Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Τελικά η Οικονομία θα Δύσει στην Δύση;

Shutdown Story
ΤΟΥ ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΡΔΑΚΑ
11 Σεπτεμβρίου 2001. Η ημέρα που άλλαξε ο κόσμος, μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα στην “καρδιά” της Νέας Υόρκης και στο αμερικανικό Πεντάγωνο που στοίχισαν τη ζωή σε 2.973 ανθρώπους. Η πτώση των δίδυμων πύργων, έπειτα από την πρόσκρουση αεροπλάνων που είχαν καταληφθεί από ισλαμιστές τρομοκράτες, πάγωσαν την ανθρωπότητα.  Επρόκειτο για την μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως σήμερα και αποτελεί κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο.
Δύο πολεμικές επιθέσεις που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ ενάντια σε Αφγανιστάν – στις 7 Οκτωβρίου του 2001 – και στο Ιράκ – στις 20 Μαρτίου του 2003 – στα πλαίσια του Πόλεμου ενάντια στην τρομοκρατία, ήταν δύο από τις βασικές συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. lay-out.gr

Κάποιοι από εκείνη την αποφράδα ημέρα έσφιξαν τον πλανήτη με μία Στρατηγική – Πολεμική Τανάλια και από τότε τον σφίγγουν κάθε μέρα και περισσότερο.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ. Στις  11 Σεπτεμβρίου του 2001,  η γνωστή σε όλους μας επενδυτική τράπεζα  Lehman καταλαμβάνει τρεις ορόφους του One Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, όπου ένας από τους υπαλλήλους της, σκοτώθηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις εκείνης της ημέρας.
Ταυτόχρονα υπέστη σοβαρές ζημιές και από την πτώση των συντριμμιών αχρηστεύονται κεντρικές εγκαταστάσεις της με αποτέλεσμα να εκτοπισθούν 6500 εργαζόμενοι της. πηγή wikipedia.  Παρόλο τις δυσκολίες της  στις 17 Σεπτεμβρίου του 2001 επανακάμπτει στις αγορές μετοχών για να συνεχίσει το “θεάρεστο” έργο της!!  ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕ   με τον εξής τρόπο...

11 Σεπτεμβρίου 2008. Η  Lehman ανακοινώνει τις προηγούμενες ημέρες ζημίες ύψους 3,9 δισ. δολαρίων και την πρόθεσή της να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών των επενδύσεων διαχείρισης με αποτέλεσμα εκείνη την ημέρα η μετοχή της να καταρρεύσει 40 τοις εκατό.
Οι ίδιοι κάποιοι αποφάσισαν την ίδια ημερομηνία να σφίξουν  τον πλανήτη με μία άλλη τανάλια , αυτή την φορά Οικονομική
Το Σεπτέμβριο του 2008 όταν κατέρρευσε η Λίμαν Μπράδερς, μια από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, ελάχιστοι αντιλήφθηκαν τις συνέπειες που θα είχε η χρεοκοπία αυτή τόσο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζούσαν την “μπελ επόκ” της δανειακής ευημερίας.

Μέχρι τότε το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν μεγάλο αλλά όχι ανεξέλεγκτο. Μεγάλωσε ακόμα περισσότερο όταν η  κυβέρνηση έβγαλε χρήματα από το Δημόσιο Ταμείο για να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και έγινε ανεξέλεγκτο όταν οι αγορές “ανακάλυψαν” ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο πιο επισφαλής δανειολήπτης στην υφήλιο. Με άλλα λόγια οι τραπεζίτες “ανακάλυψαν” την Ελλάδα ψάχνοντας την επόμενη Λίμαν Μπράδερς. dimos-pylou-nestoros.gr

Γι αυτούς ήταν εύκολο γιατί το σκηνικό στην Ελλάδα είχε ήδη στηθεί με τους πολιτικούς πιονέρους τους.
“Ανακάλυψαν” τότε ότι η Ελλάδα όπως και ο άνεργος Αμερικάνος δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε και τη βιώνουμε όλοι στο πετσί μας καθημερινά αλλά μόνο οι Έλληνες!!! Γιατί τότε οι Αμερικάνοι “είπαν πέρα βρέχει” και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ένα οικονομικό εργαλείο που λέγεται ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ  και ήταν η βασική οικονομική απόφαση του νεοκλεγέντος τότε (4 Νοεμβρίου 2008) προέδρου των ΗΠΑ κ, Ομπάμα.

Τι είναι η ποσοτική χαλάρωση; Ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος;
Στην εποχή μας οι κεντρικές τράπεζες δεν χρειάζεται να εκτυπώσουν χαρτονομίσματα αφού πλέον όλα αυτά γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Υπάρχουν ωστόσο οικονομολόγοι που υποστηρίζουν πως η ποσοτική χαλάρωση είναι ουσιαστικά το ίδιο με το τύπωμα χρήματος καθώς αποτελεί μια εσκεμμένη επέκταση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας και του νομισματικού συστήματος.

Που να ακούσει τέτοιο πράγμα η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Μέρκελ, της σηκώνεται η τρίχα γιατί θέλει ένα ευρώ δυνατό. Έτσι λοιπόν δείχνει στον  Ευρωπαικό χώρο την μεθοδικότητα της σκληρής Γερμανικής μηχανής πάνω στην ανθρώπινη καθημερινότητα ιδίως των χωρών του νότου.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα? Η απλώς φαίνονται?
Γιατί εμείς αντιλαμβανόμαθε ότι για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η παραπάνω αναφερθείσα  Οικονομική Τανάλια στον Πλανήτη πρέπει να ανοιγοκλείνει σωστά. Και εξηγούμασθε...
Στις μεν  ΗΠΑ με την Ποσοτική Χαλάρωση ανοίγει, στην δε ΕΕ με τις Ευρωπαικές συνθήκες των μεταρρυθμιστικών μέτρων κλείνει. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν επιτρέπει, για παράδειγμα, στα κράτη μέλη της ΕΕ να χρηματοδοτούν τα δημόσια χρέη τους τυπώνοντας «νέο» χρήμα

Πολύ εύκολο ερώτημα προς όλους!!
Που λειτούργησε πρώτη φορά αυτή η Οικονομική Τανάλια σίγουρα και αποτελεσματικά??

