Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ρωσία-Γερμανία: «Της κακομοίρας»

Θ.Π:«Διακρίνω μία ελαφρά ψυχρασία» έλεγε ο αείμνηστος Κώστας Χατζηχρήστος
greek.ruvr.ru
Στο φόντο της εμφανούς «ψύχρανσης» στις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και το Βερολίνο, ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πηγαίνει στη Γερμανία. Ο ευρωπαϊκός Τύπος εκφράζει διάφορες εικασίες σχετικά με το ύφος της επίσκεψής του. Τα βρετανικά ΜΜΕ αναρωτιούνται: «Δεν θα προβάλει άραγε ο ηγέτης της Ρωσίας τους λογαριασμούς του στις Αρχές της Γερμανίας για τις απώλειες των Ρώσων επενδυτών στις κυπριακές τράπεζες;» και τα γερμανικά θέτουν το εξής ερώτημα: «Πώς θα πρέπει να οικοδομούνται από τώρα οι σχέσεις με τη Ρωσία;»
Μετά από πρόσκληση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα παραστεί στα εγκαίνια της Διεθνούς Βιομηχανικής Έκθεσης στο Ανόβερο, όπου φέτος η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί ως τιμώμενη χώρα-εταίρος. Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των περισσότερων ειδικών, η ατμόσφαιρα στη διμερή συνάντηση θα διαφέρει αισθητά από την συνηθισμένη. Πολλές είναι οι αιτίες- τα περιστατικά της τραπεζικής κρίσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο έλεγχος των μη εμπορικών οργανισμών στη Ρωσία και το πρόβλημα της κατάργησης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων για τους πολίτες της Ρωσίας.
Ο Ανδρέ Σολτς, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Rödl & Partner είπε:
-Οι πολιτικές σχέσεις έχουν ψυχρανθεί κατά τα τελευταία χρόνια και η μορφή της Ρωσίας στον γερμανικό Τύπο σήμερα δεν είναι από τις καλύτερες. Η Ρωσία αποκτά τη δυνατότητα να δείξει τον εαυτό της από την καλύτερη και την πιο ωφέλιμη για αυτήν πλευρά στο Ανόβερο και να δείξει όλες τις ικανότητές της στο διεθνή στίβο. Αυτό είναι σημαντικό για τους επενδυτές και αυτό θα έχει θετικό αποτέλεσμα για την αύξηση των γερμανικών επενδύσεων στη Ρωσία.
Όπως ανακοίνωσε ο βοηθός του Προέδρου της Ρωσίας Γιούρι Ουσακόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζουν να συζητήσουν κεκλεισμένων των θυρών όλα τα οξύ και επίκαιρα θέματα των διμερών σχέσεων, καθώς επίσης και τα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο.
Ανάμεσα στα οξύ ζητήματα βρίσκεται και ο έλεγχος από τα όργανα δημόσιας τάξης της Ρωσίας των μη εμπορικών οργανισμών στη χώρα. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και δύο γερμανικά Ιδρύματα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη δηλώσει σχετικά με αυτό ότι ο έλεγχος των μη εμπορικών οργανισμών έχει προγραμματισμένο χαρακτήρα και δεν σημαίνει καθόλου μέσο τιμωρίας.
Δεν προσθέτει τίποτα το θετικό και η θέση του Βερολίνου για το πρόβλημα της κατάργησης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων για τους πολίτες της Ρωσίας,- παρατήρησε ο Φιόντορ Λουκιάνοφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Η Ρωσία στην Παγκόσμια Πολιτική».
- Η Γερμανία στο ζήτημα των θεωρήσεων ακολουθούσε πάντα την πιο συντηρητική θέση, δηλαδή επιβράδυνε στο μέγιστο βαθμό αυτή τη διαδικασία. Περίπου ένα ή ενάμιση μήνα πριν φαινόταν πώς σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Τότε τα μέρη είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το μικρό, αλλά πολύ ουσιαστικό για τη Ρωσία ζήτημα των διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, ενώ ύστερα από την λήψη των εν λόγω μέτρων απέναντι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι Γερμανοί αισθάνθηκαν απλώς προσβεβλημένοι. Μάλιστα, σήμερα λένε επίσημα ότι το γεγονός αυτό θα μετατραπεί σε πρόσκομμα.
Εξάλλου, η Ρωσία και η Γερμανία είναι τόσο στενά συνδεδεμένες που είναι απλώς καταδικασμένες να παραμείνουν εταίροι και φίλοι. Στη συνέχεια ο Φιόντορ Λουκιάνοφ είπε:
-Υπάρχει άραγε για τη Γερμανία κάποια εναλλακτική λύση σε τόσο πλούσια αγορά; Σε γενικές γραμμές, υπάρχει, αλλά είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Πρόκειται για την Κίνα. Έτσι, λοιπόν, όπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη εναλλακτική λύση, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε και να πιστέψουμε ότι όλα είναι πια εγγυημένα.
Είναι προφανές ότι η Ρωσία θα ήθελε να διατηρήσει με την Γερμανία εμπιστευτικές σχέσεις, που δεν αποκλείουν και την ύπαρξη οποιωνδήποτε διαφορών. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να μην γυρίσουμε τις πλάτες ο ένας στον άλλο, αλλά να συνεχίσουμε να συνομιλούμε. Όπως λέει μιά γερμανική παροιμία, «Aus nichts wird nichts» δηλαδή από τίποτα δεν έρχεται τίποτα. greek.ruvr.ru