Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Η Τουρκία θα προκαλεί στην ΑΟΖ, όσο οι επιπτώσεις γι' αυτήν είναι διαχειρίσιμες

Θετική αξιολογεί την αντίδραση του διεθνούς παράγονταεναντίον των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο τουρκολόγος και μέλος του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών, το οποίο συστάθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, Νίκος Μούδουρος, προσθέτοντας, ωστόσο ότι η όποια αντίδραση πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευθύτερο πλαίσιο των ισορροπιών όπως σχηματίζονται στην ευρύτερη περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μούδουρο, φαίνεται ότι σε αυτό το πλαίσιο επικρατεί το πολιτικό βάρος της Τουρκίας, σε μια στιγμή που η περιοχή «φλέγεται».

Αυτή η αξιολόγηση δεν είναι επιφανειακή, αλλά  προκύπτει από το γεγονός ότι η Τουρκία, λόγω γεωγραφικής θέσης και πολιτικού υποβάθρου διεκδικεί να είναι ο βασικός παράγοντας του μετασχηματισμού ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, ξεκινώντας από την κατάσταση στη Σύρια, επεσήμανε ο Νίκος Μούδουρος.

Η αντίδραση της Άγκυρας, σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τοποθετείται σε μια συγκύρια κατά την οποία η Τουρκία αισθάνεται ακόμα πιο ισχυρή, αναλαμβάνοντας παράλληλα ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο για την ιδία.

Σύμφωνα με τον κ. Μούδουρο, η Τουρκία επιδιώκει, μέσα από μια κρίση που προκύπτει ως αποτέλεσμα της επεκτατικής πορείας του ισλαμικού κράτους, να θέσει εαυτόν, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο, ως τον καθοριστικό παράγοντα της λεγόμενης Νέας Μέσης Ανατολής.

Οι στόχοι της Τουρκίας αφορούν:
·Στην μετά Άσαντ εποχή στη Σύρια και το ρόλο της Τουρκίας
·Στην αποδυνάμωση της κουρδικής κρατικής οικοδόμησης στα τουρκοσυριακά σύνορα
·Στον περιορισμό και αποδυνάμωση του ακραίου σουνιτικού Ισλάμ  (Ισλαμικό Κράτος)
·Στην ανάδειξη της ως την ισχυρότερη δύναμη ενσωμάτωσης της Ανατολικής Μεσόγειου στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Μούδουρος εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι η ανάλυση που φέρει την Τουρκία να κάνει πλάτες  στο Ισλαμικό Κράτος, είναι επιφανειακή, προσθέτοντας ότι ο ιδεολογικός ανταγωνισμός μεταξύ Τουρκιάς και Ισλαμικού Κράτους είναι κάτι το όποιο δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση όμως μακροπρόθεσμα θα βγει έντονα στην επιφάνεια.
Η αντίληψη που έχει η Τουρκία για το Ισλάμ είναι πολύ διαφορετική από την αντίληψη που εκπροσωπεί το Ισλαμικό Κράτος, σημείωσε ο κ. Μούδουρος.

Δε θα περιμένει το Ισλαμικό Κράτος να κατατροπώσει τους Κούρδους

Κληθείς να σχολιάσει, αν η Τουρκία περιμένει το Ισλαμικό Κράτος να κατατροπώσει τους Κούρδους και στη συνέχεια να αναλάβει έντονη δράση για καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους, ώστε να έχει διπλό όφελος, ο κ. Μούδουρος απάντησε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί τεράστιο ρίσκο για την Τουρκία.

«Αποτελεί μεγάλο ρίσκο για την Τουρκία να περιμένει το Ισλαμικό Κράτος να αφανίσει τους Κούρδους και στη συνέχεια να επιτεθεί στους ISIS διότι και η ίδια η Τουρκία κινδυνεύει από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ανέπτυξε δράση εντός μεγάλων Τουρκικών πόλεων», εξήγησε ο Νίκος Μούδουρος

Ερωτηθείς μέχρι πού θα το τραβήξει η Τουρκία με τις προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Μούδουρος απάντησε ότι η Τουρκία έχει μια σταθερή θέση: κάθε φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί σε ενέργειες αξιοποίησης του Φυσικού Αερίου, πριν από τη λύση του κυπριακού, θα προκαλεί κρίση.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί, όσο οι εναντίον τις επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες

Παλόλα αυτά, η κατάσταση δεν είναι σταθερή και εμπλέκονται ξένες εταιρείες ξένων κρατών, είπε ο κ. Μούδουρος και διατύπωσε την άποψη ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί κρίση, για τόσο χρόνο όσο η ίδια θα μπορεί να διαχειριστεί την εν λόγω κρίση και της συνέπειες αυτής.

Να απευθυνθεί προς τους τ/κ ο Πρόεδρος

Στο περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί εντός Κύπρου θα ήταν πολύ σημαντικό, η πολιτική ηγεσία να απευθυνθεί και στους τ/κ, στους οποίους δεν έγινε ξεκάθαρο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η θέση του για αναστολή των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει κατάρρευση των συνομιλιών. Ως εκ τούτου υπάρχει η εντύπωση ανάμεσα στους τουρκοκύπριους για κατάρρευση των συνομιλιών με ευθύνη της ε/κ πλευράς. Αρά, τόνισε ο κ. Μούδουρος, υπάρχει η αναγκαιότητα να απευθυνθεί ο Πρόεδρος προς τους τ/κ και να εξηγήσει τη θέση του, η οποία δε φαίνεται να έγινε κατανοητή.

Αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της Τουρκίας

Ένα άλλο επίπεδο, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μούδουρο επηρεάζει όλα τα ανοικτά θέματα της Άγκυρας, έχει να κάνει με την αποσταθεροποίηση εντός της Τουρκίας, όπως προκύπτει από την αύξηση της αντιπαράθεσης εντός του κουρδικού πληθυσμού.

Η εσωτερική αποσταθεροποίηση της Τουρκιάς δεν αφορά μόνο στην κλασική μάχη μεταξύ τούρκικου εθνικισμού εναντίον των κούρδων, αλλά και στη μεγάλη «βεντέτα» μεταξύ κούρδων του PKK και της κουρδικής χεσμπολάχ του ισλαμικού κόμματος HUDA-PAR, κατέληξε ο Νίκος Μούδουρος.