Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το χαλασμένο ραντάρ του Μπαράκ Ομπάμα

Το κατασκοπευτικό σκάνδαλο των ΗΠΑ σε βάρος των πλησιέστερων συμμάχων τους, της Καγκελαρίου Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αποκτά νέες λεπτομέρειες. 
Τις τελευταίες ημέρες εξακριβώθηκε ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου από το 2002 μέχρι και το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Ομπάμα ήταν πολύ καλά ενημερωμένος. Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει την κατηγορία αυτή. Δηλαδή, όπως φαίνεται, ο Πρόεδρος δεν ξέρει, τι πράττει η κατασκοπία του.
Για την Ουάσιγκτον ξεκινά ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Γερμανίας BND, καθώς και Γάλλοι ομόλογοί τους, προκειμένου να εξακριβώσουν τις διαστάσεις της κατασκοπίας και να εξασφαλίσουν εγγυήσεις ότι από τώρα και στο εξής τέτοια κατασκοπία δεν θα γίνεται. Οι ευρωπαίοι θα ήθελαν να υπογράψουν με την Ουάσιγκτον κάποια συμφωνία για «μη κατασκοπία», ή no-spy agreement. Ποια θα είναι η έκβαση της υπόθεσης κανείς δεν μπορεί να πει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι σήμερα ουδέποτε είχαν δώσει γραπτές εγγυήσεις, οι οποίες με κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να «δέσουν» τα χέρια της κατασκοπίας.
Στην Ευρώπη η εμπιστοσύνη προς τον Ομπάμα έχει κλονιστεί σε τέτοιο βαθμό, που ορισμένες εφημερίδες της Γερμανίας και της Γαλλίας όχι χωρίς κακεντρέχεια γράφουν: η προσωπικότητα του Ομπάμα πλησιάζει ραγδαία το βαθμό της αποκρουστικότητας, την οποία η Γηραιά ήπειρος κάποτε στο παρελθόν αισθανόταν προς τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους το νεότερο.
Πολλοί Ρώσοι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, συμβουλεύουν να μην επεκτείνουν την επιδείνωση των σχέσεων της Ευρώπης με την κυβέρνηση συγκεκριμένα του Μπαράκ Ομπάμα στις βάσεις των σχέσεων Ευρώπης-ΗΠΑ γενικά.
Αυτές οι συμμαχικές σχέσεις είναι υπερβολικά στέρεες, για να μπορεί να γίνει λόγος για ανεπανόρθωτη απώλεια της εμπιστοσύνης, θεωρεί ο πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Κόζιν. Όμως η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα χρειαστεί πολύ καιρό.
- Νομίζω ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα θέσουν θέμα να μην πραγματοποιείται άλλο πια παρακολούθηση των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών από τις Ηνωμένες Πολιτείες η με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Αυτό που συνέβη ήταν για τους Ευρωπαίους πολύ σοβαρό ηθικό χτύπημα. Όμως είναι πολύ απίθανο να προχωρήσουν σε τερματισμό της ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ.
Το σκάνδαλο δεν δημιουργήθηκε λόγω του ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατασκοπεύουν την Ευρώπη, γιατί αυτό είναι πολύ καλά γνωστό από καιρό, επισημαίνει ο εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Σλατίνοφ. Η Ευρώπη έχει σοκαριστεί από την αναίδεια και τις διαστάσεις της κατασκοπίας. Κατά την άποψή του, οι σχέσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν κατ΄ αρχήν και δεν μπορεί να γίνει λόγος για τη διακοπή των σχέσεων. Η Ευρώπη απλώς θα επιμένει στην ανάπτυξη διαφανών σχέσεων μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών.
- Πρόκειται για προσπάθεια των συμμάχων των ΗΠΑ να περιορίσουν μέσω νέων κανονισμών την υπερβολικά ελεύθερη δραστηριότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι μερικές συμφωνίες αν δεν αναθεωρηθούν, τουλάχιστον θα αλλοιωθούν.
Εν τω μεταξύ, η NSA μετά τις νέες αποκαλύψεις των γερμανικών εφημερίδων προέβη σε δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της NSA στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ «δεν συζητούσε» με τον Ομπάμα το θέμα της παρακολούθησης της Μέρκελ και «δεν τον ενημέρωνε σχετικά». Είναι πολύ παράξενη δήλωση. Διότι όπως είναι γνωστό, στις ΗΠΑ όλες οι μεγάλοι κατασκοπευτικές επιχειρήσεις και ενέργειες χρειάζονται την άδεια του Προέδρου. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η παρακολούθηση της Μέρκελ και του Ολάντ θεωρείτο ένα συνηθισμένο θέμα ρουτίνας.
* Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου.