Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Πιθανή Εμπλοκή του Ελληνικού Στρατού στο Μεταναστευτικό

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Πολύ συζήτηση γίνεται απ ότι φαίνεται στις τάξεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για συμμετοχή του Στρατού στο μεταναστευτικό. Μέχρι τώρα το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά το Λιμενικό και η Αστυνομία. Ο στρατός επικουρικά μέχρι στιγμής προσφέρει συσσίτια προς τους πρόσφυγες, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι ο ουγγρικός στρατός ξεκίνησε στρατιωτική άσκηση για την προετοιμασία των στρατιωτών του για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν στην φύλαξη των νότιων συνόρων της χώρας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, επικαλούμενο τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Τίμπορ Μπένκο. Οι αρχές της Ουγγαρίας λοιπόν σχεδιάζουν να αποστείλουν στρατιώτες για να βοηθήσουν την αστυνομία στην περιπολία των συνόρων, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν από την Σερβία κάθε μέρα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την περίφραξη που εδώ και αρκετό καιρό έχουν κατασκευάσει.
Θα θέλαμε βέβαια να ρωτήσουμε τους Ούγγρους, ο Στρατός ποια Στρατιωτική Απειλή θα κληθεί να αποτρέψει, δεδομένου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κάθε χώρας όταν κληθούν να χρησιμοποιηθούν δεν το κάνουν με διαπραγμάτευση, ούτε χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες ή χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά πραγματικά πυρομαχικά. Έχουν οργανωθεί και εκπαιδευτεί να πολεμούν. Για να πολεμήσεις όμως θέλεις και εξοπλισμένο αντίπαλο εκτός και αν πυροβολούν κατά αμάχων …
Ας αναφερθούμε όμως και στην απειλή. Σύμφωνα λοιπόν με τον συντονιστή κατά της Τρομοκρατίας της ΕΕ Ζιλ ντε Κερκόβ, δεν υπάρχει τρομοκρατική απειλή, για την Ευρώπη, από τρομοκράτες που περνούν στη Γηραιά Ήπειρο, προφασιζόμενοι τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες και πιο συγκεκριμένα δηλώνει στο ειδησεογραφικό δίκτυο EurActiv ότι, «Το Ισλαμικό Κράτος ή η αλ Κάιντα δεν χρειάζεται να στείλουν τα μέλη τους ανάμεσα στο κύμα των αιτούντων άσυλο. Υπάρχει μια δεξαμενή ανθρώπων που γεννήθηκαν στην Ευρώπη που δεν έχουν καμία επαφή με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, αλλά ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσα από το διαδίκτυο». Στην ίδια δήλωση – συμπέρασμα είχαν καταλήξει και οι Σερβικές υπηρεσίες ασφαλείας μετά τους ελέγχους που πραγματοποιούσαν στους διερχόμενους τα σύνορα τους.
Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον κ. Κέρκοβ ότι οι τρομοκράτες δεν έχουν ανάγκη να ρισκάρουν να διέλθουν παράνομα με αυτό τον τρόπο, αφού πέραν του ότι ορισμένοι είναι ήδη μόνιμοι κάτοικοι Ευρώπης όπως ανέφερε, μπορούν να εισέλθουν και ως τουρίστες από άλλες χώρες εύκολα και να εκτελέσουν την αποστολή τους. Η μόνη απειλή που όντως διαφαίνεται από όλο αυτό το κύμα μεταναστών είναι ότι δημιουργείται στην Ευρώπη μια πολύ μεγαλύτερη πληθυσμιακή πλατφόρμα ανθρώπων, που θα μπορούσαν κάτω από προϋποθέσεις να στρατολογηθούν και να αποτελέσουν απειλή. Αυτό όμως είναι θέμα καταγραφής όλων, δημιουργίας ασφαλούς βάσης δεδομένων και σωστής αστυνόμευσης.
Βλέπουμε λοιπόν και θεωρώντας ότι το ΓΕΣ έχοντας όλα αυτά, αλλά και πολύ περισσότερα υπόψη, να παρουσιάζεται διστακτικό σε πιθανή εμπλοκή του. Μιλάει λοιπόν πολύ σωστά και σοφά για υπό όρους συμμετοχή του στρατού στο μεταναστευτικό, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις πληροφορίες που θέλουν την άμεση συμμετοχή των ΕΔ στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το ΓΕΣ, οι επιτελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο της συμμετοχής προσωπικού του στρατού ξηράς εφόσον τους ζητηθεί θέτοντας ωστόσο κάποιους »όρους» έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Συγκεκριμένα το ΓΕΣ λέει το ΝΑΙ σε σύντομη και έμμεση εμπλοκή του προσωπικού. Ο ρόλος του στρατού ξηράς θα πρέπει να είναι καθαρά επικουρικός του ρόλου των αστυνομικών και τοπικών αρχών και να μην έχει άμεση εμπλοκή με τους μετανάστες – πρόσφυγες ενώ το χρονικό διάστημα να είναι σύντομο.
Επιπλέον για να υλοποιηθούν τα παραπάνω, χωρίς να επηρεασθεί η εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, θα πρέπει να αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός του ΓΕΣ. Τα χρήματα είναι μετρημένα και αρκούν για να καλύψουν μόνο τις προγραμματισμένες ανάγκες των μονάδων πόσο μάλλον εφόσον αυτές αυξηθούν.
Θα θέλαμε πραγματικά να συγχαρούμε το ΓΕΣ για την εξαιρετική αντιμετώπιση του θέματος, που μας κάνει για άλλη μια φορά υπερήφανους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και κυριότερα για τον επαγγελματικό τρόπο που αντιμετωπίζουν το θέμα μακριά από όποιες πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

http://www.pentapostagma.gr