Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΕΔΙΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ : ΒΑΛΚΑΝΙΑ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενώ εδώ στην Ελλάδα κατατριβόμαστε με την μνημονιακή μιζέρια μας, στην γύρω περιοχή μας και τελευταία στα Βαλκάνια βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικότατα γεγονότα για τα οποία δυστυχώς η πληροφόρηση… πέρα βρέχει!
Στις 26 Μαρτίου στην Βουλγαρία γίνονται κρίσιμες πρόωρες εκλογές που θα κρίνουν τον γενικότερο προσανατολισμό της πιο φτωχής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Σκόπια βυσσοδομεί μεγάλη πολιτική κρίση εξ’ αιτίας της αλβανικής παρέμβασης, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο οι Σέρβοι είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη εναντίον των Αλβανών εθνικιστών.
Σε ένα πολύ σημαντικό άρθρο του στην βρετανική Financial Times, ο Βούλγαρος πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Σόφιας, Ivan Krastev, αναλύει τα δεδομένα επικείμενης, όπως υποστηρίζει, σύγκρουσης μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας και Ρωσίας στην Βαλκανική χερσόνησο.
Στην ίδια την Βουλγαρία στην τουρκόφωνη μειονότητα υπάρχει διαμάχη μεταξύ ρωσόφιλων και τουρκόφιλων, που επεκτείνεται σε όλο το βουλγαρικό πολιτικό φάσμα. Μετά την κατάρριψη του ρώσικου αεροσκάφους στην Συρία στις 24 Νοεμβρίου του 2015, το τότε τουρκόφωνο βουλγαρικό κόμμα, HÖH, είχε πάρει καθαρά φιλορωσική θέση κατηγορώντας την Άγκυρα για προβοκάτσια σε βάρος της Ρωσίας. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση μερίδας του κόμματος και υπό την ηγεσία του Lütfi Mestan αποχώρησε από το κόμμα και ίδρυσε στις 10 Απριλίου του 2016 το κόμμα DOST, ενώ εξαπέλυσε ανοιχτή κατηγορία κατά του αρχηγού του HÖH, Αχμέτ Ντογάν, ότι δρα κατά των συμφερόντων των τουρκόφωνων της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με τον Ivan Krastev η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια είναι πιο επικίνδυνη από αυτή του 19 αιώνα και τα Βαλκάνια έχουν ιστορική παράδοση να ξεκινούν παγκόσμιες συρράξεις.
Αξιοσημείωτο είναι, όπως αναφέρεται, είναι ότι με μια τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Gallup International, στην Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα, η πλειοψηφία προσβλέπει στην Ρωσία για στήριξη σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση.
Το πιο επικίνδυνο σημείο, σύμφωνα με τον Βούλγαρο στρατηγικό αναλυτή ,είναι ότι οι Αμερικανοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν τον αλβανικό παράγοντα στις μεγαλοιδεατικές του βλέψεις για την αλλαγή του στάτους κβο, πυροδοτώντας έτσι εκρηκτικές καταστάσεις. Από την άλλη η Τουρκία εκμεταλλεύεται τον θρησκευτικό παράγοντα για να επεκτείνει την νεοοθωμανική της επιρροή. Και σε όλα αυτά, η Μόσχα δεν φαίνεται διατιθέμενη να παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να παρέμβει υπέρ των συμφερόντων της.
Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων θα δώσει έναυσμα για άλλη μια φορά σε ευρύτερες γεωπολιτικές συγκρούσεις, που δεν αποκλείεται να εξελιχτούν σε θερμές με ανυπολόγιστες συνέπειες.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr