Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ιδού το νέο 3ετές αριστερό Μνημόνιο – Όλα τα μέτρα – Να τα χαιρόμαστε

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η "ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ - "ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ"
Τι θα περιλαμβάνει το Ταμείο εκποίησης της ελληνικής περιουσίας
Ένα νέο 3ετές Μνημόνιο συμφώνησε να διαπραγματευθεί ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει μετά την ψήφιση από τη Βουλή των προαπαιτούμενων μέτρων.

Μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούν χιλιάδες ειδικές αλλά και γενικές κατηγορίες Ελλήνων πολιτών μετά την ανακοίνωση της δέσμης μέτρων για την επίτευξη συμφωνίας και την υπογραφή Γ' Μνημονίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως με την υπογραφή πλέον του νέου πλαισίου ανοίγουν και θέματα που μέχρι σήμερα ήταν 'ταμπού" όπως οι πλειστηριασμοί κατοικιών, θα διερευνηθεί το κυνήγι δανειοληπτών για χρέη προς τις τράπεζες, προωθείται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων αλλά και οι ομαδικές απολύσεις, το πάγωμα των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ θα οδηγηθούν σε ακυρώσεις τα επιδόματα του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο αλλά και σειρά επαναπροσλήψεων που νομοθετήθηκαν και προωθήθηκαν από το Φεβρουάριο και μετά όπως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ή οι καθαρίστριες - "σύμβολο του αγώνα" κατά Ζωή Κωνσταντοπούλου, του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για το πλήρες "ξήλωμα" υποσχέσεων και νόμων της πεντάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θα δημιουργήσει σαφείς κραδασμούς. Κι αυτό διότι ακόμα και σε περιοχές που αποτελούσαν κοινωνικά "άβατα" όπως η στέγη, οι παροχές προς τους αγρότες - που θίγονται άμεσα και καίρια για πρώτη φορά - ή οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπουν το μείγμα πολιτικής της αριστεράς και δημιουργούν νέες κοινωνικές δυναμικές.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως για θέματα επίσης όπως η κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ ή η διάρκεια του γάλακτος, η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κινδύνευσε να πέσει και πλέον τωρα θεσμοθετούνται.

Πόση είναι η χρηματοδότηση

Η νέα σύμβαση προβλέπει δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, το οποίο θα εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μάχη για να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ, αλλά δεν πέρασε.

Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. Ευρώ (το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ).
Αναδιάρθρωση χρέους: Το Eurogroup και οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν το ονομαστικό κούρεμα χρέους. Επέλεξαν «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους .
Ταμείο Ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ.
Μετά από μάχη που δόθηκε, δεν θα έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, αλλά στην Ελλάδα. Στο Ταμείο αυτό θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα εξυπηρετήσουν το χρέος και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις, τις οποίες θα αποφασίσει η Ελλάδα.

Ένα «υπερταμείο» το οποίο θα δημιουργηθεί για την εξόφληση των δανείων και τελικά για καθαρά πολιτικούς κι επικοινωνιακούς λόγους και θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα κι όχι στο Λουξεμβούργο, ύψους 50 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα με στόχο τη συνεισφορά στο δημόσιο χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόκειται για την επαναφορά παλιότερου σχεδίου που είχε αποκαλυφθεί το 2013 και θα πρέπει να εγκριθεί πλέον από τη Βουλή των Ελλήνων.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα δημιουργηθεί ένα fund με έδρα στην Ελλάδα στο οποίο θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα από αυτό (από πωλήσεις ή αξιοποίηση) θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του χρέους αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως εξήγησε, θα χρειαστούν περίπου 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό ιδιαίτερα όμως φιλόδοξο αν κρίνουμε από τη μέχρι στιγμής ροή των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας που δεν κρίνεται ως ικανοποιητική. Τα επιπλέον έσοδα θα πάνε κατά 50% στο χρέος και κατά 50% για επενδύσεις που θα αποφασίσει η Ελλάδα.

Το μέγεθος του Ταμείου στοχεύει στα 50 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συσταθεί ομάδα ειδικών που θα εξετάσει ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ενταχθούν σε αυτό με ελληνικό μεν δ.σ. που όμως θα ελέγχεται πλήρως από supervisory board και board of experts από το εξωτερικό.

Όπως δήλωσε και η Άγκελα Μέρκελ το ταμείο "θα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση" και θα περάσει σε αυτό και περιουσία των τραπεζών. Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως στο εν λόγω Ταμείο θα ενταχθούν θυγατρικές τραπεζών, βραχονησίδες, κρατικά ακίνητα, εθνική γη, παλιά στρατόπεδα, ακόμα και εκκλησίες! Θα πρέπει να τονίσουμε πως με το εν λόγω σχέδιο σφόδρα είχε διαφωνήσει στο παρελθόν τόσο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ, καθώς θεωρούσαν πως εμπεριείχε στοιχεία απεμπόλησης εθνικής κυριαρχίας.

Επιτήρηση και παρουσία των τριών θεσμών στην Αθήνα.
Ποιά μέτρα καλείται να περάσει η Βουλή ως την Τετάρτη

Η Ελλάδα καλείται ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενα μέτρα, με 4 νόμους, ως εξής:

Μεταρρυθμίσεις στο αφαλιστικό, αύξηση ΦΠΑ, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαγγελμάτων, την απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.
Όλα τα μέτρα της νέας συμφωνίας

Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%.

Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015.
Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή κοσμικά νησιά με εξαίρεση την άγονη γραμμή.
Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2015 σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών.
Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019.
Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία.
Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, αλλαγή στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016. 
Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου 2015.
Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στο νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.
Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο από τον Οκτώβριο του 2015.
Οι δανειστές επίσης αξιώνουν να ανατραπούν άμεσα όλα τα νομοθετήματα που αυτή κατέθεσε μονομερώς τους τελευταίους έξι μήνες και χωρίς να διασφαλίσει πρώτα τα αναγκαία κονδύλια και την ευστάθεια της χώρας.

Μπούμερανγκ κινδυνεύουν έτσι να αποδειχθούν –αν καταργηθούν- οι νέες ρυθμίσεις χρεών για 800.000 φορολογουμένους (αλλά κυρίως για τους μεγαλοφειλέτες που εμφανίστηκαν μετά από 40 χρόνια να πληρώσουν με «κούρεμα» έως 70% οφειλές που είχαν από το 1975 και μετά). Στον αέρα βρίσκονται και όσοι επαναπροσλήφθησαν, η νέα ΕΡΤ, οι (επανα-) κρατικοποιήσεις αλλά και τα μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζήτησαν  από την κυβέρνηση «να τροποποιήσει ή να αναπληρώσει νομοθετήματα ανατροπής προηγούμενων μεταρρυθμίσεων του 2015, τα οποία δεν συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς και αντίκεινται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup».

Τα μέτρα που άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει και να ανατρέψει –εφόσον δεν καμφούν οι αντιστάσεις των δανειστών- αφορούν:

1. Ρυθμίσεις τύπου «πληρώστε ό,τι να’ναι» και ειδικά για τους μεγαλοφειλέτες. Η κυβέρνηση πέρασε και παρέτεινε τριών λογιών ρυθμίσεις στην διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Από όλες αυτές επωφελήθηκαν συνολικά 770.000 οφειλέτες. Ρυθμίστηκαν συνολικές οφειλές ύψους 5 δισ, αλλά εισπράχθηκαν λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά που εισπράχθηκαν προήλθαν από μεγαλοφειλέτες που πλήρωσαν ελάχιστα και γλίτωσαν πολλαπλάσια. σε σχέση με τις οφειλές και τα παραπτώματά τους. Για αυτούς, οι τεράστιες οφειλές τους αναμένεται να αναβιώσουν και να γίνουν απαιτητές. Για τους περισσότερους πάντως που στη συντριπτική τους πλειψοφηφία πλήρωσαν έως 3.000 ευρώ το πολύ ως τώρα, ο κίνδυνος είναι μικρότερος και εκτιμάται πως θα μπορέσουν να μεταφερθούν σε μία νέου τύπου ρύθμιση με 60-100 δόσεις για το υπόλοιπο της οφειλής τους.

