Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Μὲ κρέας ἀπό… ποντίκια καὶ σκύλους τάισαν τοὺς Ἄγγλους οἱ Tοῦρκοι

Γράφει ὁ Νίκος Χειλαδάκης,
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Ὅσοι στὴν Ἀγγλία δὲν γνώριζαν τί ἐστὶ Τοῦρκος, τώρα σίγουρα θὰ τὸ κατάλαβαν μιὰ καὶ καλὴ μετὰ ἀπὸ τὸ μεγάλο σκάνδαλο ποὺ ξέσπασε στὰ τουρκικὰ ἑστιατόρια καὶ κυρίως στὰ τουρκικὰ γυράδικα τοῦ Λονδίνου, ὅταν ἔγινε γνωστὸ ὅτι ἐπὶ ἀρκετὸ χρονικὸ διάστημα…. τάιζαν  τοὺς Ἄγγλους μὲ κρέας ἀπὸ ποντίκια καὶ σκύλους. Τὸ σκάνδαλο ξέσπασε μετὰ ἀπὸ ἐπισταμένη ἔρευνα τῆς ἀγγλικῆς, «Food Standards Agency», (FSA), σὲ 143 ἑστιατόρια τὰ περισσότερά των ὁποίων ἀνήκουν σὲ Τούρκους ποὺ διανέμουν μόνιμα στὴν Μεγάλη Βρετανία καὶ διατηροῦν καταστήματα μὲ τὸν κλασικὸ γύρο. 
Ὅπως ἀναφέρεται ἐνῶ ὑπῆρχε ἡ πεποίθηση ὅτι ὁ τουρκικὸς γύρος γίνεται ἀπὸ κρέας ἀμνοεριφίων, καθὼς οἱ Τοῦρκοι σὰν μουσουλμάνοι δὲν χρησιμοποιοῦν χοιρινό, οἱ ἔρευνες ποὺ ἔγιναν μετὰ ἀπὸ καταγγελίες ἀπέδειξαν ὅτι μονό το 43% τοῦ κρέατος ποὺ σερβίρεται ἀπὸ τοὺς Τούρκους  στοὺς πελάτες τοὺς ἦταν κατσικίσιας προέλευσης, ἕνα ἄλλο περίπου 25% ἦταν ἀπὸ βοοειδῆ καὶ ἀπὸ διάφορα πτηνά, ἐνῶ τὸ ὑπόλοιπο προέρχονταν ἀπὸ κρέας σκύλων καὶ τὸ πιὸ φοβερό, ἀκόμα  καὶ ποντικιῶν.
Τὸ σκάνδαλο πῆρε μεγάλη ἔκταση καὶ προβλήθηκε ἀπὸ πολὺ γνωστὰ βρετανικὰ ΜΜΕ, ὅπως τὸ BBC καὶ οἱ γνωστὲς βρετανικὲς ἐφημερίδες, The Sun καὶ Daily Star, ἀκόμα καὶ ἀπὸ τὸν τουρκικὸ τύπο. Μάλιστα δημοσίευσαν καὶ φωτογραφίες ἀπὸ....σκοτωμένα ποντίκια τὸ κρέας τῶν ὁποίων χρησιμοποιοῦσαν οἱ Τοῦρκοι γιὰ νὰ κάνουν τὸ γνωστό τους κεμπὰπ καὶ νὰ τὸν σερβίρουν στοὺς ἀνυποψίαστους πελάτες τους.  Εἰδικά το σκάνδαλο πῆρε μεγάλες διαστάσεις στὶς πόλεις τοῦ Λονδίνου καί τοῦ Μπίρμπιχαμ, ὅπου ὅπως διαπιστώθηκε ἀπὸ τὶς ἔρευνες, τὸ 40% τοῦ κρέατος τῶν τουρκικῶν γυράδικων κάθε ἄλλο παρὰ κατσικίσιο ἦταν, οὔτε καὶ κάποιων πουλερικῶν, ἀλλὰ προέρχονταν ἀπὸ σκοτωμένα σκυλιὰ τῆς περιοχῆς. 
Τὸ σκάνδαλο ἔπληξε γνωστὰ τουρκικὰ ἑστιατόρια καὶ κεμπαμπτσίδικα, ὅπως τὸ γνωστό τοῦ Mustafa Demir στὸ Λονδίνο καὶ τὸ Dervan Restaurant, στὸ προάστιο τοῦ Dalston στὸ βόρειο Λονδίνο. Ἡ κατάσταση αὐτὴ  προκάλεσε τὴν ἀντίδραση τῶν Τούρκων ἰδιοκτήτων ποὺ ἀρνήθηκαν τὴν ἐγκυρότητα τῶν βρετανικῶν ἐρευνῶν γιὰ τὴν προέλευση τοῦ κρέατος τῶν ἑστιατορίων τους. Ἡ ζημία ὅμως εἶχε ἤδη γίνει. Ὅπως δήλωσε στὰ τουρκικὰ ΜΜΕ ὁ ἰδιοκτήτης τῆς τουρκικῆς ἐταιρίας, Vatan Catering, ποὺ δραστηριοποιεῖται στὸ Λονδίνο, ὁ Tuncel Ibrahim Nalbantoglu, ἀφοῦ ἀρνήθηκε τὶς βρετανικὲς κατηγορίες παραδέχτηκε ὅτι ἔχει γίνει μεγάλη δυσφήμηση γιὰ τοὺς Τούρκους γυρατζῆδες καὶ ἑστιάτορες τοῦ Λονδίνου καὶ ὄχι μόνο, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ μειωθεῖ σὲ ἐντυπωσιακὸ βαθμὸ ἡ πελατεία τους. Ἐκτὸς ἀπὸ τοὺς Τούρκους μεγάλη ζημία ἔχει πάθει καὶ ἡ τουρκοκυπριακὴ κοινότητα ποὺ ἀριθμεῖ πολλὲς χιλιάδες μέλη στὸ Λονδίνο καὶ ποὺ τὰ περισσότερα μέλη τῆς ἐπίσης ἀσχολοῦνται μὲ τὸν κλασικὸ γύρο ἔχοντας σημαντικὲς ἐπιχειρήσεις τοῦ εἴδους. Τώρα μὲ τὸ σκάνδαλο αὐτό, ὅπως ὑποστηρίζουν, ἔχει δυσφημιστεῖ ἡ τουρκοκυπριακὴ κοινότητα καὶ γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ θὰ πρέπει νὰ ἀναληφθεῖ ἐκστρατεία γιὰ νὰ ἀποκατασταθεῖ  καὶ  νὰ ξαναγυρίσει ἡ πελατεία στὰ κλασικὰ τουρκικὰ γυράδικα. 
Μετὰ ἀπὸ ὅλα αὐτὰ ἄραγε ἀναρωτήθηκαν ὅλοι αὐτοὶ οἱ ποὺ πηγαίνουν τακτικὰ ταξιδάκια στὴν Κωνσταντινούπολη, (καὶ ὄχι Ἰστανμπούλ), καὶ ξοδεύουν ἀθρόα τα εὐρώ τους στὶς… ἀνατολίτικες «τουρκικὲς λιχουδιές», τί τοὺς σερβίρουν οἱ «φίλοι» καὶ προπαντὸς «σύμμαχοί» μας, Τοῦρκοι;