεχείς νικηφόρες μάχες εναντίον των Τούρκων. Ο ανταρτοπόλεμος που επέβαλε τους τσάκιζε…Ήταν γνωστός και για τον …τσαμπουκά του και την απίστευτη αθυροστομία του. Οι απαντήσεις που έστελνε στον αντίπαλο είναι μνημειώδεις με πιο γνωστή αυτή: «Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, -γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες… Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “ από ημάς” συνθήκην με “ έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!» - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο! "  Σε μια επιστολή του ο Γεώργιος Καραισκακης γράφει αυτά που ο Νίκος Καλογερόπουλος και ο Β.Παπακωνσταντίνου έκαναν τραγούδι. Την 1ην Ιουλίου 1823 ο Μαχμούτ πασάς έστειλε στον Καραϊσκάκη επιστολή: «Με λέγουν Μαχμούτ πασιά Σκόδρα,. Είμαι πιστός, είμαι τίμιος. Το στράτευμά μου το περισσότερον σύγκειται από χριστιανούς. Εδιορίσθην από τον Σουλτάνον να ησυχάσω τους λαούς. Δεν θέλω να χύσω αίμα. Μη γένοιτο. Όποιος θέλει να είναι με εμένα, πρέπει να είναι πλησίον μου. Όποιος δεν θέλει ας καρτερεί τον πόλεμό μου. Δέκα πέντε ημέραις σας δίδω καιρόν να σκεφτείτε». Ο Καραϊσκάκης απάντησε με άλλη επιστολή: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω»

Τα τραγούδια της Επανάστασης. Το Δημοτικό Τραγούδι

ΚΙΤΣΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ
Τα δημοτικά τραγούδια είναι η προφορική ποίηση του ελληνικού λαού της υπαίθρου, είναι η έκφραση των αγροτικών και ποιμενικών πληθυσμών που συνεχίζουν μία παράδοση χιλίων και πάνω χρόνων. Η καλλιέργεια του δημοτικού τραγουδιού μέσα στο χρόνο, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συγκροτημένης λαϊκής ποίησης της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η εκφραστική αμεσότητα, η συγκρατημένη λυρικότητα και η οργανική της σύνδεση με τη φύση. Στη σύγκριση των δημοτικών τραγουδιών με τα αρχαία λαϊκά άσματα βρίσκουμε τα δείγματα μιας αδιάσπαστης πολιτισμικής συνέχειας. Κάτι τέτοιο είναι φυσικό αφού η μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού πληθυσμού της ελληνικής χερσονήσου ζούσε μέσα στους αιώνες αποκλεισμένη από κάθε οργανωμένη παιδεία, αποκομμένη από κάθε πολιτισμική εξέλιξη που συντελούνταν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ξημερώνει η 25η Μαρτίου. Διπλή Γιορτή !!!

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ – Βημόθυρα Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μαρουδά - Έργο Γεωργίου Μητροφάνοβιτς, 1653/4