2. Επαναπροσλήψεις στο δημόσιο: στο πλαίσιο της «άρσης αδικιών», από τέλη Μαΐου μέχρι πριν το δημοψήφισμα, άνοιξε η ΕΡΤ και επέστρεψαν στις δουλειές τους δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι όπως σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες και εκπαιδευτικοί μέσης εκπαιδεύσεως σε τεχνικές ειδικότητες που καταργήθηκαν ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για διάφορους λόγους.

Η αναστροφή των προσλήψεων αφορά:

-σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, όπου εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, υπάλληλοι υπουργείων και ασφαλιστικών φορέων, σχολικοί φύλακες και 1559  εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έκανα χρήση του επονομαζόμενου «νόμου Κατρούγκαλου»

-καθηγητές στα ΕΠΑΛ  που επανήλθαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τάσου Κουράκη, που είχε προχωρήσει στην επανασύσταση συνολικά 2.413 θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑΛ, 51 διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίες είχαν καταργηθεί δύο χρόνια πριν.

-στα πανεπιστήμια  όπου ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, ανακοίνωσε την  επανασύσταση 1.174 οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού. Πρόκειται για τους διοικητικούς υπαλλήλους των οκτώ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ήδη έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις στις διοικητικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων για να επανέλθουν στις θέσεις τους. Επιπλέον, ο κ. Μπαλτάς έκανε γνωστό ότι συστήνει επιπλέον 43 θέσεις για να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς προερχόμενους από διαθεσιμότητα, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για τις διευθύνσεις διά βίου μάθησης.

-στον ΟΑΕΔ:  και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υπέγραψε 4 αποφάσεις  με τις οποίες δημιουργήθηκαν 519 θέσεις σε φορείς του υπουργείου του.

-στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ:  επανασυστήθηκαν 180 προσωποπαγείς θέσεις στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τις 152 εξ αυτών να είναι κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

-στον ΕΟΤ:  η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά υπέγραψε την επαναφορά 61 υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) από το καθεστώς διαθεσιμότητας σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις του οργανισμού.

-Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:  ο αναπληρωτής Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε απόφαση επαναφοράς 69 υπαλλήλων σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού στις υπηρεσίες του πρώην υπουργείου του και στον ΕΦΕΤ (υπαλλήλους ειδικοτήτων ΔΕ γεωργικού – κτηνοτροφικού, διοικητικού – λογιστικού, ηλεκτρολογίας – μηχανολογίας – ηλεκτρονικής και ΥΕ κλητήρων και προσωπικού καθαριότητας, τεχνικών ραδιοφωνίας -τηλεόρασης, εργατών, φυλάκων – νυχτοφυλάκων κλπ) και βοηθητικού προσωπικού, κλητήρων.

-σχολικοί φύλακες: ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης επανέφερε 1.500 υπαλλήλους της ειδικότητας αυτής που είχε καταργηθεί

Επιπλέον, επανέρχονται με το νόμο Κατρούγκαλου και οι συνδικαλιστές και στον τομέα της απονομής του πειθαρχικού δικαίου. Τα πειθαρχικά συμβούλια γίνονται 5μελή με τη συμμετοχή «2 εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή περιφερειών και οι οποίοι υποδεικνύονται με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ».

Αντίστοιχα, στα πειθαρχικά συμβούλια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επανέρχονται 2 εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

3.Μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση: 150.000  Έλληνες πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε δωρεάν ρεύμα, νερό, θέρμανση.

4.Ιδιωτικοποιήσεις: η κυβέρνηση πάγωσε ή ανέστειλε μια σειρά αποκρατικοποιήσεων που είχαν δρομολογηθεί. Επίσης σχεδίαζε να μπαίνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις σε ένα λογαριασμό για το Ασφαλιστικό και όχι μόνον για το χρέος.

Από την άρση των μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης, στο στόχαστρο θα βρεθούν ξανά οι αποκρατικοποιήσεις ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ (λιμάνια και αεροδρόμια έχουν ήδη μπει σε διαδικασία αποκρατικοποιήσεως). Επίσης, θα πρέπει να επιστραφούν στο ΤΑΙΠΕΔ τα 12 στρέμματα του Ελληνικού, τα οποία εκχώρησε η κυβέρνηση σε δήμους της νοτιοανατολικής αττικής για χώρους διαχείρισης απορριμμάτων.

Αναλυτικά μεταφρασμένο όλο το κείμενο της Συνόδου Κορυφής
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής τονίζονται όλα τα άμεσα μέτρα που πρέπει να περάσουν στη Βουλή και αναλυτικά τα βήματα για το τρίτο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα τα κυριότερα σημεία αναφέρουν:

Η Σύνοδος Κορυφής τονίζει την κρίσιμη ανάγκη να επανακτιστεί η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προ-απαιτούμενο για μια πιθανή μελλοντική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα ESM.

Ένα κράτος μέλος που ζητά οικονομική βοήθεια από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, όπου είναι δυνατό, αντίστοιχο αίτημα και στο ΔΝΤ. Αυτό είναι προϋπόθεση ώστε το Eurogroup να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Γι΄ αυτό η Ελλάδα θα ζητήσει να συνεχιστεί η υποστήριξη του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από το Μάρτιο του 2016.

Τα μέτρα ως τις 15 Ιουλίου

-Ο εξορθολογισμός του ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.

-Εμπροσθοβαρή μέτρα για να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ως μέρους ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης.

-Διαφύλαξη της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ

-Πλήρη εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, Συνεργασία και Διακυβέρνηση της Νομισματικής Ενωσης και ειδικά κάνοντας λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν την οριστικοποίηση του Μνημονίου και περιλαμβάνοντας ημιαυτόματες περικοπές σε περιπτώσεις αποκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος αφού αναζητηθεί συμβουλή από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και υπό την αίρεση της προηγούμενης έγκρισης των θεσμών.

Ως τις 22 Ιουλίου

-Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αποτελεί σημαντική αναμόρφωση των διαδικασιών και το σύστημα δικαιοσύνης και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και να μειώσει τα κόστη.

-Υιοθέτηση του BRRD με στήριξη από την Κομισιόν.

Άμεσα και μόνο μετά τη νομική εφαρμογή των παραπάνω πρώτων τεσσάρων μέτρων καθώς και της υιοθέτησης όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, επιβεβαιωμένων από τους θεσμούς και το Eurogroup, μπορεί να παρθεί η απόφαση να δοθεί εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν το Μνημόνιο.

Η Ελλάδα θα πρέπει σε συνεργασία με τους θεσμούς:

-Να προχωρήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να εξειδικεύσουν πολιτικές που θα καλύπτουν πλήρως τη δημοσιονομική επίπτωση από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη μεταρρύθμιση του 2012. Να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή κοινά συμφωνημένα εναλλακτικά μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.

-Να υιοθετήσει πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των συστάσεων στο Toolkit I του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, τις περιόδους εκπτώσεων, την ιδιοκτησία των φαρμακείων, το γάλα και το ψωμί, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης, όπως οι ακτοπλοϊκές μεταφορές. Σε ότι αφορά το Toolkit II του ΟΟΣΑ, η μεταποίηση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα.

-Στις αγορές ενέργειας, θα πρέπει να προχωρήσει με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα με αντίστοιχη επίπτωση στον ανταγωνισμό, όπως συμφωνήθηκε από τους θεσμούς.

-Στις αγορές εργασίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια τολμηρή αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και –λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και τις καλύτερες τακτικές- των ομαδικών απολύσεων, σε ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, οι πολιτικές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές και δεν θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε παλαιότερες πολιτικές που δεν είναι συμβατές με το στόχο της προώθησης διατηρήσιμης ανάπτυξης.

-Να υιοθετήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικών ενεργειών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρων για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδιαίτερα εξαλείφοντας την όποια πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού.

Επιπλέον, οι Ελληνικές αρχές θα αναλάβουν τις ακόλουθες ενέργειες:

-Να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Ταμείο που θα μετατρέψει σε χρήμα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Το Ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται Ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες και η επαρκής τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων.

-Ευθυγραμμιζόμενες με τις φιλοδοξίες της Ελληνικής κυβέρνησης, να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει σημαντικά την Ελληνική διοίκηση, και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αύξηση των δυνατοτήτων και την από-πολιτικοποίηση της Ελληνικής διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να παρασχεθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου κατόπιν συζήτησης με τους Θεσμούς. Η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω τα κόστη της Ελληνικής διοίκησης, ευθυγραμμιζόμενη με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς.

