Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΝΑΤΟ και Ερντογάν θέλουν την Μαύρη Θάλασσα πεδίο αντιπαράθεσης με την Ρωσία ενδεχομένως και με ελληνική στρατιωτική συμμετοχή !!!

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο τον οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν αμφισβητούμε, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν κάνει κατανοητό ότι η συνεχιζόμενη αντιπαλότητα μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας  θα μεταφερθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, κατ’ εντολή του ΝΑΤΟ .
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι πρόσφατα «ο ίδιος ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Μαύρη Θάλασσα θα είναι το νέο θέατρο των συγκρούσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, και ως εκ τούτου, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».
Στην ομιλία του προς επίσκεψη αρχηγούς των επιτελείων από τις χώρες των Βαλκανίων, ο Erdoğan είπε τα εξής:
«Θα πρέπει να μετατρέψουμε τη Μαύρη Θάλασσα σε μια λεκάνη της σταθερότητας και πάλι με   βάση την συνεργασία μεταξύ των παρόχθιων χωρών γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Πριν από λίγο [ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens] Stoltenberg ήταν στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, του είπα: «Δεν είναι ορατές οι προσπάθειες σας στην Μαύρη Θάλασσα, η οποία μετατρέπεται σε μια ρωσική λίμνη,  για να το πω έτσι» .
Το νομικό κώλυμα που έχουν οι αμερικανικές μονάδες επιφανείας είναι μόνο η  Σύμβαση του Montreux η οποία  υπάρχει από το 1936. Η Τουρκία από την δική της πλευρά,  είναι  προσεκτική  στο να μην υπονομεύσει  την Σύμβαση αυτή  ακόμα και κατά την διάρκεια των « δύσκολων»  ημερών του πολέμου στη Γεωργία το 2008, όταν η ΗΠΑ την ήθελαν να βοηθήσει  την Τιφλίδα.
Σε χθεσινό άρθρο μας στο pentapostagma.gr με τίτλο (ΗΠΑ και Τουρκία «εισβάλουν» στην Μαύρη Θάλασσα περικυκλώνοντας την Ρωσία ενώ στοχεύουν στην Συνθήκη του Μοντρέ!), τονίσαμε ότι ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεσμεύεται για περαιτέρω στήριξη στην Τουρκία στην Μαύρη Θάλασσα»  πυροδοτώντας νέες τρομερές εξελίξεις.
Αυτός ο στρατηγικός εναγκαλισμός της Ρωσίας απο την βορειοατλαντική συμμαχία,  θα έχει ως αρχικό βραχίονα του  την νατοϊκή δύναμη BLACKSEAFOR , η οποία έχει δημιουργηθεί  για να προστατεύει  την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας , σύμφωνα με την δυτική λογική.
Σε αυτήν την δύναμη ενδεχομένως θα απαιτηθεί και η ελληνική ναυτική συμμετοχή σύμφωνα με δηλώσεις του απερχόμενου Αμερικανού Πρεσβευτή .
Άλλωστε η Ελλάδα διαθέτει ικανή ναυτική δύναμη η οποία έχει δώσεις επιτυχημένες εξετάσεις πολλές φορές κατά την διάρκεια ασκήσεων της συμμαχίας, αποσπώντας λίαν κολακευτικά σχόλια.
Υπενθυμίζουμε επίσης τις δεκάδες συνεκπαιδεύσεις αμερικανικών εναέριων και χερσαίων δυνάμεων στην χώρα μας τους τελευταίους έξι μήνες, γεγονός που καταδεικνύει σαφώς  την σπουδαιότητα  του ελληνικού χώρου και των ενόπλων μας δυνάμεων για τις ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί, ιδιαιτέρα με την άφιξη του νέου  Πρέσβη τους , είναι σίγουρο ότι θα μας εμπλέξουν στα σχέδια που έχουν κάνει στην θαλάσσια αυτή περιοχή. Η αυτοκρατορικού τύπου τουρκική «προέλαση» προκαλεί όμως τριγμούς και στο Αιγαίο, στο οποίο πλέον εκβιάζεται ανοικτά η χώρα μας . Το τι θα πρέξει η ελληνική κυβέρνηση είναι άγνωστο προς το παρόν .
