Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ανακαινίστηκε στην Δυτική Μικρά Ασία Ελληνορθόδοξη Εκκλησία με Χιλιετή Ιστορία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το εκπληκτικό γεγονός της ανακαίνισης μιας ιστορικής χιλιόχρονης βυζαντινής ελληνορθόδοξης εκκλησίας, αναφέρει ο τουρκικός τύπος δείχνοντας για άλλη μια φορά πως το ελληνορθόδοξο Βυζάντιο αναγεννιέται στην σημερινή Μικρά Ασία με όλες τις επιπτώσεις από μια τέτοια σημαδιακή εξέλιξη.
Πρόκειται για την ελληνορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στην επαρχία της Μούγλας, στην περιοχή της Αλικαρνασσού, (Bodrum), στον δήμο του Turgutreis και στο χωριό που έχει την σημερινή τουρκική ονομασία Peksimet.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του δήμαρχου της Μούγλας, οι εργασίες ανακαίνισης της ιστορικής αυτής εκκλησίας που άρχισαν πριν από δυο χρόνια έχουν φτάσει στο περάς τους και το κτίσμα είναι έτοιμο να παραδοθεί στο…κοινό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκκλησία αυτή που οι Τούρκοι την ονομάζουν Küçük Kilise, δηλαδή Μικρή Εκκλησία, για πρώτη φορά ανεγέρθηκε το 1840 για την εξυπηρέτηση των χριστιανών κατοίκων της περιοχής και μετά από κάποια καταστροφή ανακαινίστηκε το 1870 για να εγκαταλειφθεί οριστικά μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Το ενδιαφέρων όμως είναι ότι όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι η εκκλησία είχε κτιστεί στην θέση ενός πολύ παλαιότερου ναού, η ιστορία του οποίου ξεπερνά τα χίλια χρόνια και δείχνει την μακρόχρονη παρουσία του ελληνορθόδοξου στοιχείου στην περιοχή αυτή της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας.

Σημεία των καιρών!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakhs.gr