-Να ομαλοποιήσει πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εργασιών επί τόπου στην Αθήνα, για να βελτιωθεί η εφαρμογή και η παρακολούθηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα νομοσχέδια σε σχετικούς τομείς, με επαρκή χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή.

-Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει με σκοπό την τροποποίηση νομοθεσίες που εισήχθησαν σε αντίθεση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αντιστρέφοντας προηγούμενες δεσμεύσεις ή αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν μετέπειτα.

Οι δεσμεύσεις που αναφέρονται παραπάνω είναι ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Ελληνικές αρχές.

Η Σύνοδος Κορυφής σημειώνει τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος, ύψους μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, όπως έχουν υπολογιστεί από τους Θεσμούς. Καλεί τους Θεσμούς να διερευνήσουν τις πιθανότητες για μείωση της χρηματοδοτικής κάλυψης, μέσω ενός εναλλακτικού δημοσιονομικού δρόμου ή υψηλότερων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά, που είναι στόχος οποιουδήποτε προγράμματος χρηματοοοικονομικής βοήθειας, μειώνει την ανάγκη χρήσης του συνόλου της χρηματοδοτικής κάλυψης. Η Σύνοδος Κορυφής σημειώνει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας που τονίζουν την ανάγκη για πολύ γρήγορη πρόοδο στην επίτευξη απόφασης για το νέο Μνημόνιο Κατανόησης: αυτές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Η Σύνοδος Κορυφής αναγνωρίζει τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι το Ελληνικό κράτος μπορεί να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας και να τηρήσει τις δανειακές υποχρεώσεις τις επόμενες εβδομάδες για να δημιουργήσει συνθήκες που επιτρέπουν μια ομαλή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Τα ρίσκα της μη γρήγορης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ανήκουν πλήρως στην Ελλάδα. Η Σύνοδος Κορυφής καλεί το Eurogroup να συζητήσει τα θέματα αυτά επειγόντως.

Δεδομένων των άμεσων προκλήσεων του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, η συνολική καμπύλη χρηματοδότησης του προγράμματος του ESM θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα «μαξιλάρι» ύψους από 10 έως 25 δισ. για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές ανάγκες κεφαλαιοποίησης και κόστη εκκαθάρισης, από τα οποία τα 10 δισ. θα διατεθούν άμεσα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM.

H Σύνοδος Κορυφής γνωρίζει ότι μια γρήγορη απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση ώστε να ανοίξουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες, ώστε έτσι να αποφευχθεί μια αύξηση ποσών στο συνολικό σχεδιασμό χρηματοδότησης. Η ΕΚΤ και ο SSM θα κάνουν αναλυτική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. το συνολικό μαξιλάρι θα εξυπηρετήσει πιθανές ελλείψεις κεφαλαίων μετά την πλήρη αξιολόγηση και αφού το νομικό καθεστώς υιοθετηθεί.

Δεδομένης της προαναφερθείσας κατάστασης, στο πλαίσιο ενός πιθανού μελλοντικού προγράμματος του ESM και σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να εξετάσει πιθανά νέα μέτρα περιλαμβάνουν (πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής ) για να εξομαλύνει ακόμα περισσότερο την εξυπηρέτηση του χρέους, αν είναι απαραίτητο, και να εξασφαλίσει ότι η μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμα επίπεδα. Αυτά τα μέτρα και θα υπόκεινται στον όρο της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών και θα εξεταστούν μετά την θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η σύνοδος κορυφής τονίζει ότι ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει.

Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.

