Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Ο Ερντογάν κήρυξε… θρησκευτικό πόλεμο στους Κούρδους

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ πλησιάσουν οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο οι Ισλαμιστές να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία για να προχωρήσουν στην συνταγματική αναθεώρηση, ο Ταΐπ Ερντογάν ανοίγει ένα καινούργιο μέτωπο με τους Κούρδους, αυτή την φορά με καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα.
Μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πόλη του Μπατμάν στην ανατολική Τουρκία, κατήγγειλε ότι οι Κούρδοι και το ΡΚΚ  διδάσκουν την απόρριψη του Ισλάμ σαν κυρίαρχη θρησκεία τους και την επιστροφή στην παλιά τους θρησκεία, δηλαδή τον Ζωροαστρισμό και στον Χριστιανισμό της ανατολικής εκκλησίας. Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, στα στρατόπεδα και στις κατασκηνώσεις του ΡΚΚ οι Κούρδοι διδάσκουν στα παιδιά τους αλλά και στους οπαδούς τους να απαρνηθούν το Ισλάμ γιατί δεν είναι η δίκια τους θρησκεία και να επιστρέψουν στις παλιές τους θρησκείες. Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε ο Ερντογάν, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, (κάτι ανάλογο με την δική μας Αρχιεπισκοπή), αποφάσισαν να εκδώσουν χιλιάδες αντίτυπα του Κορανίου στην κουρδική γλώσσα και να τα μοιράζουν στις περιοχές όπου ομιλείται σαν μητρική γλώσσα η κουρδική.
Να σημειώσουμε ότι και πολλοί  επώνυμοι Κούρδοι έχουν δηλώσει ανοιχτά πως το Ισλάμ σαν θρησκεία δεν τους εκφράζει και ότι ήταν μεγάλο λάθος που στο παρελθόν είχαν απαρνηθεί τον Ζωροαστρισμό αλλά και τον Χριστιανισμό στον οποίο είχαν προσηλυτιστεί από τους Βυζαντινούς χιλιάδες Κούρδοι πριν από την εμφάνιση του Ισλάμ.  Χαρακτηριστική περίπτωση στις 2 Απριλίου του 2007  όταν ένας επιφανής Κούρδος διανοούμενος, ο καθηγητής Ιστορίας Τέχνης του πανεπιστημίου του Ντιάρμπακίρ, ο Μεχμέτ Μεχντί Ζανά, είχε ομολογήσει σε ένα άκρως εντυπωσιακό άρθρο στην εβδομαδιαία τουρκική επιθεώρηση «Ακσιόν», ότι «Οι Σουμέριοι και οι Κούρδοι διέπραξαν ιστορικό λάθος που εξισλαμίστηκαν».
Σύμφωνα με τον Κούρδο καθηγητή η μεγαλύτερη λάθος επιλογή στην ιστορία των Κούρδων ήταν ο εξισλαμισμός τους πριν από πολλούς αιώνες. Σύμφωνα με τον Κούρδο καθηγητή, οι Κούρδοι στο διάβα της ιστορίας τους είχαν κατασταλάξει σε δυο μεγάλες θρησκείες. Την θρησκεία του Ζωροαστρισμού και εδώ είναι και το εντυπωσιακό όπως παραδέχεται ο Κούρδος καθηγητής, μια μεγάλη πλειοψηφία των Κούρδων της σημερινής νοτιοανατολικής Τουρκίας ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι, μέχρι την έλευση των πρώτων ισλαμικών στρατιών στην περιοχή τους.
Ο Μεχμέτ Μεχντί τονίζει πως με την επέλαση των ορδών του Σαλαχαντίν Εγιούμπ, άρχισαν βίαιοι εξισλαμισμοί στην περιοχή των Κούρδων με αποτέλεσμα χιλιάδες Κούρδοι τότε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ορθοδοξία και να εξισλαμιστούν. Αυτό, όπως τονίζει με εντυπωσιακό τρόπο ο Κούρδος καθηγητής, ήταν το μεγαλύτερο λάθος που στοίχησε αφάνταστα στην ιστορική πορεία των Κούρδων, δηλαδή ο εξισλαμισμός τους και η εγκατάλειψη της Ορθοδοξίας αλλά και του Ζωροαστρισμού, εξ αιτίας των μεγάλων και αφόρητων πιέσεων που είχαν δεχτεί από τους Άραβες μουσουλμάνους που τότε είχαν έρθει για πρώτη φορά σαν κατακτητές στην περιοχή τους.
Για τον ίδιο λόγο όπως ανέφέρε ο Κούρδος ιστορικός και οι Σουμέριοι, ο ιστορικότερος λαός της περιοχής που επίσης είχε ακολουθήσει το ανατολικό ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, αναγκαστήκε και αυτός σε μεγάλο βαθμό, αν και όχι τόσο όσο και οι Κούρδοι, να εξισλαμιστεί και να ασπαστεί την νέα θρησκεία. Το γεγονός αυτό, όπως ομολόγησε ο Μεχντί, στοίχησε σε μεγάλο βαθμό την πολιτιστική εξέλιξη των Κούρδων και στην συνέχεια την πλήρη σχεδόν υποταγή τους στους Οθωμανούς. Ο Κούρδος ιστορικός τονίζει με έμφαση πώς αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος στην κουρδική ιστορία. Ένα λάθος που ακόμα και σήμερα το πληρώνουν με μεγάλο κόστος οι Κούρδοι που εξισλαμίστηκαν.
Όπως φαίνεται αυτή η ένεκα πιέσεως λάθος επιλογή των Κούρδων κυνηγά μέχρι σήμερα τον λαό αυτό. Το θρησκευτικό πρόβλημα της Τουρκίας αποκτά μια καινούργια και πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση, ενώ η χώρα βαδίζει στις πιο κρίσιμες εκλογές της των τελευταίων δεκαετιών.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr