Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Πειραιώς Σεραφείμ: "Προέρχονται από το τίποτα, υψώνουν το τίποτα, ορκίζονται στο τίποτα και μας καλούν να πιστέψουμε στο τίποτα"

Του Σπύρου Παπαγεωργίου
Σαφείς αιχμές για τη άθλια κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας, άφησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργού,  στον Ι.Ν. Αγ.Κωνσταντίνου & Ελένης στην καρδιά του Πειραιά
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ανυπαρξία των κοινωνικών αξιών λέγοντας ότι "η κοινωνία μας είναι ένας κόσμος ψεύδους όπου βασιλεύει η ευτέλεια, η σκοπιμότητα, η ιδιοτέλεια και κυριαρχεί το ψέμα και η αναλήθεια. Οι άνθρωποι αγωνίζονται με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, να αποκτήσουν λίγη δημοσιότητα, να γίνουν αναγνωρίσιμοι και να προσκολληθούν σε κάποιον ισχυρό της εποχής ώστε να πάρουν λίγη λάμψη και να εξασφαλίσουν την εφήμερη ευτυχία. 
Όμως η ανθρώπινη κρίση για εμάς δεν έχει καμία αξία και σημασία, μπροστά στην κρίση του Θεού. Η κρίση των ανθρώπων είναι μόνο κατ' όψη. Δεν μπορεί να είναι η πραγματική καθώς απαιτεί "άνωθεν χάρισμα", γι αυτό και πολλές φορές μπορεί να μας οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Ο Άγιος Νεκτάριος, ο Άγιος του αιώνα μας, ανήλθε νικηφόρα στους Ουρανούς, όμως πέρασε τη ζωή του κακουχούμενος, διωκόμενος,υβριζόμενος και εξευτελιζόμενος. Αυτόν τον άνθρωπο, που τον εδίωξαν και τον εκήρυξαν έκπτωτο από το θρόνο της Επισκοπής Πενταπόλεως, που περιπλανήθηκε στην Ελλάδα για να αναζητήσει μια θέση ιεροκήρυκος και να προσποριστεί τα προς το ζειν, αυτόν που ακόμα και την στιγμή της κοίμησής του, οι τότε επίτροποι του Ι.Ν. Αγ.Τριάδος Πειραιώς, τον περιφρόνησαν και δεν δέχθηκαν την Αγία σωρό του στο Ναό. Να λοιπόν ποια είναι η κρίση των ανθρώπων. Η φαιδρή κρίση των ανθρώπων που σήμερα κάποιον τον δοξάζει και αύριο τον αναθεματίζει. "

Ο κ. Σεραφείμ αναφερόμενος στον εορταζόμενο "Άγιο της υπομονής", πρόσθεσε πως "ο Άγιος Νεκτάριος γίνεται οδηγός για να μας διδάξει ήθος, ευσέβεια, να μας εμπνεύσει πίστη σε μια εποχή ανήθικη, ασεβή, άπιστη και άθεη. Σε μια εποχή που γυρίζει στα χρόνια της σκοτεινότητας και τα βαπτίζει πρόοδο. Ο Άγιος ήταν πρότυπο υπομονής, καρτερίας και εμπιστοσύνης στο Θεό και ο Θεός τον εδόξασε, τον μεγάλυνε και τον καθιέρωσε μέσα στη χορεία των Αγίων και μέσα από τα θαύματά του επιβεβαιώνεται η Αλήθεια του Ευαγγελίου."

Ο Σεβασμιώτατος Πειραιώς έκανε και μια ιδιαίτερη αναφορά στην "ειδωλολατρεία της εποχής μας" που προκάλεσε αίσθηση. "Αδελφοί μου ζούμε σε μια κοινωνία, στην οποία πολλοί προσκυνούν σε κάποιον Βάαλ. Άλλοι της εξουσίας, άλλοι του χρήματος, άλλοι των ηδονών. Πάντως κάποιον Βάαλ υψώνουν και ομνύουν. Αυτοί οι άνθρωποι επιλέχθηκαν από τους συμπολίτες τους για να αναλάβουν μια διαχείριση των πραγμάτων και έχουν τη θρασύτητα να ορκίζονται στην τιμή και την υπόληψή τους, να υψώνουν δηλαδή τον εαυτό τους ως είδωλο και να ορκίζονται σε αυτόν. Αυτοί που ισχυρίζονται πως είναι ένα τίποτα, πως το ανθρώπινο σώμα δεν έχει ψυχή, αλλά αποτελείται μόνο από ζωτικά όργανα. Προέρχονται από το τίποτα, υψώνουν το τίποτα, ορκίζονται στο τίποτα και μας καλούν να πιστέψουμε στο τίποτα. 

"Πιστέψτε στο τίποτα και θα σας δώσει ήθος, πιστότητα, αξιοπρέπεια ."Η εξουσία και η ηγεσία για να είναι αυθεντική, προϋποθέτει πνεύμα θυσιαστικό. Ένα τίποτα που να βρει το πνεύμα θυσίας; Και τι λοιπόν που εδίωξαν και συκοφάντησαν τον Άγιο Νεκτάριο. Ο Άγιος δεν έπαθε τίποτα, απεναντίας ζούσε την κοινωνία και την αγάπη του Θεού και Πατρός. Πολύ το ψεύδος και μεγάλη η απάτη στον κόσμο. Γι αυτό και ο Θεός μας χαρίζει τους Αγίους για να γίνουν φωτεινοί οδοδείκτες στο σκοτάδι της απρέπειας και της ασεβείας."