Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Κύπρος: Μήλον έριδος Ρωσίας και EE !!

Γιατί οι Ευρωπαίοι, και ειδικά οι Γερμανοί, ζητούν από τη Ρωσία να συμβάλλει στη "σωτηρία" της Μεγαλονήσου.
Αλέξανδρος Δημητρίου, ειδικά για την RBTH  
Στους συναλλαγματικούς πολέμους που κυριαρχούν αυτό το διάστημα, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο δεν αφήνει το ευρώ να πάρει τα πάνω του. Την εκτίμηση αυτή κάνει η οικονομική ιστοσελίδα, "Εlite trader", και στο ερώτημα ποιός θα πονέσει περισσότερο αν "πέσει" η Κύπρος, η Ρωσία ή η Ευρωζώνη, δίνει την απάντηση "μάλλον η Ρωσία".
Αν πράγματι  έτσι έχουν τα πράγματα, τότε η Μόσχα είναι υποχρεωμένη να εργαστεί για το καλό ολόκληρης της ευρωζώνης! Υπο αυτές τις συνθήκες η Λευκωσία, είναι σίγουρο πως δεν θα αφεθεί να πτωχεύσει.
 Παρά τις κατηγορηματικές προσεγγίσεις του κ.Σόιμπλε ότι η πτώχευση της Κύπρου δεν θα είχε καμμιά επίπτωση για την ευρωζώνη, η μικρή οικονομία που αποτελεί μόλις το 0,15% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, έχει μετετραπεί σε κλειδί των εξελίξεων. Αλλωστε ο απερχόμενος απο την προεδρία του Γιουρω γκρούπ, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, το είπε καθαρά πως κατάρρευση της οικονομίας της μεγαλονήσου, "θα ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα για την Κύπρο και την ευρωζώνη".  Ανάλογα προσεγγίζει το θέμα σχεδόν το σύνολο των ρώσων αναλυτών και των ΜΜΕ. 
"Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετατραπεί η Κύπρος σε μηχανισμό πυροδότησης και διεύρυνσης της κρίσης χρέους", μήνυσε απο το Νταβός, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν. Η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσα στη βδομάδα, δείχνει πως "η ρωσική υποστήριξη θα έχει καθοριστική σημασία για την Κύπρο", όπως δήλωσε ο πρώτος. 
Γιατί όμως, η Μόσχα δεν έσπευσε να βοηθήσει την Κύπρο έξω απο την Ε.Ε., αφήνοντας έτσι πολλούς "καλοθελητές" να την κατηγορήσουν ότι "πουλάει" το υπεράκτιο "πλυντήριό της"; Κάτι άλλωστε, που προκάλεσε ερωτηματικά και σε μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινής γνώμης, τα οποία έσπευσαν να ενισχύσουν οι απανταχού "σειρήνες", σε μια πολύ ευαίσθητη χρονική περίοδο για τη νήσο, όπως είναι η προεκλογική.
Κατ΄αρχήν, ρωσικά κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού υπάρχουν πάρα πολλά και σε πολλές χώρες. Η γερμανική μυστική Υπηρεσία, η οποία πρόσφατα προέβη σε "αποκαλύψεις" για το "βρώμικο ρωσικό χρήμα"  στην Κύπρο (πάνω  σε αυτές πατάει ο Β.Σόιμπλε για την "άτεγκτη" στάση του, αντίστοιχη με αυτή που ακολούθησε και προς την Ελλάδα), κάνει σαν να μην ξέρει τίποτε για τα ρωσικά κεφάλαια που βρίσκονται σε Τράπεζες της Ελβετίας, της Αγγλίας,της Λεττονίας και σε άλλες χώρες. Ούτε, πολύ περισσότερο, υπάρχει η παραμικρή αναφορά για το ότι οι γερμανικές Τράπεζες κυριαρχούνβ στον μικρό ευρωπαϊκό, "Τραπεζικό παράδεισο" της Λεττο-νίας! 
Δεύτερον, οι Γερμανοί απαιτούν να χαρίσει η Μόσχα το δάνειο των 2,5 δις ευρώ που χο ρηγήθηκε στην Κύπρο μόλις πέρσι! Για να μην πληρώσουν
οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, τη "ρωσική μαφία", όπως διατείνεται ο Β. Σόιμπλε και άλλοι γερμανοί αξιωματούχοι. Δηλαδή, με ένα σμπάρο δύο τριγώνια κυνηγά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Και να την "χορέψουν στο ταψί" την Κύπρο, όπως θέλουν με το μνημόνιο, και να μην πληρωθεί ούτε ευρώ στη Μόσχα. Κάτι που αποτελεί έμμεση παραδοχή ότι τα ρωσικά χρήματα είναι "βρώμικα"!
Τρίτο, η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να βοηθήσει την Κύπρο. Οταν όμως πριν απο επτά μήνες, της ζητήθηκε νέο δάνειο, αρχικά 2,5 δις μετά για 4 και τέλος για 5 δις, από τα στοιχεία φάνηκε πως η "μαύρη τρύπα" της κυπριακής οικονομίας ήταν... υπερτριπλάσια των ζητηθέντων χρημάτων.
Αρα, ήταν αναπόφευκτη η προσφυγή στην Τρόικα. Δηλαδή, σήμερα η Μόσχα θα είχε μπλοκαρισμένα 7,5 δις ευρώ δανεισμένα, για να ακούει τον κάθε κύριο Σόιμπλε να φωνασκεί για... χάρισμα. 'Η θα έβλεπε την κυπριακή κυβέρνηση να υπογράφει το μνημόνιο στο οποίο θα αναφέρεται πως η Λευκωσία υποχρεώνεται να αποπληρώσει, πριν απ΄ όλα τα χρέη της προς την Τρόικα και μετά - αν και όταν μπορέσει - τους άλλους πιστωτές της. Σε αυτό και σε πολλά άλλα αντιδρούσε ο Δ.Χριστόφιας και έγινε το "κόκκινο πανί" για τους Γερμανούς, οι οποίοι συνεχώς εκβιάζουν την Κύπρο.
 Αυτές τις μέρες γίνεται ένα μεγάλο "παζάρι" Ρωσίας - ΕΕ για τον τρόπο και τις μεθόδους από κοινού δανειοδότησης της Κύπρου. Εκτιμάται πως, εν τέλει, θα βρεθεί ένας συμβιβασμός, διότι όπως γράφει ο αναλυτής, Αντρέι Τσερνιάφσκι, "μια πτώχευση ή έξοδος της Κυπρου απο την ευρωζώνη θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα, τόσο όσο και η έξοδος της Ελλάδας ή της Ισπανίας". 
Αν ληφθεί υπ΄όψιν η θέση που εξέφρασε πριν απο ένα χρόνο ο Αλεξέι Κούντριν για τον κίνδυνο εξοδου απο την ευρωζώνη, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (και φέτος, στο Νταβός, επέμενε πως η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί στις χώρες αυτές, άρα δεν αλλάζει την εκτιμησή του), γίνεται κατανοητό πως η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει το σπίρτο για την πυροδότηση της φωτιάς, τις συνέπειες της οποίας η Ευρώπη μπορεί να πληρώσει ακριβά. Πολύ πιο ακριβά και νωρίτερα απο τις γερμανικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου για χάρη των οποίων γίνεται όλη η φασαρία. ΠΗΓΗ
http://rbth.gr/international/2013/02/04/milon_erido_rosia_kai_ee_19729.html
http://greek-observatory.blogspot.com/2013/02/ee.html