Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Στην Ευρώπη αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη θέση της Μόσχας

Στην Ευρώπη όλο και περισσότερες χώρες αρχίζουν να συμμερίζονται τη θέση της Μόσχας, μεταδίδει το κανάλι «Ρωσία 24» με αναφορά στα δυτικά ΜΜΕ. Οι δυτικοί πολιτικοί και σχολιαστές συζητούν τη δήλωση του Βλαδίμιρ Πούτιν με έκκληση για μεταφορά του δημοψηφίσματος για του καθεστώς των ανατολικών περιοχών, για να δημιουργηθούν απαραίτητες συνθήκες για τη διεξαγωγή του. Οι περισσότεροι ειδικοί διαπίστωσαν πάλι: μόνο η Ρωσία καταβάλλει συγκεκριμένες προσπάθειες για την παύση της σύγκρουσης.

"Συγχαίρουμε την δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας για την αναγκαιότητα να δοθεί χρόνος για να δημιουργηθεί ένας πολιτικός διάλογος στην Ουκρανία, στην οποία περιέχεται και η έκκληση για μεταφερθεί το δημοψήφισμα που ορίστηκε στις 11 Μαΐου σε μερικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Είμαι πεπεισμένος ότι το πιο βασικό είναι πολιτική διαδικασία και όχι οι πολεμικές ενέργειες", λέει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τίτους Κορτσελιάν.

"Θεωρούμε ότι αυτή η δήλωση είναι ένα βήμα προς της αποκλιμάκωση. Οποιαδήποτε εισφορά στην ανίχνευση και εφαρμογή αποφάσεων που περιλαμβάνουν όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, όλες τις περιοχές, όλες τις εθνικότητες, όλες τις γλωσσικές ομάδες επιδοκιμάζονται. Πρέπει να αποφύγουμε τον Εμφύλιο και να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία", είναι πεπεισμένος ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παρόλο που η Ευρώπη αρνείται τη αντιρωσική ρητορική, ο Λευκός Οίκος παραμένει στις παλιές θέσεις και παραβλέπει τα εμφανή γεγονότα. Η εφημερίδα The Washington Post αναφέρει τα λόγια του Προέδρου της Βουλής του Λευκού Οίκου Τζως Έρνεστ από τα οποία προκύπτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συνεχίζουν να θεωρούν ότι στα σύνορα με την Ουκρανία υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα. Στο Πεντάγωνο μάλλον δεν βρήκαν χρόνο να μελετήσει τις φωτογραφίες από το δορυφόρο για τις οποίες χτες υπενθύμισε ο Βλαδίμιρ Πούτιν.

Ποια σχέση έχουν οι ΗΠΑ με την Ουκρανία; Την ερώτηση αυτή έθεση ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι στα εγκαίνια του διεθνούς συνεδρίου, αφιερωμένου στα προβλήματα της ΕΕ. Μιλώντας στους συμμετέχοντες, ο πολιτικός άσκησε κριτική στην θέση της Ουάσινγκτον, αλλά και στην απραγία των Βρυξελλών.

Παρόμοια άποψη συμμερίζονται όχι μόνο οι πολιτικοί και οι σχολιαστές, αλλά και απλοί χρήστες του Διαδικτύου.

"Για άλλη μια φορά ο Πούτιν έδειξε στη Δύση πώς λειτουργεί η διπλωματία της. Ο Ομπάμα, ο Κέρρυ, ο Κάμερον, ο Χέιγκ και η Άτον που μιλάει εκ μέρους της ΕΕ είναι πρωτάκια στην υπόθεση αυτή και μόνο φουσκώνουν το στήθος τους. Η Δύση προκάλεσε αυτή την κρίση με την επίθεσή της και ο Πούτιν δε αντέδρασε στις κυρώσεις και δεν έκοψε το αέριο, επειδή θα είχαν ζημιά εκατομμύρια άνθρωποι. Και μετά, εφόσον όλα θα τελειώσουν, πάλι οι δικοί μας "τοπικοί ήρωες " θα ανακοινώσουν ότι αυτοί οι ίδιοι έσωσαν τον κόσμο … πάλι!", γράφει ο χρήστης micky2shoes.

Όπως γράφει ο κάτοχος ενός από τα blog στη The Washington Post, ο Ρώσος Πρόεδρος χάρη στις τελευταίες του ενέργειες αποκτά κύρος στην Ευρώπη. Με το μέρος του, όπως γράφει ο σχολιαστής, περνούν όλο και περισσότεροι πολιτικοί. Και μάλιστα στην περίπτωση με την Ουκρανία τη Μόσχα συμπαθούν και οι αριστεροί, και οι δεξιοί. Οι πρώτοι επειδή βαρέθηκαν την τάση των ΗΠΑ να γίνουν κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, και οι δεύτεροι επειδή στις νέες ευρωπαϊκές αξίες, κατά πάσα πιθανότητα, δεν βρίσκεται χώρος για την ηθική.