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ.

Γιατί φρόντισαν οι εδώ οι φωστήρες να μας βάλλουν ανάμεσα στα δύο σκέλη της,. Δηλ στο ΔΝΤ και στην ΕΕ. Να λοιπόν το καθημερινό ξεζούμισμα μας. Όμως από το άνοιγμα και το κλείσιμο κάπου τους χάλασε η τανάλια αυτή σαν οικονομικό εργαλείο.

Ο Άσμουσεν είχε ήδη δηλώσει και “οι πρώτες φοβίες” εκδηλώθηκαν  στις 11 Σεπτεμβρίου του 2013 “η μεταβολή της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της Fed στις ΗΠΑ ίσως έχει μεγαλύτερες συνέπειες από το 1994.”
Οι πιθανές συνέπειες της απόφασης της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να μειώσει το επίπεδο της νομισματικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας με τις αγορές αξιόγραφων στις οποίες προχωρά υπάρχει ο κίνδυνος να είναι μεγαλύτερες τώρα από ό,τι ήταν το 1994, όταν η Fed είχε προχωρήσει σε παρόμοια αλλαγή πολιτικής με αποτέλεσμα οι αγορές ομολόγων να κατακρημνιστούν, εκτίμησε σήμερα ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Και ενώ η Fed εξέπληξε τους πάντες διατηρώντας την ίδια οικονομική πολιτική, ξαφνικά η Οικονομική αυτή  Τανάλια ΣΤΡΑΒΩΣΕ στο ένα σκέλος της  μετατρέποντας την  Ποσοτική Χαλάρωση  σε shutdown εφιάλτη.

Τι είναι το shutdown στις ΗΠΑ; Τέρμα τα λεφτά σε ελεύθερη μετάφραση.
Το οικονομικό έτος στις ΗΠΑ έληγε τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με την αμερικάνικη νομοθεσία, κάθε χρόνο το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για το επόμενο έτος πρέπει να «περάσει» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και τον Πρόεδρο. Φέτος αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.
Αλλά το shutdown δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το ανώτατο όριο του χρέους είναι ακόμη ένα, καθώς η κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να αγγίξει το όριο αυτό. Εάν μέχρι τότε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.

Η Moody’s υπολογίζει ότι ένα shutdown δύο εβδομάδων αντιστοιχεί σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%, ενώ αν το shutdown διαρκέσει πάνω από ένα μήνα θα «στερήσει» από το ΑΕΠ των ΗΠΑ έως και το 1,4%.
Υπάρχουν όμως και οι επιπτώσεις του shutdown στην πετρελαϊκή αγορά. Άσχημες επιπτώσεις θα έχει η διακοπή λειτουργίας των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το λεγόμενο shutdown, στις πετρελαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με ρεπορτάζ-σχόλιο του Rigzone.
“Αν όντως υπάρξει shutdown, τότε θα υπάρξει αναστολή έκδοσης νέων αδειών. Χωρίς άδειες, δεν θα πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις πετρελαίου σε ομοσπονδιακά ή υπεράκτια εδάφη. Για την έναρξη γεωτρήσεων απαιτούνται στις ΗΠΑ 3 διαφορετικές άδειες. Φανταστείτε τι επίδραση θα έχει όλο αυτό στην παγκόσμια πετρελαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού και την παγκόσμια παραγωγή”, σημειώνει η Kathy Hardy, γεωφυσικός του EPL Oil and Gas. πηγή www.capital. gr

Είναι δυνατόν όμως αυτοί που “παίζουν τις ζωές μας στα δάκτυλα των ποδιών τους σαν κλωτσοσκούφι” να μην ξαναφτιάξουν αυτή την παγκόσμια οικονομική τανάλια?

Τι θα κάνουν δίχως αυτήν? πώς θα σφίγγουν τους Λαούς?
Αλλά και αν την ξαναφτιάξουν το σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορέσουν  να την ρεγουλάρουν σωστά με αποτέλεσμα να χαλαρώσει και ο άλλος βραχίονας της προς την πλευρά της ΕΕ. Και τότε ποίος ακούει την κ. Μέρκελ!!

Και τότε πώς θα σφίγγουν τους Λαούς? Υπάρχει εναλλακτική λύση?
Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει σε ευρεία εφαρμογή και το Στρατιωτικό Ανταλλακτικό αυτής της Τανάλιας σε πλήρη μάλιστα δράση, έτοιμο να φέρει τα πάνω–κάτω σε όλο τον Πλανήτη. Ήδη το κάνει σε πολλές γωνιές του δείχνοντας το βδελυκτό προσωπείο της βαρβαρότητας.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΤΑΝΑΛΙΑ ΘΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.
Όμως ότι και να συμβεί σε εμάς τους Έλληνες, ο Ήλιος της Ρωμαίικης ψυχής πάντα θα βγαίνει από τον πολιτισμικό ορίζοντα της Καθ ημάς Ανατολής, ενώ η  οικονομική πλεονεξία της Δύσης  θα τελειώνει στον φυσικό της ορίζοντα ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ.

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