Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στους χρόνους διάλυσης της Τουρκίας η ανεύρεση του πρώτου τάφου του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Μια σάρωση CT, ένα γεω-ραντάρ και οκτώ ακαδημαϊκοί έχουν ετοιμαστεί  για τα τελικά στάδια της ανασκαφής αναμεταδίδει το βρετανικό BBC. http://www.bbc.com/news
Οι τούρκοι βλέπουν απογείωση του τουρισμού τους, αλλά μάλλον θα προσγειωθούν αλλού.

Όπως και στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ που είναι έτοιμη να ανοίξει την μυστική ΠΥΛΗ της, έτσι τα Μύρα της Λυκίας ξεκίνησαν πρώτα  ξεδιπλώνοντας μυστήρια αιώνων.

Να τα πάρουμε τα πράγματα ένα- ένα

«Στα νοτιοδυτικά παράλια της Μικράς Ασίας βρίσκεται η Λυκία. Στα χρόνια του Μ. Κωνσταντίνου έζησε ο Άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων. Μετά το θάνατό του ο τάφος του στα Μύρα απετέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα έως το 1087 και την κλοπή του σκηνώματος του από Ιταλούς «εμπόρους» από το Bari. Στα Μύρα χτίστηκε μεγαλοπρεπής ναός προς τιμήν του αγίου Νικολάου.»  http://www.pemptousia.gr/

«Πρόκειται για μια εκκλησία υψίστης αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής σημασίας. Είναι βασιλική μετά τρούλου, της Μέσης Βυζαντινής περιόδου, και κτίστηκε το 520 μ.Χ. πάνω στα ερείπια παλαιότερου πρωτοχριστιανικού ναού, στον οποίο λειτουργούσε ο Άγιος Νικόλαος ως επίσκοπος Μύρων, τον 4ο αιώνα μ.Χ.   Θεωρείται από τους ειδικούς το τρίτο σε σπουδαιότητα βυζαντινό κτίσμα της Ανατολίας. Η σημασία της οφείλεται κυρίως στις αξιόλογες τοιχογραφίες, που απεικονίζουν μεταξύ άλλων και τον κύκλο του θαυματουργού βίου του Αγίου Νικολάου.   Είναι το πρώτο και μοναδικό δείγμα του είδους στην Τουρκία και κρίνεται σημαντικότατο για την εξέλιξη της βυζαντινής τοιχογραφίας.   Από τον 6ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ. η μνήμη του Αγίου Νικολάου –προστάτη των απλών και αδύναμων ανθρώπων– τιμήθηκε εξαιρετικά από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αργότερα λατρεύτηκε και ως προστάτης άγιος της ρωσικής αυτοκρατορικής αυλής.   Το 1982, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ο περιβάλλων χώρος της, χαρακτηρίστηκαν ως αρχαιολογικό μνημείο υψίστης σημασίας από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των αρχαιολογικών χώρων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Αντιγραφή  από τον ιστότοπο του Ιδρύματος Ωνάση που συνέβαλε στην συντήρηση και αποκατάσταση του ναού, η οποία ολοκληρώθηκε το 2008. Πηγή: www.lifo.gr

Τι συμβαίνει;
Επιθυμούν οι τούρκοι να απογειώσουν τον τουρισμό τους ή κάτι άλλο;
«Ο Cemil Karabayram, Διευθυντής Τοπογραφίας και Μνημείων της Αττάλειας, δήλωσε ότι πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και  αξονικές λήψεις  έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη άθικτου τάφου κάτω από την εκκλησία.

"Ο ναός στο έδαφος της εκκλησίας είναι σε καλή κατάσταση", ανέφερε στην εφημερίδα Hurriyet της Τουρκίας . "Πιστεύουμε ότι ο τάφος είναι άθικτος  αλλά είναι δύσκολο να εισέλθουμε επειδή υπάρχουν πέτρες με σπαράγματα ψηφιδωτών στο έδαφος.» http://www.bbc.com/news

«Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει είναι πολύ ενθαρρυντικά αλλά η πραγματική δουλειά ξεκινά τώρα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ομάδα των αρχαιολόγων, με επικεφαλής την καθηγήτρια  Sema Dogan, ελπίζει ότι θα βρει άθικτα τα οστά του Αγίου Νικολάου κάτω από το Ναό. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον τουρισμό της περιοχής.

