Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

"Επίδειξη σημαίας" κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο με το στόλο τους - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σχεδόν μια παραβίαση χωρικών υδάτων κάθε μέρα έχουν φθάσει να κάνουν οι Τούρκοι με πολεμικά τους πλοία στο Αιγαίο. Το 2012 ο μέσος όρος ήταν υψηλότερος, με 389 παραβιάσεις για να…πέσει λίγο στις 353, το 2013.
Οι αριθμοί προέρχονται από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ από τα οποία προκύπτει ότι από τις 90 παραβιάσεις χωρικών υδάτων το 2009, φθάσαμε στις 353. Και όπως όλα δείχνουν τους πρώτους μήνες του 2014 το ρεκόρ θα σπάσει. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Δηλάδή η ποσότητα των προκλήσεων. Είναι και η “ποιότητα”. Η τελευταία 19ωρη βόλτα της κορβέτας Μπαντίρμα στο Αιγαίο δείχνει το απροκάλυπτο θράσος των Τούρκων και στην θάλασσα πλέον.
Είναι προφανές ότι η Άγκυρα δεν κάνει μόνο “επίδειξη σημαίας” μέχρι και στο Σούνιο. Δοκιμάζει αντανακλαστικά και αντιδράσεις , “τσεκάρει μαύρες τρύπες” στο σύστημα επιτήρησης, μετρά τις “πληγές” που έχουν προκληθεί από την οικονομική κρίση και από τις αλόγιστες περικοπές στις ελληνικές ΕΔ. Και είναι λογικό να σκεφτεί κάποιος ότι όλα αυτά δεν τα κάνει …για εκπαίδευση αλλά επειδή κάτι έχει στο μυαλό της να “στήσει”.
Δεν είναι απαραίτητο ότι θα τολμήσει να το πράξει, αλλά όλες οι κινήσεις της και στον εναέριο και στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου μαρτυρούν όχι μόνο τον εκνευρισμό του καθεστώτος Ερντογάν αλλά και την πρόθεση της Άγκυρας να παγιώσει και στην θάλασσα, όσα απαράδεκτα επέβαλε στον εναέριο χώρο. 
Η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να επαγρυπνεί από τη μία και από την άλλη να μην παρασυρθεί σε αντιδράσεις παρακινδυνευμένες. Η εποχή του “βυθίσατε το Χόρα” -που ήταν κι ένα πυροτέχνημα- δεν είναι καθόλου ίδια με την εποχή της κορβέτας Μπαντίρμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να μην αντιδρά και απλά να παρακολουθεί τις κορβέτες και τις φρεγάτες να περνούν από τα χωρικά ύδατα. Η παρουσία μας στο Αιγαίο πρέπει να είναι ολοκληρωτική και διαρκής. Οι εγκλωβισμοί των τουρκικών πλοίων που “βολτάρουν” σε ελληνικά νερά από μαχητικά αεροσκάφη ίσως θα πρέπει να καθιερωθεί ως τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων προκλήσεων. Και η παρουσία των πλοίων του Στόλου δεν χρειάζεται να είναι “διακριτική” σε περιοχές που μπορεί να …ενοχλούν τους Τούρκους. Το “αφήνουμε τα Ίμια στα δεξιά μας για να μην προκαλέσουμε” πρέπει να τελειώνουν.
Όπως πρέπει να τελειώσει και λογική του “όλα πάνε καλά κύριε υπουργέ, μην ανησυχείτε”. Πρέπει να ανησυχεί και ο υπουργός και όλοι μας.

Τα αριθμητικά στοιχεία που αποδεικνύουν την “επίδειξη σημαίας”.