Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Προετοιμασίες της Άγκυρας για εισβολή στην Συρία

Την παρούσα στιγμή, Τουρκικά άρματα μάχης Μ48 και Μ60 έχουν λάβει θέσεις μάχης σε κατάλληλα προετοιμασμένα αναχώματα στα σύνορα με τη Συρία. Συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν κοντά στην πόλη  Αΐν αλ-Αράμπ ή Κομπάνι στα Κουρδικά, η οποία τις τελευταίες μέρες είναι στόχος των τζιχαντιστών. Οι μάχες είναι έντονες και εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη.

Τις επόμενες μέρες στις 2 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει τη Τουρκική Εθνοσυνέλευση με θέμα την εμπλοκή της Τουρκίας στην Συμμαχία κατά των Τζιχαντιστών που προσπαθούν να συσπειρώσουν οι ΗΠΑ. Καθώς η Τουρκία συνορεύει τόσο με το Ιράκ όσο και με τη Συρία καθίσταται σαφές ότι η όποια εξέλιξη μπορεί να την βρει στο κέντρο του κυκλώνα της γενικότερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Συνολικά τουλάχιστον 15 άρματα μάχης υποστηριζόμενα από 6 Α/Κ πυροβόλα και 200 άτομα χωρισμένα σε μικρές διμοιρίες έχουν λάβει αποστολή της άμυνας σε περίπτωση που τζιχαντιστές διασχίσουν τα σύνορα. Σήμερα τουλάχιστον 2 οβίδες έπεσαν σε Τουρκικό Έδαφος ως συνέχεια της ρίψης όλμων την Κυριακή. Ο Τουρκικός Στρατός ανταπέδωσε με πυρά κατά των πιθανών θέσεων των ανταρτών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί θύματα ή κάποιες καταστροφές σε κτίρια.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει ότι οι αντάρτες της ISIS βρίσκονται πλέον σε απόσταση μόλις πέντε χιλιομέτρων από το Κομπανί. Το κέντρο της πόλης επλήγη από ρουκέτες 122mm HE και αμέσως μετά ξέσπασε πυρκαγιά μεγάλης έκτασης η οποία εξαπλώθηκε στο κέντρο της πόλης και το κάλυψε με μαύρους καπνούς που υψώθηκαν στον ουρανό.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας ονόματι Τζελίλ 39 χρονών μηχανικός, που προσπαθούσε να ξεφύγει από τους βομβαρδισμούς περιγράφει:

“Εξαιτίας των βομβών όλοι τρέχουν να φύγουν, ακούσαμε πως άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν μικρά όπλα, αλλά το Ισλαμικό Κράτος έχει μεγάλα πυροβόλα και άρματα μάχης“.
Είναι εμφανές ότι μεγάλες ποσότητες οπλισμού και οχημάτων που εγκαταλείφθηκαν από άνδρες του Ιρακινού Στρατού κυριεύτηκαν από αντάρτες της ISIS και τέθηκαν σε λειτουργική κατάσταση βοηθώντας τους στην προέλασή τους. Επιπλέον ακόμη και αν οι Κουρδικές Οργανώσεις παρέλαβαν τον τελευταίο καιρό μεγάλες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών αυτές δεν αφορούσαν παρά μόνο ατομικό οπλισμό. Το πλεονέκτημα της ISIS έναντι των μαχητών του PKK είναι ότι πλέον δεν μάχονται σαν μικρές ομάδες σε τακτικές hit and run αλλά σαν ένας μικρός τακτικός στρατός με πυροβολικό, όλμους και άρματα μάχης.
Από την άλλη η Αμερικανική Στήριξη με τους συνεχείς βομβαρδισμούς και την δράση ανδρών των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων κατά της ISIS έχει ανακόψει την προέλαση στην Συρία. Για να αποφύγουν την ήττα στο Ιράκ οι μαχητές της ISIS έχουν στρέψει όλα τα στρατιωτικά τους asset στην περιοχή του Βορείου Ιράκ με εμφανή σκοπό να καταστρέψουν την δύναμη του PKK πριν αυτή ισχυροποιηθεί.

Στις τάξεις της ISIS υπάρχουν πολλοί Σουνίτες πρώην αξιωματικοί του Ιρακινού Στρατού επί εποχής Σαντάμ Χουσείν οι οποίοι έχουν αναλάβει τον τακτικό έλεγχο των ανταρτών. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεθοδολογία τους πριν την όποια επίθεση περιλαμβάνει αναγνώριση, προετοιμασία εδάφους με χαρακώματα και θέσεις κάλυψης, αποκοπή του εχθρού με παγίδευση δρομολογίων και στήσιμο ενέδρων σε δρομολόγια που θα φέρουν ενισχύσεις, επίθεση με πυροβολικό και όλμους, περικύκλωση του εχθρού, μαζική χρήση RPG κατά αρμάτων και τεθωρακισμένων με τακτικές HIT & RUN (από ομάδες σε ρόλο κυνηγού άρματος) και έπειτα ελιγμό και επίθεση από κοντινή απόσταση CQB εκμεταλλευόμενοι τον αιφνιδιασμό.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι στις ομάδες των ανταρτών υπάρχουν πολλοί οι οποίοι αναλαμβάνουν την εκτέλεση επιθέσεων αυτοκτονίας ζωσμένοι με εκρηκτικά πριν προωθηθεί η κύρια δύναμη.
Η Τουρκία από την μια δεν φαίνεται καθόλου δυσαρεστημένη με τις μεγάλες απώλειες που έχουν οι Κουρδικές Δυνάμεις υπερασπιζόμενες τις πόλεις τους και τον πλυθησμό τους, αλλά από την άλλη διαβλέπει ότι η ισχυροποίηση της ISIS και του εξτρεμισμού που αυτή πρεσβεύει μπορεί να επεκταθεί και μέσα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Τουρκικός Στρατός έχει και τα μέσα και το απαιτούμενο προσωπικό για να περιορίσει κάπως την προέκταση του Ισλαμικού Χαλιφάτου και να δημιουργήσει μια “Πρασινή Ζώνη” εντός Ιρακινό-Συριακού Εδάφους. Η εμπλοκή του όμως είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει βαρύτατες απώλειες και θα βοηθήσει άλλοτε εχθρικές δυνάμεις όπως το PKK και ο Συριακός Στρατός.
Το χάος που υπάρχει στη Μ.Ανατολή δεν φαίνεται να καλυτερεύει…
Το δίλημμα λοιπόν στην Τουρκική Ηγεσία είναι αν θα συνεχίσει να είναι ουδέτερη η θα λάβει δράσει κατά της ISIS η οποία έχει αρκετούς υποστηρικτές μέσα στο Τουρκικό έδαφος…Προληπτική επίθεση ή ουδετερότητα και μυστική διπλωματία με τους εξτρεμιστές της ISIS?


Αναμένουμε…

defencegreece