Ο άγιος Νικόλαος πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343. Μετά τον θάνατο του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς σύμφωνα με την παράδοση της χριστιανικής θρησκείας, τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο, όπως και άλλων αγίων. 

Τα λείψανά του Αγίου Νικολάου διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας έως και τον ενδέκατο αιώνα. Όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα, το 1087 κάποιοι ναύτες τα αφαίρεσαν και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο Καθεδρικό του Αγίου Νικολάου.

Ωστόσο, Τούρκοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα οστά που είχαν αφαιρεθεί τότε από τον ναό ανήκαν σε έναν άλλον ιερέα και όχι στον Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο. http://www.protothema.gr/

Όμως οι τούρκοι επιστήμονες αν προλάβουν και τονίζουμε αν προλάβουν λόγω επερχομένων εξελίξεων πρόκειται να βρούνε μόνο τον πρώτο τάφο που εναπέθεσαν οι χριστιανοί το σκήνωμα του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, αν βρούνε και υπολείμματα των Ιερών Λειψάνων του μέσα σε αυτόν  θα είναι ευχής έργον διότι τα Μυριόπνοα  Σεπτά Λείψανα του Ιεράρχη είχαν άλλη πορεία.

«Το Άγιο λείψανό του
Το χαριτόβρυτο σώμα του, εναπετέθεί στα Μύρα. Οι χριστιανοί έκτισαν εκεί μεγάλο ναό επ' ονόματι του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού. Από δε το σώμα του ανάβλυζε ιαματικό μύρο. Γι' αυτό τον λένε και Μυροβλήτη. Το 1118, επί Αλεξίου Κομνηνού, οι Άραβες ερήμωσαν πολλές πόλεις και μαζί μ' αυτές και τα Μύρα. Έμεινε μόνο η Επισκοπή και ο ναός του Αγίου που παρέμειναν ως μοναστήρι μέχρι το 1460.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, ένας παπικός ιερέας, από την πόλη Μπάρι της Ιταλίας, μετέφερε το λείψανο του αγίου εκεί. Στο Μπάρι έκτισαν αργότερα και ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος και σώζεται. Τα λείψανα του Αγίου τα πούλησε αργότερα ο πάπας στους Ρώσους. Κατόπιν στο Κίεβο, οι Ρώσοι το μοίρασαν σε πολλά τεμάχια.
Λείψανα του Αγίου Νικολάου, πήραν και οι Άγγλοι οι οποίοι τον θαύμαζαν για τα θαύματα, που έκανε. Ο πάπας είχε κρατήσει το δεξί του χέρι, αλλά αργότερα, το 1520, το πούλησε και αυτό στον ηγεμόνα της Βλαχίας. Σώζεται στο Βουκουρέστι, μέσα στο ναό του Αγίου Νικολάου.»  http://www.in-agiosdimitrios.com/

Μέσα στην χαρά οι τούρκοι γείτονες μας βλέποντας μόνο την οικονομική πλευρά του θέματος και αγνοώντας πλην των κρυπτοχριστιανών της περιοχής την πνευματική διάσταση του απρόσμενου αυτού δώρου.

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι περισσότεροι χριστιανοί στην τουρκία βρίσκονται στην περιοχή αυτή καθότι έχουν να διηγηθούν άπειρες εμφανίσεις του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ στην καθημερινότητα τους.

Όπως και στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ που είναι έτοιμη να ανοίξει την μυστική ΠΥΛΗ της, έτσι τα Μύρα της Λυκίας ξεκίνησαν πρώτα  ξεδιπλώνοντας μυστήρια αιώνων.

Και να μην ξεχνάμε ότι ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ήταν ο προστάτης της Ρωσικής Αυτοκρατορικής Αυλής και της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ Ρωσικής Πνευματικής Συνείδησης που πάντα προσβλέπει σε αυτά τα μέρη της Μικράς Ασίας με δέος και σκέψεις ΚΑΘΟΔΟΥ «προσκυνηματικής» .

Με Πίστη και Ελπίδα

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας