Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Η Ρωσία Απειλεί το Στόλο του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Η Βουλγαρία Αποσύρεται από το Σχέδιο

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Τα πράγματα απ’ ότι φαίνεται αρχίζουν να ξεφεύγουν στη Μαύρη Θάλασσα … Συγκεντρώσεις πολεμικών πλοίων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ για διεξαγωγή ασκήσεων αλλά και οι ιδέες περί στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που θα απομονώνει την Ρωσία, ανεβάζουν πολύ επικίνδυνα την αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας.
Βέβαια όλοι  ξέρουν πολύ καλά ότι η Ρωσία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, όπως άλλωστε έχει αποδείξει σε παρόμοιες περιπτώσεις και στο παρελθόν καθόσον έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή. Όπως δηλαδή έπραξε στην Γεωργία και Ουκρανία το ίδιο θα κάνει με όσους κατά παραγγελία των ΗΠΑ επιδιώξουν να την απειλήσουν στη Μαύρη Θάλασσα. Άσχημα λοιπόν θα μπλέξουν όσοι οραματίζονται συμμαχικούς στόλους, που θα στρέφονται κατά της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό φαίνεται να το κατάλαβε έγκαιρα η Βουλγαρία η οποία απορρίπτει αυτό το σχέδιο, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία και ούτε θέλει πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα.
Έτσι, σύμφωνα με το Reuters , η Βουλγαρία αρνήθηκε να λάβει μέρος σε μια πρόταση περί συμμαχικού στόλου του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, του οποίου η αποστολή θα είναι να ανταγωνιστεί την παρουσία της Ρωσίας. Αυτό το δήλωσε ο Βούλγαρος π/θ Μπορίσοφ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Πλεβνέλιεφ. Όσον αφορά την ιδέα του συμμαχικού στόλου αυτή προήλθε από την Τουρκία και την Ουκρανία, ώστε να δημιουργηθεί κοινός στόλος από την Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία. Όμως μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας κατά της συσσώρευσης δυνάμεων κοντά στα σύνορα της, ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι, ‘’ Δεν επιθυμώ έναν πόλεμο στην Μαύρη Θάλασσα’’, ‘’πάντα δηλώνω ότι επιθυμώ στην Μαύρη Θάλασσα να βλέπω τουριστικά πλοία και τουρίστες, παρά στρατιωτικές αντιπαραθέσεις ‘’ .
Θεωρούμε ότι η Βουλγαρία που έχει τις πιο στενές σχέσεις από τις πρώην ανατολικές χώρες με την Ρωσία, δεν επιθυμεί να μπει σε επιπλέον περιπέτειες και αντιπαράθεση μαζί της, αλλά αντίθετα θα ήθελε τόσο ένα τέλος στα οικονομικά μέτρα, που την έχουν επηρεάσει σημαντικά, όσο και το κυριότερο να επωφεληθεί τυχόν ενεργειακά οφέλη από τους ρωσικούς αγωγούς καθόσον η Ρωσία σύμφωνα με δηλώσεις Πούτιν εργάζεται για την υλοποίηση του έργου, παρά τις δυσκολίες που βάζει η ΕΕ. Όσο για τον κοινό στόλο είναι βέβαιο ότι όσοι το τολμήσουν θα πληρώσουν ακριβό το τίμημα και επίσης απ’ ότι φάνηκε τόσο στη Γεωργία όσο και στην Ουκρανία καμιά ΗΠΑ δεν θα τους σώσει …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
πηγή: http://www.pentapostagma.gr