Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Η προβοκάτσια του Ερντογάν: Τουρκικές τορπίλες με πλαστούς χάρτες

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Με μια νέα πρωτοφανή κίνηση, η Τουρκία επιχειρεί να υπονομεύσει τη διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό, να προωθήσει δια της πλαγίας την αναβάθμιση του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ και να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα του νησιού...
Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», η Αγκυρα με επίσημο έγγραφο που κατέθεσε στα Ηνωμένα Εθνη (TURKUNO DT/4513427) και με παραλήπτη τον γενικό γραμματέα Μπαν κι Μουν, γνωστοποιεί τις 27 νέες συντεταγμένες της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ακτών των Κατεχομένων της Βόρειας Κύπρου ζητώντας μάλιστα αυτή η οριοθέτηση να δημοσιεύει επισήμως και την περιοδική έκδοση του Δικαίου της Θάλασσας (Law of the Sea Bulletin) και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του DOALOS που περιλαμβάνει τις «θαλάσσιες οριοθετήσεις, τις θαλάσσιες ζώνες και περιοχές». Στο έγγραφο αυτό που έχει ημερομηνία 10 Απριλίου 2014 εκτός από τη λίστα των συντεταγμένων υπάρχει και η «αθώα» αναφορά στον σχετικό νόμο, με τον οποίο η Τουρκία «επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης, που καθόρισε τις συγκεκριμένες συντεταγμένες».

Παραπέμπει μάλιστα στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης όπου εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η «αθώα» αναφορά παραπέμπει στη «συμφωνία» οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας την οποία σύναψε η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2011 και υπέγραψαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντερβίς Ερογλου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Με τον τρόπο αυτόν η Τουρκία όχι μόνο προσπαθεί να κατοχυρώσει και επισήμως τμήματα της κυπριακής υφαλοκρηπίδας (καθώς είναι προφανές ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν διαπραγματεύτηκαν και τόσο σκληρά.) αλλά συγχρόνως να επιτύχει να νομιμοποιήσει την παράνομη κατοχική οντότητα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με την αναγνώριση διεθνούς νομικής προσωπικότητας που έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες και να οριοθετεί ζώνες επί των οποίων ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα.
Στη «συμφωνία» την οποία επικαλείται η Τουρκία είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη καν οι στοιχειώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας παρά μόνον «ελήφθη ως βάση το διεθνές δίκαιο και οι αρχές της ευθυδικίας» (όπως είχε επίσημα ανακοινωθεί το 2011 στη Νέα Υόρκη), καθώς με τον τρόπο αυτόν και η Τουρκία επωφελείται από τη μη εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και θεωρεί ότι δημιουργεί νομικό προηγούμενο για τις οριοθετήσεις που θα ακολουθήσουν με τα υπόλοιπα παράκτια κράτη (και φυσικά την Ελλάδα).

Το «Barbaros»
Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση εκδηλώνεται τη στιγμή που η Αγκυρα επιμένει να φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος δημοσίως έχει δεσμεύει ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν συνεχισθεί η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ από το ερευνητικό σκάφος «Barbaros». Ομως το τουρκικό σεισμογραφικό συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα ερευνών που έχουν αναγγείλει οι τουρκικές αρχές και πλέει πραγματοποιώντας τις έρευνες της κυπριακής υφαλοκρηπίδας έναντι της Πάφου?

Ενώ η κυπριακή κυβέρνηση με μεγάλο πολιτικό κόστος προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως είχε υπολογιστεί αρχικά, καθώς οι Τουρκοκύπριοι, αν και εμφανίζονται με όλο και πιο ακραίες θέσεις, φαίνεται να έχουν κερδίσει πόντους στο επικοινωνιακό παιγνίδι με τη στήριξη και της Τουρκίας.

Ο κ. Ερογλου συναντήθηκε στον ΟΗΕ με τον γ.γ. Μπαν κι Μουν, που έδειξε να αναγνωρίζει τη. θετική συνεισφορά του Τουρκοκύπριου ηγέτη στη διαδικασία, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Τζον Κόνινγκ έχει αναλάβει την εργολαβία των υποτιθέμενων ΜΟΕ όπως ήταν η περιφορά του Επιταφιου στον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έξι δεκαετίες και τελικά δίνεται η εντύπωση ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα ψυχολογικής επαναπροσέγγισης των δυο κοινοτήτων και όχι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Ερογλου επιμένει να ομιλεί για λύση που θα σέβεται τις δύο πραγματικότητες στο νησί και με μια δήλωση που υπονομεύει τις συνομιλίες υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ Τουρκοκύπριων και Τούρκων (εποίκων) και όλοι είναι υπήκοοι της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ανοίγοντας μάλιστα το παράθυρο για την παραχώρηση «υπηκοότητας» σε 40.000 εποίκους.
Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις 6 Μαΐου που είναι το επόμενο ραντεβού των δυο διαπραγματευτών για την ουσιαστική φάση των συνομιλιών όπου, όπως τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, θα φανεί «ποιες προοπτικές υπάρχουν, αν μπορούν πραγματικά να προχωρήσουν οι συνομιλίες, αν υπάρχουν συγκλίσεις σε κάποια θέματα, τα οποία θα επιτρέψουν μια πιο αισιόδοξη νότα όσον αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών».

ΕΧΟΥΝ ΞΕΣΑΛΩΣΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ:  Ο ήπιος Ταλάτ πουσάρει τις πιο σκληρές θέσεις
Για τη Λευκωσία ήταν τεράστια η απογοήτευση που δημιούργησε η τοποθέτηση του πρώην Τουρκοκύπριου «προέδρου» και θεωρούμενου μετριοπαθούς Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οπως μεταδόθηκε από κυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Ταλάτ σε δηλώσεις του στο Τσορούμ της Τουρκίας εμφανίστηκε να υιοθετεί τις θέσεις Ετσεβίτ, λέγοντας ότι εάν η Τουρκία το 1974 έθετε υπό κατοχή ολόκληρη το νησί, τότε η λύση του Κυπριακού θα ήταν πιο εύκολη.
Ο κ. Ταλάτ όμως με σχεδόν προσβλητικό τρόπο και για τους Αμερικανούς που εμφανίζονται να υποστηρίζουν την ιδέα, απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιστροφής της Αμμοχώστου ως ΜΟΕ όπως ζητά η κυπριακή κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα «μυαλά των Αμερικανών πήραν αέρα» και τα Βαρώσια αποτελούν μέρος της συνολικής λύσης.

Το κλίμα έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα και μάλλον δεν πρόκειται να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις με το πραγματικά πρωτότυπο (εκπαιδευτικό) ταξίδι στο οποίο υπέβαλαν τους δύο διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι οι μεσολαβητές του ΟΗΕ, στέλνοντάς τους στη. Νότιο Αφρική. Η κατάργηση του Απαρτχάιντ και η επιχείρηση συμφιλίωσης της μαύρης πλειοψηφίας με τη λευκή μειοψηφία των πρώην καταπιεστών της, δεν μπορεί και δεν έχει καμία σχέση με το Κυπριακό. Αλλά δυστυχώς, καθώς δεν γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισής του ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, επιχειρείται η αλλοίωση της φύσης του προβλήματος σε θέμα συμβίωσης και συμφιλίωσης δύο κοινοτήτων. Απλώς στη Ν. Αφρική δύσκολα θα βρουν συμβουλές οι δύο διαπραγματευτές για το πώς η πλειοψηφία θα πρέπει να παραχωρήσει εκτεταμένες εξουσίες στη μειοψηφία και πώς η πλειοψηφία θα πρέπει να αποδεχθεί μόνιμη παραχώρηση περιουσιακών δικαιωμάτων της στη μειοψηφία?

Η Αγκυρα ενώ συνεχίζει να αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ στέλνοντας στο νησί το ερευνητικό σκάφος «Barbaros», τώρα κορυφώνει τις προκλήσεις ζητώντας από τον ΟΗΕ με το έγγραφο TURKUNO DT/4513427 να υιοθετήσει τη συμφωνία για την υφαλο-κρηπίδα του ψευδοκράτους, την οποία έχουν συνυπογράψει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντερβίς Ερογλου.