Η ουσία όμως έινια ότι αυτήν την στιγμή έχει ξεσπάσει  ένας αδυσώπητος «αόρατος» πόλεμος  μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας,  ο οποίος μεταφέρθηκε  ήδη  σε διάφορα μέτωπα, από την Μέση Ανατολή και  την Συρία έως  τον Καύκασο , στην διένεξη Αζερμπαιτζάν-Αρμενίας, με την  Μαύρη Θάλασσα να   ακολουθεί οπωσδήποτε .
Η στρατηγική της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της Ρωσίας έχει δύο αιχμές:
Α. Αφενός η Άγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει την πολεμική δυνατότητα του ΝΑΤΟ μέσα και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ιούλιο θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο  για τη συμμαχία να επανεξετάσει τη στρατιωτική ετοιμότητα της έναντι πιθανών κινήσεων  της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα, την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην Ουκρανία και την Μαύρη Θάλασσα.
Η ίδια επιδιώκει την  συμμετοχή της  στην ενεργοποίηση του νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας  από τις ΗΠΑ  που υλοποιείται    με αρχή την Ρουμανία , στην οποία την περασμένη εβδομάδα εγκαινιάστηκε  μια χερσαία έκδοση του συστήματος AEGIS, για να αντιμετωπίσει την υποτιθέμενη ρωσική επιθετικότητα στην περιοχή.
Η Τουρκία επιδιώκει ειδικά την συνεργασία  της με τις  ναυτικές δυνάμεις  της Ρουμανίας,  της Βουλγαρίας,  της Γεωργίας και της Ουκρανίας, εμφανιζόμενη ως «προστάτης» της νομιμότητας της περιοχής.
Δηλαδή οι Τούρκοι μέσω του ΝΑΤΟ επιδιώκουν για τα δικά τους συμφέροντα να αποκτήσουν «στρατιωτική επιρροή» σε όλη αυτήν την τεράστια περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων,  έχοντας ως « φόβητρο» την Ρωσία.
Β. Το δεύτερο σκέλος της τουρκικής προσέγγισης περιλαμβάνει ακριβώς αυτήν την ανάπτυξη στρατιωτικών «εξαρτημένων» με την Άγκυρα σχέσεων,  με όλες τις χώρες γύρω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η  πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας M. Yılmaz στην Ουκρανία επέφερε μια νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών με «κατεύθυνση  την στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών», μέχρι το 2020. Αυτή η επίσκεψη αναδεικνύει την πρόθεση της Τουρκίας να συμμαχήσει με την Ουκρανία στην σύγκρουση της  με τη Ρωσία.
Επίσης  οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν για να συζητήσουν μια συμφωνία τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
Σε μια στιγμή που η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας είναι σε κίνδυνο λόγω των συγκρούσεων στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία και το πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι «ζεστό» , οι συζητήσεις της στρατιωτικής συνεργασίας με την Άγκυρα κινητοποιούν έναν νέο άξονα στην περιοχή.
Όλες αυτές οι εξελίξεις απεικονίζουν σαφέστατα την  σημαντική αλλαγή στην παραδοσιακή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που αφορά στην αντιμετώπιση  της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και στις γύρω περιοχές.
Το τι ακριβώς θα πράξει η Μόσχα έχει λεχθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια τόσο από θρησκευτικής απόψεως όσο και από ιστορικής με τόσους τουρκο-ρωσικούς πολέμους, που είχαν πάντοτε ως διακύβευμα τους την Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο Πέλαγος.
πηγή: http://www.pentapostagma.gr