Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Σύντομα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την τύχη να συναντηθώ με έναν σημαντικό άνθρωπο από το εξωτερικό και  τον κόσμο των funds. Μου μιλούσε με ενθουσιασμό για την πιθανότητα αντιστροφής της τάσης στην ελληνική αγορά. Ήταν φανερό ότι έχουν ήδη επενδύσει αρκετά χρήματα στην.....Ελλάδα. Κι όπως δήλωσε ο ίδιος, θα επενδύσουν  στο επόμενο διάστημα ακόμη περισσότερο.
Είχα μπροστά μου έναν άνθρωπο που ήταν σίγουρος για την ευτυχή κατάληξη της ελληνικής περιπέτειας. Προσπάθησα, λοιπόν, να διαγνώσω που ακριβώς βρίσκεται η διαφοράς μας κι εγώ, ο ιθαγενής, ήμουν αρκετά πιο συγκρατημένος.

Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνούσαμε. Πιστεύαμε και οι δύο ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα τα τελευταία χρόνια και ότι αν οι Έλληνες είχαν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, αυτή την στιγμή θα τρίβαμε ήδη τα μάτια μας με την αλλαγή που θα είχε συντελεστεί σε όλους τους τομείς. Και οι δύο συμφωνήσαμε στο σημερινό αδιέξοδο και  στο γεγονός ότι σύντομα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις.

Ποιες εξελίξεις; Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την συμμετοχή της αριστεράς σε μία κυβέρνηση. Κι εδώ ακριβώς βρισκότανε η διαφορά μας. Ο συνομιλητής μας θεωρούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο φαινόμενο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ένα κόμμα που ξεκινάει με αριστερή φρασεολογία, αλλά στην συνέχεια θα μετεξελιχτεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα που θα αναλάβει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που δεν μπόρεσε να περάσει η δεξιά.

Προσωπικά θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Αλλά ακόμη κι αν θα ήθελε να γίνει ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν δύο στοιχεία που καθιστούν το «εγχείρημα» αδύνατο. Δεν υπάρχει ο αναγκαίος πολιτικός χρόνος για μία τέτοια μετεξέλιξη και επιπλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα να δανειστεί η χώρα για να ασκήσει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μία πολιτική παροχών, όπως έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου την δεκαετία του ΄80.

Ξένος είναι ο άνθρωπος, με λίγες εμπειρίες από την ελληνική πραγματικότητα. Όταν τον ρώτησα, λοιπόν, ποια είναι η εμπειρία του από τον ΣΥΡΙΖΑ, μου είπε ότι συνάντησε ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, τον κ. Δραγασάκη.  Η πληροφορία αυτή στάθηκε η αφορμή για ένα ρεπορτάζ, σχετικά με το ποιος έχει αναλάβει από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τις επαφές με ξένους επενδυτές.  Σωστά μαντέψατε, δεν υπήρξε έκπληξη. Τις επαφές τις έχουν αναλάβει κατά κύριο λόγο οι κ.κ. Δραγασάκης και Σταθάκης. Άνθρωποι που οι απόψεις τους απέχουν σημαντικά από εκείνες του κ. Στρατούλη για παράδειγμα.

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η διαφορά μας στον υπολογισμό του πολιτικού ρίσκου. Ο φίλος από το εξωτερικό θεώρησε ότι αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς που έχουμε ζήσει λίγο παραπάνω την ελληνική πραγματικότητα δεν έχουμε πεισθεί γι΄ αυτό.

Θανάσης Μαυρίδης

capital.gr