Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Επανέρχεται πρόταση επένδυσης για Αστακό

Το λιμάνι και η ΒΙΠΕ Αστακού είχαν κινήσει το ενδιαφέρον
των Καταριανών για επένδυση 2,5 δισ. Ευρώ.
Ο ογκώδης φάκελος περιλαμβάνει αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση δεξαμενών υγροποιημένου αερίου και κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μελέτη για εγκατάσταση δεξαμενών υγροποιημένου αερίου και μονάδα παραγωγής ενέργειας κατέθεσε αιφνιδίως η εταιρεία διαχείρισης του λιμένα και της Βιομηχανικής Περιοχής Πλατυγιαλίου Αστακού.
Η εν λόγω ενέργεια επαναφέρει στο προσκήνιο την περίφημη επένδυση που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στον Αστακό το Κατάρ, το οποίο απέσυρε στη συνέχεια το ενδιαφέρον του, αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση Παπανδρέου. Η επένδυση, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις για θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επειδή η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα 1.100 MW θα λειτουργούσε με αέριο παράγωγο πετρελαίου, που θεωρείται επικίνδυνο.
Ο ογκώδης φάκελος των 200 σελίδων περιλαμβάνει αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση δεξαμενών υγροποιημένου αερίου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μελετάται ήδη από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Προς το παρόν, όμως, δεν είναι δυνατόν να δοθούν περισσότερες πληροφορίες, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του φακέλου που έχει κατατεθεί. Επιπλέον, μένει ακόμη να διευκρινιστεί αν το υγροποιημένο αέριο που θα χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτροπαραγωγή θα είναι φυσικό αέριο ή άλλο μείγμα υδρογονανθράκων, όπως για παράδειγμα προπάνιο-βουτάνιο, που προέβλεπε ο σχεδιασμός της αρχικής επένδυσης που θα πραγματοποιούσαν οι Καταριανοί.
Πηγές μέσα από την Περιφέρεια επιβεβαιώνουν τη διερεύνηση του περιεχομένου της μελέτης και τονίζουν ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Σημειώνουν επίσης ότι οποιαδήποτε απόφαση της Περιφέρειας για έγκριση της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων θα δοθεί ύστερα από ένα μήνα και αφ' ότου υπάρξει σχετική διαβούλευση.
Πάντως, ομάδες πολιτών οι οποίες δραστηριοποιήθηκαν και στο παρελθόν για την ακύρωση της επένδυσης βλέπουν με μεγάλη καχυποψία την τελευταία κίνηση της εταιρείας. Πιστεύουν ότι «ενδέχεται να σχετίζεται με τη δραστηριοποίηση του εμίρη του Κατάρ στην περιοχή, εννοώντας την αγορά νησιών στις Εχινάδες, αλλά και τα διαπιστωμένα πλέον αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων».
Σημειώνουν ότι μετά τη γνωστοποίηση της υποβολής του αιτήματος από την εταιρεία και σε σχετικά ερωτήματα που τέθηκαν προς αυτήν, η ίδια υποβαθμίζει το γεγονός. Αναφέρει ότι «πρόκειται απλώς για τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, στην κατεύθυνση προσαρμογής με τις δυνατότητες της χρήσης γης των άλλων λιμανιών της χώρας». enet.gr