Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Στενά και Αιγαίο παίρνουν φωτιά: Τουρκία και ΗΠΑ σε τροχιά σφοδρότατης μετωπικής σύγκρουσης

Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Πρωτόγνωρες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα σε σχέση με την  Τουρκία που οδηγείται στο «ρωσικό άρμα» παγκόσμιας εξουσίας,  κάτι που επιδρά «καταιγιστικά» ήδη στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, σύμφωνα και με Ρώσους αμυντικούς αναλυτές και συμβούλους του Κρεμλίνου.
«Ο κύριος λόγος για την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρασία», δήλωσαν οι Τούρκοι σχολιαστές στον ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik , εξηγώντας ότι η Τουρκία πιστεύει τώρα ότι με τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία μπορεί καλύτερα να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα.
Τους τελευταίους μήνες, η Άγκυρα δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συναίνεση με τις ΗΠΑ για σχεδόν οποιοδήποτε από τα αμφιλεγόμενα θέματα, όπως η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις μονάδες αυτοάμυνας των Κούρδων, η έκδοση του Ιμάμη Fethullah Gülen και η κρίση για την Βίζα ,  που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών την περασμένη εβδομάδα.

«Η Τουρκία έφθασε στο συμπέρασμα ότι ακόμα και αν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία για όλα τα θέματα, θα επιτύχει μια κοινή λύση στην διαδικασία συνεργασίας και θα μπορέσει να προστατεύσει  τα εθνικά της  συμφέροντα πολύ καλύτερα» , ανέφερε ο Σονερ Πολάτ, πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής του κόμματος VATAN , μιλώντας στο Sputnik.

Πρόσθεσε δε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», ήταν μια σαφής απόδειξη μιας τέτοιας αμοιβαίας συνεργασίας.

«Αν και δεν ήταν προφανές ότι η Ρωσία και το Ιράν υποστήριζαν ενεργά την τουρκική επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη, τα γεγονότα δείχνουν ότι υπήρξε μυστική συμφωνία μεταξύ τους. Σε σχέση με το Χαλέπι, η Τουρκία υποστήριξε την Ρωσία, και η Ρωσία υποστήριξε επίσης την Τουρκία καθ’ όλη  τη διάρκεια της επιχείρησης Ασπίδα Ευφράτη», ανέφερε ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

Επομένως, είναι ασφαλές να πούμε ότι μέσω πολυάριθμων συμφωνιών και διαφόρων παραχωρήσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία βρέθηκε η κατάλληλη λύση. Ωστόσο, η Τουρκία απέτυχε να πράξει το ίδιο με τις ΗΠΑ, ενώ η συνεργασία πλέον στον αμυντικό τομέα καθίσταται σχεδόν αδύνατη, τονίζουν ρωσικοί κύκλοι.

«Το ζήτημα των θεωρήσεων ήταν απλώς το πρόσχημα και ο πραγματικός λόγος για αυτό που συνέβη,  ήταν ότι η Τουρκία έχει στραφεί προς την κατεύθυνση της Ευρασίας,  και δεν εξετάζει πλέον τη Δύση ως «διαιτητή» για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων», δήλωσε ο Πολτάτ.

Ο ίδιος μίλησε για ισχυρότατο αντιαμερικανικό συναίσθημα στην Τουρκία, το οποίο γιγαντώνεται κάθε μέρα.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η Τουρκία κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών με επικρατούσα αντιαμερικανική αντίληψη, όπως αποδεικνύεται από την ανταπόκριση του 72% των ερωτηθέντων.

Ομοίως, σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή, «το 73% των ψηφοφόρων στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θέλει καλύτερες σχέσεις  με τη Συρία. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση οφείλει να «ακούσει» την  κοινωνία. Φυσικά, η Δύση παρατηρεί όλα αυτά και διεξάγει έναν γεωπολιτικό πόλεμο προς αυτήν την κατεύθυνση της Τουρκίας. Το θέμα της βίζας  και όλα τα άλλα ήταν απλώς μια δικαιολογία. Εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία  στο δρόμο της για την  Ευρασία, κανένα από αυτά τα θέματα δεν θα εξελίσσονταν σε τόσο σοβαρή κρίση ».

Νέα  Τουρκο-Αμερικανική κρίση είναι επικείμενη το επόμενο διάστημα.

«Η κρίση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας δεν ήταν κάτι απροσδόκητο. Ήταν σαφές ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα κορυφώνονταν. Δεν υπάρχει τίποτα απροσδόκητο στην περίπτωση αυτή», δηλώνει ο Hasan Unal, πολιτικός επιστήμονας στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Atilim και σύμβουλος της κυβέρνησης.

«Είναι σαφές ότι μια τέτοια πορεία γεγονότων δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και την ακεραιότητά της. Κατά συνέπεια, η αντίδραση της Τουρκίας ήταν φυσική και αναμενόμενη. Η Τουρκία δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία του κουρδικού διαδρόμου μέχρι το 2015, αλλά οι ΗΠΑ δεν έδωσαν καμία σημασία σε αυτό», ανέφερε ο Unal, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ διενεργούσαν επίμονα με την μεταφορά μελών του  κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης στο δυτικό τμήμα του Ευφράτη, κάτι που οδήγησε στην επιχείρηση «ασπίδα του Ευφράτη».

Ανέφερε ο ίδιος επίσης ότι,  εάν οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείψουν την υλοποίηση του σχεδίου  του «Μεγάλου Κούρδιστάν», οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ θα επιδεινωθούν περαιτέρω.

Το μέλλον της τρέχουσας κρίσης

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Δύση τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αποκτήσει μια νέα μορφή. Σε όλα τα σημαντικά θέματα που συνθέτουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, για παράδειγμα, τα θέματα της Κύπρου, του Αιγαίου και των Αρμενίων, οι ΗΠΑ και η Δύση αντιτίθενται πλέον σθεναρά στην Τουρκία.

Η Unal πιστεύει ότι «η χώρα του οφείλει να  κάνει ακόμα πιο μεγάλη προσπάθεια να κλείσει τη στρατιωτική βάση στο  Incirlik,  και ότι αυτή η κίνηση θα είναι απολύτως σωστή. Οι Αμερικανοί μπορούν να σταματήσουν την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών και να σταματήσουν να πουλούν όπλα στην Τουρκία», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Τούρκος αναλυτής είπε επίσης ότι από την άλλη πλευρά, η Τουρκία διενεργεί  σοβαρά βήματα για να δημιουργήσει τη δική της αμυντική βιομηχανία. Όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα, έτσι ώστε και η Τουρκία και οι ΗΠΑ να έχουν μια σειρά αντιμέτρων στο αποθεματικό τους.

«Σχετικά με αυτό, προβλέπω μια περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις», ανέφερε ο Unal.

Πρόσφατα, η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον βρέθηκαν εν μέσω διπλωματικής κρίσης, η οποία συνεχίζει να εξελίσσεται σταδιακά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.

Όπως σημείωσε ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων  RIA Novosti, Gevorg Mirzayan, «η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί να έχει υποψίες ότι οι ΗΠΑ  έχουν «βάλει πιθανόν το χέρι τους»  στην εξέγερση του Ιουλίου 2015″.

Επιπλέον, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να αρνείται να εκδώσει τον Fethullah Gulen, ιδρυτή του κινήματος Gulen (FETO) και  υποτιθέμενο εγκέφαλο πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Όλα αυτά όμως μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας –ΗΠΑ ευνοεί την Ελλάδα με  τις σχέσεις και τις ανάγκες της ελέω οικονομικής κρίσης , αλλά δημιουργεί και υπόνοιες «ξεκαθαρίσματος» …στο Αιγαίο, το επόμενο διάστημα και για αυτό και  οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες.

Τούρκοι και Αμερικανοί ευρίσκονται  σε τροχιά σφοδρότατης μετωπικής σύγκρουσης  στην Α.Μεσόγειο,  ενώ η Ελλάδα παραμένει «όαση σταθερότητας και ασφάλειας» σε μια τεράστια ακτίνα .

Αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε για πρώτη φορά στο έπακρο και να βγούμε από την επιτροπεία των Ευρωπαίων-ΔΝΤ,  για να τραβήξουμε τον «δικό μας δρόμο» . Είναι η τελευταία ευκαιρία μας για να σωθούμε  ως κράτος από την οικονομική λαίλαπα και δεν πρέπει να την χάσουμε με τίποτα .
https://www.pentapostagma.gr