Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Στον ΑΝΤ1 και η «Άλωση»;

«Άλωση» στην εθνική μας συνείδηση, στην ιστορία μας, στην ελληνική γλώσσα και στον πολιτισμό.
 Οι φόβοι που εξέφρασε σε χθεσινό δημοσίευμά της η «δημοκρατία», ότι δηλαδή είναι πολύ πιθανό να βρεθεί κανάλι- αγοραστής στην ελληνική αγορά που θα παραχωρήσει στέγη στον «Μωάμεθ Β' τον Πολιορκητή», επιβεβαιώθηκαν. Η εφημερίδα μας αναρωτιόταν αν η νέα τουρκική σειρά «Αλωση», που αναφέρεται στην πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, θα προβληθεί από κάποιο ελληνικό κανάλι. Σήμερα σας έχουμε την απάντηση.

Δεν μας φτάνει ο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» και όλες οι θηριωδίες του -ο οποίος, σημειωτέον, επιστρέφει δριμύτερος τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στον ΑΝΤ1, στις 21.15 το βράδυ, αφού το κανάλι εξασφάλισε δύο ακόμη κύκλους επεισοδίων- λίαν συντόμως θα υποστούμε και την τηλεοπτική παρουσία του «Μωάμεθ Β, του Πολιορκητή»!

Πρόκειται για την τουρκική σειρά «Fatih» (Αλωση), που έκανε πρεμιέρα στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Kanal D, η οποία αναφέρεται (με... βάρβαρο για την ιστορική αλήθεια τρόπο) στην Αλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου του 1453 από τον σουλτάνο Μωάμεθ Β' (που υποδύεται ο Μεχμέλ Ακίγ Αλακούρτ). Την είδηση μας επιβεβαίωσε στην παρουσίαση προγράμματος του ΑΝΤ1 ο ίδιος ο διευθυντής προγράμματος του καναλιού Γιάννης Λάτσιος. Οταν τον ρωτήσαμε για την εν λόγω παραγωγή, κούνησε το κεφάλι του καταφατικά, χαμογέλασε με νόημα και απάντησε σιβυλλικά: «Θα δείτε».

Σε περίπτωση λοιπόν που ο ΑΝΤ1 έχει αγοράσει και αυτή την τηλεοπτική σειρά προς χάριν της θεαματικότητας, τότε το ίδιο το γεγονός αποτελεί πρόκληση για τα ελληνικά ιστορικά δεδομένα.

Γιατί ναι μεν η «Αλωση» εστιάζει -όπως και η σειρά «Σουλεϊμάν»- στις τρεις γυναίκες, στο χαρέμι του σουλτάνου και στις ίντριγκες μεταξύ των παιδιών του για την κατάκτηση της εξουσίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να μη σταθεί στις ιστορικές ανακρίβειες που ακούγονται μέσα από τις σειρές του είδους, με στόχο να περάσει η τουρκική προπαγάνδα διά της πλαγίας οδού. Μάλιστα, από τα πρώτα επεισόδια (που σάρωσαν σε τηλεθέαση στη γείτονα χώρα) οι Ελληνες εμφανίζονται λιπόψυχοι μπροστά στους κυρίαρχους Οθωμανούς.

Μίκης: «Εκτρωμα»

Ακόμη και ο Μίκης Θεοδωράκης σε δήλωσή του, με αφορμή την πρεμιέρα του «Σουλεϊμάν» στον ΑΝΤ1, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αποκαλώντας την παραγωγή «ιστορικό έκτρωμα». «Η προκλητική στάση των καναλιών που προβάλλουν ανενδοίαστα ό,τι πιο ευτελές τους σερβίρει η τουρκική προπαγάνδα μοιάζει να προβληματίζει ελάχιστους. Στον βωμό του κέρδους τα κανάλια αγοράζουν ό,τι τους σερβίρεται. Σε μια Ελλάδα αδύναμη να αντιδράσει, υπνωτισμένη από τα απανωτά χτυπήματα, οι κύριοι των καναλιών έπεσαν στην παγίδα της ανθελληνικής προπαγάνδας. Ας είμαστε σε εγρήγορση, ο εχθρός είναι προ των πυλών, αν δεν μπήκε ήδη μέσα» σχολίασε.

Και φυσικά συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν τα ελληνικά κανάλια, που τους έχει παραχωρηθεί δημόσια συχνότητα για να ψυχαγωγούν και να ενημερώνουν τον Ελληνα πολίτη, αντί να ενισχύουν την ελληνική συνείδηση με σίριαλ ή ντοκιμαντέρ για Ελληνες ήρωες, προβάλλουν τουρκικές σαπουνόπερες για Οθωμανούς ηγέτες που ξερίζωσαν τον Ελληνισμό.

Το δόγμα Νταβούτογλου περί «ήπιας διπλωματίας»

Τα τουρκικά σίριαλ εξάγονται σε 80 χώρες του κόσμου και μάλιστα με τον βασικό όρο να μη μεταγλωττίζονται. Πρόκειται για το δόγμα Νταβούτογλου περί «ήπιας διπλωματίας». Μέσα σε μια πενταετία ο καλύτερος πρεσβευτής του τουρκικού πολιτισμού και τουρισμού έχουν γίνει οι τουρκικές υπερπαραγωγές, οι οποίες, εμμέσως πλην σαφώς, ασκούν εξωτερική πολιτική υπέρ της χώρας τους. Μάλιστα, οι εν λόγω παραγωγές έχουν και φοροαπαλλαγές από το τουρκικό κράτος, σε περίπτωση που ο σκηνοθέτης προβάλλει μέσω του κάθε επεισοδίου τις φυσικές ομορφιές και τα μνημεία της χώρας τους. Αυτό και μόνο θα πρέπει να προβληματίσει τα ελληνικά κανάλια, που αγοράζουν αφειδώς τουρκικές σαπουνόπερες, καθώς τίποτα δεν είναι τόσο όμορφο και απλό όσο φαίνεται. Πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

Μαρία Ανδρέου