Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

9 ΡΙΧΤΕΡ διαφωνιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ με φόντο την διάλυση της Τουρκίας.

Γράφει  ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Έχει συγκεντρωθεί τόση σεισμική – γεωπολιτική ενέργεια που μόνο με τον κοινό νου καταλαβαίνεις κανείς  ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Ακόμα και αν υπάρχει σχέδιο στις δεξαμενές σκέψης των νεοποχιτών. αυτό φαίνεται μη  διαχειρίσιμο όσα και  εναλλακτικά σενάρια να  υφίστανται.

Μόλις εχθές δημοσιεύματα ομιλούσαν για παγκόσμια ανακούφιση διότι τα βρίσκουν ο κ. Τραμπ και ο κ. Πούτιν.

Να κρατήσουμε μικρό καλάθι και να θυμηθούμε τον ΑΓΙΟ ΠΑΙΣΙΟ που έλεγε όσο αφορά τέτοιου είδους ¨μεγαλοστομίες¨

«όταν θα μιλούν για ειρήνη, έρχεται πόλεμος»

Έτσι το μυθιστόρημα «ΠΟΛΕΜΟΣ και ΕΙΡΗΝΗ»  από τον Ρώσο συγγραφέα Λέοντα Τολστόι, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1869 ξαναζεί ακόμα μια φορά στις μέρες μας.

Φυσικά διάφορα συμφέροντα συγκρούονται πάνω σε αυτές τις δύο έννοιες και το αποτέλεσμα είναι εξόχως ανατρεπτικό.

Ο Ομπάμα προειδοποιεί τον Trump για τη Ρωσία. edition.cnn.com/politics

«Βερολίνο (CNN) ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μια τελική εμφάνιση του ως Πρόεδρος στο Βερολίνο την  Πέμπτη, προειδοποίησε  τον εκλεγέντα Πρόεδρο Donald Trump  ως αναφορά τις σχέσεις του με τη Ρωσία.

Ομπάμα: Ήμουν τόσο ειλικρινής όσο θα μπορούσα να είμαι με τον  Τραμπ

Ομπάμα:  ο Donald Trump  έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ

Ομπάμα:  η κολακεία είναι το  ατού του Πούτιν και  είναι πρωτοφανής

«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι - το μέλλον είναι μπροστά μας, και εμείς δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε μια οικονομία προ-παγκοσμιοποίησης»

«Οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί, πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση με βάση τις αξίες μας και τις ιδέες μας»

«Το οφείλουμε στις βιομηχανίες μας και τους λαούς μας  και στην παγκόσμια κοινότητα - να διευρύνει και να εμβαθύνει τη συνεργασία μας.»
 Ο Ομπάμα  προειδοποίησε για  τα θέματα της Ουκρανίας και  της Συρίας, σε σχέση με τις θέσεις της  Μόσχας  θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά μέτωπον.

Συμβούλεψε  τον Trump να μην κλείνει  συμφωνίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που θα μπορούσαν  να βλάψουν τους Αμερικανούς και να μην αποκλίνουν από τις αξίες μας και τα διεθνή πρότυπα.»
Με τον Kevin Lipták , CNN Ενημερώθηκε 1807 GMT (0207 HKT) 17 Νοεμβρίου, 2016

Φυσικά με τις θέσεις  Ομπάμα βρίσκεται και η πλειοψηφία των ηγετών της ΕΕ με μία επιφύλαξη όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί ο απερχόμενος πρόεδρος  θέλει κόντρες και ο νεοεκλεγείς φαίνεται να θέλει να ανατρέψει τα πράγματα;

«Ο διάσημος διεθνολόγος Gideon Rachman των Financial Times προχωρά σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για την μετεκλογική πολιτική του 45ου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζοντας ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα επιδιώξει μια επιστροφή στην προσέγγιση του στιλ του Ρίτσαρντ Νίξον  απέναντι στην Μόσχα με τον Χένρι Κίσινγκερ να υπάρχει πιθανότητα να αναλάβει κάποιον ηγετικό ρόλο.

Τι συμβαίνει ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ; Το ερώτημα αυτό πλανιόταν πάνω από τις αμερικανικές εκλογές.

Τώρα που ο κ. Τραμπ κέρδισε την προεδρία, το ερώτημα για τη σχέση του με τον Ρώσο ηγέτη αποκτάει παγκόσμια σημασία.

Οι δηλώσεις του κ. Τραμπ είναι συχνά αντιφατικές και συγκεχυμένες. Αλλά όσον αφορά τη Ρωσία, έχει υπάρξει αρκετά συνεπής και ξεκάθαρος. Θεωρεί τον κ. Πούτιν έναν ισχυρό ηγέτη, άξιο θαυμασμού και θέλει να δει μια σημαντική βελτίωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.» http://www.pronews.gr/portal17 Νοεμβρίου, 2016

Οποιοδήποτε νέο DEAL  έχει σαν βασική προϋπόθεση επανακαθορισμό συνόρων, αλλαγή αξόνων ενεργειακών αγωγών και ανατρεπτικών  μεταβολών  σε οικονομικά  συμφέροντα που έδρασαν επί δεκαετίες στον πλανήτη.

Φυσικά η ΕΕ είναι απροετοίμαστη να διαχειριστεί αυτές τις ανατροπές και  μένει δίπλα στις θέσεις του απερχόμενου Ομπάμα φοβούμενη μήπως  αυτό που θα επακολουθήσει θα έχει συνέπειες στην ενότητα της ΕΕ.

Πολλά θα συμβούν και πολλά θα γίνουν …

Από τα πρώτα όμως θα  είναι κάτι που αφορά την γειτονιά μας.

Τα παγκόσμια συμφέροντα θα προσπαθήσουν να βρουν μια μέση λύση στην προσπάθεια τους να συνεχιστεί ο δρόμος προς την παγκοσμιοποίηση σε Ανατολή και Δύση.

Εμπόδιο στον δρόμο τους αυτόν στέκεται ο γνωστός ταραξίας της Αν. Μεσογείου  που στο πρόσωπο ενός ακραιφνούς νεοθωμανικού μοντέλου εκδηλώνει την απληστία του και την όρεξη του να παζαρέψει για μεγάλο μερτικό.

Όσο και οι φιλοφρονήσεις μεταξύ του Σουλτάνου και των σήμερα ισχυρών  ανδρών Πούτιν και Τράμπ ¨πάνε και έρχονται¨  αυτό θα επαληθεύσει τελικά την πρόρρηση του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ ότι «την Τουρκία θα την διαλύσουν ευγενικά»

Στο μοίρασμα όμως της Τουρκίας τα συμφέροντα θα μαλώσουν γιατί ο καθένας θα ζητάει την μερίδα του λέοντος και τότε θα ξεκινήσει το παγκόσμιο κακό για τα καλά.

ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ κάτω από την ομπρέλα της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Με πόνο και αγάπη

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας