Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΒΟΜΒΑ: Συλλήψεις για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκαν περί τα 20 εντάλματα σύλληψης διακεκριμένων επιχειρηματιών αλλά και πρώην υψηλόβαθμων στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την υπόθεση μεγάλου δανείου που χορηγήθηκε από την παλιά διοίκηση της εν λόγω τραπέζης. Οι κατηγορίες που αποδίδονται (σε φάση ασφαλώς διερεύνησης) είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν σε επισφαλείς χρηματοδοτήσεις διακεκριμένων επιχειρηματιών, δηλ. δάνεια που δόθηκαν χωρίς τις επαρκείς εγγυήσεις.
Λέγεται ότι ήδη έχουν διενεργηθεί δύο συλλήψεις και ότι ανάμεσα στα ηχηρά ονόματα συγκαταλέγεται αυτό του Δημήτρη Κοντομηνά, ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η Ασφάλεια προχώρησε στη σύλληψη του πρώην προέδρου του ΤΤ Κλέοντα Παπαδόπουλου καθώς και του στελέχους της τράπεζας Βαρότση, στο πλαίσιο της εκτέλεσης των 20 ενταλμάτων που έχουν εκδοθεί για τα πρόσωπα που ενέχονται στο γιγαντιαίο σκάνδαλο που οδήγησε στη χρεοκοπία της τράπεζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντάλματα έχουν εκδοθεί και για τους Κυριάκο Γριβέα, επιχειρηματία, του πρώην προέδρου του ΤΤ Άγγελου Φιλιππίδη καθώς και άλλων εμπλεκομένων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι διώξεις στηρίχτηκαν στα συγκλονιστικά στοιχεία που αποκάλυψε το πόρισμα της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Προϊόντων από Εγκληματική Δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), για το μεγάλο πάρτι που έγινε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τα προηγούμενα χρόνια, με δάνεια που δόθηκαν σε «ημέτερους» με χαριστικούς όρους και επισφαλείς συμβάσεις, αλλά και σε άλλες τράπεζες.

Στα 500 εκατ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»

Η «μαύρη τρύπα» υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία ο πρόεδρος της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης, έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό... «σαφάρι», όχι μόνο για να εντοπιστούν χρηματικά ποσά, που εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν και διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος με τρόπο ώστε να καμουφλαριστεί η εγκληματική τους προέλευση, αλλά και για να δεσμευτούν τα χρήματα, καθώς - όπως αναφέρεται - «το εγκληματικό προϊόν απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του, αφού στους λογαριασμούς των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων και αυτούς των εταιρειών συμφερόντων τους δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα ποσά».

Η έρευνα, το καλοκαίρι, απεκάλυψε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων, τις οποίες το ΤΤ σύναψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία συμφερόντων των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, εκτός από τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία - σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα - «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται ότι χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος της ζημιάς του ΤΤ υπολογίζεται σε 19.885.000 ευρώ, ενώ το σχετικό πόρισμα της Αρχής αποτελεί «πιλότο» για τη συνέχεια της έρευνας και τον εντοπισμό και των υπολοίπων χαριστικών δανείων, που δόθηκαν σε «φίλους και ημέτερους» από τις διοικήσεις και άλλων τραπεζών και φέρονται να ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ!