Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Γιατί η Τουρκία "τρέμει" με τον σεισμό που έγινε στο Αιγαίο - Πως προετοιμάζεται για μεγαλύτερο

Τα ελληνικά νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου κουνήθηκαν για τα καλά αλλά άντεξαν. Αντιθέτως στην Τουρκία κυριολεκτικά τρέμουν το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου . Όχι μόνο λόγω των ζημιών και των πολλών τραυματιών αλλά επειδή ο σεισμός που φοβούνται ότι θα προκύψει αποτελεί γι΄ αυτούς στρατηγικό κίνδυνο.

Ο Χρήστος Μηνάγιας ειδικός στα θέματα της Τουρκίας συγγραφέας βιβλίων και αρθρογράφος επισημαίνει:

Κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι σχετικά με τους σεισμούς, που θεωρούνται ως εν δυνάμει απειλή, όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, στις 31-1-2011, έκαναν εκτενή αναφορά στην πρόβλεψη του Αζέρου επιστήμονα Elçin Halilov για εκδήλωση σεισμού 6,5 ρίχτερ είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στη Σμύρνη, την περίοδο 2011-2015 και με μεγαλύτερη πιθανότητα τα έτη 2013 και 2014. Επίσης, ο εν λόγω επιστήμονας ενημέρωσε σχετικά την τουρκική πρωθυπουργία και συζητήθηκε η δημιουργία σταθμών συλλογής δεδομένων σε 5 διαφορετικές περιοχές της Τουρκίας. Ας σημειωθεί ακόμη, ότι ο Τούρκος καθηγητής Ahmet Mete Işıkara, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκικής Ημισελήνου, το Φεβρουάριο του 2011 συνέταξε ένα χάρτη με τις περιοχές στην Τουρκία που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για πρόκληση μεγάλου σεισμού. Επιπρόσθετα δε, η τουρκική εφημερίδα Milliyet/13-6-2012 σε δημοσίευμα της ανέφερε τα εξής: «Ο καθηγητής Işıkara δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί εάν μέχρι την 10-6-2013 εκδηλωθεί κάποιος σεισμός στην Τουρκία μεγέθους 6-6,9 ρίχτερ. Επίσης το ίδιο ισχύει εάν μέχρι το 2015-2016-2017 εκδηλωθεί κάποιος σεισμός μεγέθους 7 ρίχτερ. Σύμφωνα με τον καθηγητή  Işıkara, ως περιοχές υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι: Tokat-Erzincan-Bingol-Elazig (7 ρίχτερ), Hatay (7 ρίχτερ), Σμύρνη (6 ρίχτερ), Marmara (6,5-7 ρίχτερ) και Gemlik (7 ρίχτερ).»

Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι μετά από τον σημερινό σεισμό το ενδεχόμενο να προκύψει ένας ακόμη μεγαλύτερος στις περιοχές που φοβούνται γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

Αυτό που προκύπτει πάντως είναι ότι οι Τούρκοι τουλάχιστον προετοιμάζονται. Εμείς τι κάνουμε;

Τουρκία και Βουλγαρία ένοιωσαν τον σεισμό του Αιγαίου
Kαι στην Τουρκία ήταν αισθητός ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο βόρειο Αιγαίο προκαλώντας και πολλούς τραυματισμούς.
Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της γειτονικής χώρας προσδιορίζουν το σημειο “στα ανοιχτά της Ίμβρου”.
Συγκεκριμένα όπως μεταδίδεται από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, σημειώθηκε σήμερα στις 12:25, στη θάλασσα του Αιγαίου, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στα ανοιχτά της Ίμβρου, 30 χλμ. δυτικά από το νησί. Ο σεισμός στην Τουρκία έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, στη Μανίσα, στο Μπαλικεσίρ, στο Τσανάκκαλε και στη Σμύρνη. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλούς νομούς και επικράτησε πανικός στον κόσμο, ο οποίος βγήκε στους δρόμους.

Στα τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρθηκε ότι λόγω του σεισμού κατέρρευσαν οι σκεπές σε παλιά σπίτια της Ίμβρου και προσκλήθηκαν υλικές ζημιές. Ακόμα αναφέρθηκε ότι σε τηλεφωνική επαφή με τη Σαμοθράκη ελήφθη η πληροφορία ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός και εκεί. Όμως, διατυπώνεται πως λόγω του σεισμού αντιμετωπίζεται πρόβλημα με τις τηλεπικοινωνίες.
Αυτά ηταν οι  πρώτες αναφορές. Στη συνέχεια  σύμφωνα μενεώτερα  τηλεγράφηματα  ο σεισμός ανοιχτά της Λήμνου -και άλλος ένας που σημειώθηκε στα τουρκικά παράλια καθώς και οι δεκάδες μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου - προκάλεσαν πανικό στη δυτική Τουρκία.

Ο δεύτερος σεισμός που σημειώθηκε στον κόλπο του Ξηρού (κόλπο του Σάρου) είχε μέγεθος 4,7 βαθμούς και έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τη Σμύρνη.

Όπως αναφέρει η Hurriyet, 30 άτομα τραυματίστηκαν στα Δαρδανέλλια και άλλα πέντε στη Ραιδεστό, όταν πανικόβλητοι πήδηξαν από τα παράθυρα των σπιτιών τους.

Στην Ίμβρο τουλάχιστον 20 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, μετά το σοκ που υπέστησαν. «Ήμουν στην παραλία. Οι βράχοι άρχισαν να κουνιούνται. Μετακινούνταν κάτω από τα πόδια μας. Τρέξαμε. Κράτησε 20-25 δευτερόλεπτα» είπε κάτοικος της Ίμβρου στη Hurriyet.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κωνσταντινούπολη, όπου όμως δεν έχουν καταγραφεί τραυματισμοί ή μεγάλες ζημιές.

Στη Βουλγαρία

Αισθητός έγινε στη Σόφια καθώς και σε πόλεις της νότιας Βουλγαρίας ο ισχυρός που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωδαισίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, καθηγητής Εμίλ Μπότεφ ο σεισμός εντάσσεται στην κανονική σεισμική δραστηριότητα του Βορείου Αιγαίου .

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα στη φύση. Η προσωπική μου εκτίμηση, βάση της μακροχρόνιας εμπειρίας μου, είναι ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός ενώ θα υπάρξουν χιλιάδες μετασεισμοί», ανέφερε ο κ . Μπότεφ.

Ο σεισμός τρόμαξε τους κατοίκους της Σόφιας και των πόλεων Κίρτζαλι , Χάσκοβο και Μπλακόεβγκρατ οι κάτοικοι των οποίων βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.