Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Αποχωρεί από το Γαϊδουρονήσι το ιταλικό Explora

Ο πλοίαρχος του ιταλικού πλοίου Explora που βρέθηκε στο επίκεντρο μιάς έντονης διπλωματικής διελκυστίνδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ειδοποίησε απόψε την ελληνική κυβέρνηση ότι αποχωρεί από το Γαϊδουρονήσι, όπου είχε αγκυροβολήσει λόγω θυελλωδών ανέμων, με κατεύθυνση την Ιταλία.
Η υπόθεση εκτυλίχθηκε τις τελευταίες 48 ώρες, την στιγμή που το πλοίο, κινούνταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία απαίτησε ­κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χορηγήσει η ίδια άδεια για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα και το πλοίο σταμάτησε τις έρευνες καθώς η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στην περιοχή αυτή περίπου 30­-80 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης. Παρά την αναγγελία αναχώρησης του πλοίου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το παρακολουθεί διακριτικά μέχρι την έξοδό του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο, είχε ζητήσει, τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες από την ελληνική κυβέρνηση άδεια προκειμένου να εκτελέσει έργο πόντισης καλωδίου μεταφοράς δεδομένων, ένα έργο στο οποίο συμμετέχουν, κατά τις πρώτες πληροφορίες, η Ιταλία, το Ισραήλ και η Τουρκία, ίσως και άλλες χώρες.
Η ελληνική κυβέρνηση παραχώρησε την άδεια και η εργασία εκτελούνταν κανονικά. Την Κυριακή το πλοίο ακολούθησε πορεία στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ίσως εντός, σύμφωνα με διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, ενώ κατά την πορεία προς τα ανατολικά παρακολουθούνταν από τουρκική φρεγάτα.
Σε κάποιο σημείο, που κατά την Αθήνα βρίσκονταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η τουρκική πλευρά μέσω μηνύματος από την φρεγάτα, απαίτησε από τον πλοίαρχο του ιταλικού πλοίου να ζητήσει άδεια από την Τουρκία, διαφορετικά θα έπρεπε να σταματήσει τις εργασίες τους.
Ο πλοίαρχος όμως απευθύνθηκε στην Αθήνα, ενώ στο υπουργείο εξωτερικών μετέβη ο Νίκος Κοτζιάς για τον συντονισμό και τον χειρισμό της υπόθεσης. Από την Αθήνα επισημάνθηκε η απαίτηση να γίνουν σεβαστά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιοδοσία , άρα δεν μπορεί να χορηγεί άδεια.
Το υπουργείο εξωτερικών απευθύνθηκε στο αντίστοιχο ιταλικό προκειμένου να επισημανθούν, πόσο σημαντικές είναι οι λεπτομέρειες και τα τεχνικά στοιχεία τέτοιων ζητημάτων, καθώς άπτονται των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Το ιταλικό πλοίο είχε σταματήσει την εργασία πόντισης του καλωδίου αναμένοντας προφανώς οδηγίες.
Η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που ζητούνταν άδεια από την Τουρκία, το πλοίο θα έπρεπε να σταματήσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία ως γνωστόν αμφισβητεί το εύρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ όπως είναι γνωστό οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχουν οριοθετηθεί.