Για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα (τα επόμενα 3-5 χρόνια) η Κομισιόν θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για να κινητοποιήσει μέχρι και €35 δισ. (μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα), για να χρηματοδοτήσει την οικονομική δραστηριότητα και επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων και ποσών που θα δοθούν σε SMEs. Ως ένα έκτακτο μέτρο και δεδομένης της ιδιάζουσας κατάστασης στην Ελλάδα, η Κομισιόν θα προτείνει την αύξηση της προ-χρηματοδότησης κατά €1 δισ., προκειμένου να δώσει μία ώθηση στις επενδύσεις, κάτι για το οποίο θα συνεργαστούν τα νομοθετικά όργανα της Ε.Ε. Το επενδυτικό πλάνο για την Ε.Ε. θα παράσχει επίσης χρηματοδοτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Η ανάλυση όλων των μέτρων
Το νέο μνημόνιο βασίζεται στα εξής:

-Δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ» το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Άμεσα 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αφού πρώτα περάσει το κείμενο της συμφωνίας και σειρά μέτρων από τη Βουλή.

-Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ. Το πακέτο του Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν είναι ξεκάθαρο για την ώρα καθώς ο τρόπος που θα πέσουν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα.

-Αναδιάρθρωση χρέους: Η Άνγκελα Μέρκελ αποκλείει το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους. Ωστόσο θα υπάρξει σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του προγράμματος είναι πιθανό να υπάρξει επιμήκυνση των χρεών και περίοδος χάριτος.

-Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Η Διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα υπό την επίβλεψη ξένων. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.

-Έλεγχοι της οικονομίας και φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.

-Η Ελλάδα πρέπει ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου για να γίνει η πρώτη άμεση εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ.

-Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να περάσουν είναι οι αλλαγές στο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015. Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015. Αφορά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με εξαίρεση την άγονη γραμμή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 και θα καθοριστούν «δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα» για να αποζημιωθούν οι φτωχότεροι κάτοικοι.

-Επίσης πρέπει να περάσουν μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα εφαρμοστεί σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών. Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019. Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με βάση ειδικά κριτήρια. Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.

-Εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

-Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

-Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

-Η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει σειρά μέτρων που πήρε αυτό το πεντάμηνο, κυρίως για τιςεπαναπροσλήψεις στο δημόσιο, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τις 100 δόσεις. Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

-Μέχρι 22 Ιουλίου υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD), με υποστήριξη της Κομισιόν. Η υιοθέτηση του BRRD αφορά το bail in τραπεζών και πρέπει να γίνει - σύμφωνα με το έγγραφο που έστειλε το Eurogroup, το αργότερο μία εβδομάδα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών –γνωστή ως BRRD– ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος εξυγίανσης μιας τράπεζας . Οριο προστασίας αποτελούν οι καταθέσεις έως του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα και για το συνολικό ύψος των καταθέσεών του. Η οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών, που θεσπίστηκε τον Μάιο του 2014 και ορίζει ως ημερομηνία ισχύος τον Ιανουάριο του 2015 δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη στο ελληνικό δίκαιο και η προσαρμογή της εκκρεμεί. Σ

Η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών προβλέπει πως αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση, οι αρχές αρχικά θα πρέπει να επιβάλλουν «κούρεμα» σε πιστωτές που επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο, όπως οι μέτοχοι και οι κάτοχοι των μετατρέψιμων ομολόγων και junior ομολόγων. Η διαδικασία είναι γνωστή ως bail in (διάσωση της τράπεζας με τα ίδια μέσα) και όπως προβλέπει η οδηγία, για να διατηρηθούν οι προοπτικές ανάκαμψης μιας τράπεζας η διαδικασία ισχύει τουλάχιστον μέχρι 8% του συνολικού ενεργητικού της τράπεζας. Αυτό σημαίνει πως οι μέτοχοι και η συντριπτική πλειοψηφία των ομολογιούχων θα χάνουν πλήρως τα χρήματά τους.

Αν αυτό δεν αρκεί τότε οι αρχές μπορούν να ζητήσουν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων τη διάσωση των τραπεζών με χρηματοδότηση προερχόμενη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000.

To Eurogroup υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για μία δυνητικά μελλοντική συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να κάνουν κτήμα τους το πρόγραμμα. Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να κριθεί από τις δεσμεύσεις τους σε αυτές τις πολιτικές.

Αμεσα και μόνο μετά την νομική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και την έγκριση των δεσμεύσεων από την ελληνική βουλή μπορεί να υπάρξει μια εντολή προς τους θεσμούς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα Μνημόνιο. defencenet.gr