Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Το θέμα του φυσικού αερίου και η απάντηση για το αέριο

Ο Πρόεδρος Πούτιν διατύπωσε τους βασικούς στόχους, που πρέπει να εκπληρώσουν οι χώρες-εξαγωγείς φυσικού αερίου. Ανάμεσά τους είναι η υιοθέτηση κοινής θέσης στα θέματα τιμολόγησης του φυσικού αερίου. Η επίτευξη αυτών των στόχων θα συμβάλει στηνα της υποδομής στον τομέα του φυσικού αερίου και την αύξηση της αξιοπιστίας των προμηθειών, υπογράμμισε ο Ρώσος ηγέτης στη Σύνοδο κορυφής των χωρών-εξαγωγέων φυσικού αερίου, που πραγματοποιείται στη Μόσχα.
Πριν περίπου 5 χρόνια στη Μόσχα οι εκπρόσωποι 11 χωρών υπόγραψαν καταστατικό-συμφωνία για την ίδρυση του φόρουμ. Στο διάστημα που πέρασε από τότε, το φόρουμ αυτό μετατράπηκε από άτυπη πλατφόρμα συζήτησης σε ένα κανονικό διεθνή οργανισμό ο οποίος, μάλιστα, έχει πάρει τον τίτλο «άτυπος ΟΠΕΚ». Τουλάχιστον, στο σημερινό «φόρουμ φυσικού αερίου» στη Μόσχα ήρθαν μερικοί Πρόεδροι. Μεταξύ αυτών είναι οι Πρόεδροι της Βολιβίας, της Βενεζουέλας, του Ιράν και της Ισημερινής Γουινέας, καθώς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Εθνών της Αλγερίας, οι πρωθυπουργοί της Λιβύης και του Ιράκ (η χώρα αυτή στο φόρουμ έχει το καθεστώς του παρατηρητή). Στη σημασία της συνόδου κορυφής και των χωρών-εξαγωγέων φυσικού αερίου αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Βλαντίμιρ Πούτιν:
-Σήμερα η ζήτηση φυσικού αερίου στον κόσμο αυξάνεται ταχύτερα από τη ζήτηση πετρελαίου και άλλων ενεργειακών πόρων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, στην περίοδο μέχρι το 2018 η ετήσια ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 16% και θα φτάσει τα 4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό είναι και μεγάλη ευκαιρία και μεγάλη ευθύνη, γιατί ακριβώς στις χώρες μας είναι συγκεντρωμένο το 65% των αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο. Εξασφαλίζουμε τις μισές από τις παγκόσμιες εξαγωγές φυσικού αερίου. Ο στόχος προτεραιότητας μας είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας των προμηθειών στην παγκόσμια αγορά σε μακροπρόθεσμη βάση.
Εν τω μεταξύ, προβλήματα οι εξαγωγείς φυσικού αερίου έχουν αρκετά. Πρώτα απ΄όλα από την πλευρά της ΕΕ, η οποία επιμένει στη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας στη βάση των αρχών του «Τρίτου ενεργειακού πακέτου», που υπονοεί διαχωρισμό των δραστηριοτήτων των πωλήσεων και της μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Και αυτό, σύμφωνα με τον Πούτιν, οδηγεί σε προφανή διάκριση σε βάρος των προμηθευτών φυσικού αερίου. Και σ΄ αυτή την κατάσταση μόνο μια λύση υπάρχει, θεωρεί ο Πούτιν:
-Σ΄ αυτές τις συνθήκες σημασία-κλειδί αποκτά η αλληλεγγύη των χωρών-εξαγωγέων. Από κοινού μπορούν να αντιστέκονται πιο αποτελεσματικά στην υπερβολική πίεση, να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των παραγωγών και των προμηθευτών φυσικού αερίου στις ξένες αγορές. Θέλουμε να λαμβάνονται υπόψη δίκαια τα συμφέροντά μας.
-Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η απόρριψη των βασικών αρχών των μακροπρόθεσμων συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου θα υποσκάψει την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών-αγοραστών, διότι οι φορείς αυτής της πολιτικής δεν αντιλαμβάνονται ότι η απόρριψη των βασικών αρχών των μακροπρόθεσμων συμβολαίων όχι μόνο θα πλήξει τους παραγωγούς φυσικού αερίου, αλλά και θα υποσκάψει την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών-αγοραστών.