Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Γερμανός πρόεδρος: “Να συζητήσουμε το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων προς την Ελλάδα”

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟΚΤΑ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ
Στην πρώτη δημόσια παραδοχή από επίσημο πολιτειακό παράγοντα του γερμανικού κράτους και μάλιστα τον ανώτατο  ότι το θέμα των αποζημιώσεων για τις θηριωδίες των ναζί στην κατοχή πρέπει να συζητηθεί προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Γερμανίας.   
Ο Γιοακίμ Γκάουκ μιλώντας στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung τόνισε πως είναι υποχρέωση της χώρας του  να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα των επανορθώσεων για τα δεινά που υπέστησαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κατοχής.  
«Η Γερμανία πρέπει να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα» είπε ο Γκάουκ για να συμπληρώσει: «Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για (την καταβολή) επανορθώσεων».
 Ο Γκάουκ τόνισε ακόμη το θέμα της μνήμης αλλά και της γνώσης που πρέπει να υπάρχει για ότι συνέβη στην Ελλάδα, γεγονότα, που όπως τόνισε γνωρίζαμε τόσα λίγα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.  
 «Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου— και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα» δήλωσε ο πρόεδρος Γκάουκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τόνισε πως «είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για (την καταβολή) επανορθώσεων».
Η Suddeutsche Zeitung βέβαια σπεύδει να διευκρινίσει πως: «Ο Πρόεδρος δεν εκφράζει στην πραγματικότητα διαφορετική άποψη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, που απορρίπτει το θέμα των αποζημιώσεων» επισημαίνει πάντως πως ο Γκάουκ εκφράζει ενδιαφέρον για την συζήτηση, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τις προτάσεις των Ελλήνων που ζητούν δικαιοσύνη πρέπει να τις δούμε με κατανόηση».
Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Γερμανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε το πραγματικό εύρος των θηριωδιών των Ναζί: «Πριν επισκεφθώ την Ελλάδα ασχολήθηκα με τη σχετική βιβλιογραφία που υπήρχε και διαπίστωσα ότι κανείς δεν ήξερε, ούτε και εγώ, σε ποιο βαθμό οι πρόγονοί μας έκαναν θηριωδίες.
Επί οκτώ χρόνια ήμουν επικεφαλής συλλόγου ενάντια στη λήθη και για τη δημοκρατία, όπου εργάζονται πολλοί άνθρωποι. Γνωρίζω επίσης για το Δίστομο, όπου η Βέρμαχτ ή τα SS, έκαναν εγκλήματα. Ξέρω ότι υπάρχουν ακτιβιστές που πηγαίνουν εκεί με έργο τη συμφιλίωση. Αλλά δεν μου ήταν ποτέ γνωστές οι πραγματικές διαστάσεις των εγκλημάτων, αν και είμαι ειδήμων σε ότι αφορά το παρελθόν».
Βέβαια όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Γερμανία ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες κάτι που σημαίνει πως τα όσα λέει δεν δεσμεύουν την γερμανική κυβέρνηση η αναφορά του όμως δεν παύει να έχει ξεχωριστή σημασία.
Ουσιαστικά με αυτή θέτει προ των ευθυνών της τη γερμανική κυβέρνηση και φυσικά αποτελεί «γροθιά στο στομάχι» στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες κάθε συζήτηση.
Οι δηλώσεις όμως του Γερμανού προέδρου ουσιαστικά καταδεικνύουν μια δυναμική του ελληνικού ζητήματος των επανορθώσεων, μια δυναμική η οποία ξεκίνησε από τις προσπάθειες διεθνοποίησής του τόσο από  το έργο του Μανώλη Γλέζου στην ευρωβουλή όσο και από την σημερινή κυβέρνηση δικαιώνοντας έτσι ουσιαστικά τη στάση της για επανεξέταση του θέματος.
Κάτι για το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε καν ήθελαν να συζητήσουν ως να επρόκειτο ότι ήταν αυτές υπεύθυνες.
Στο ίδιο βέβαια πλαίσιο κινείται και η πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου μέσω της οποία δημιουργήθηκε η Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών. defencenet.gr