Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Η ΚΥΠΡΟΣ “θα φωνάξει” SOS; Αλλά βοήθεια από ΠΟΥ;

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Μέχρι του Ευαγγελισμού θα δούμε μέχρι που θα το πάνε οι τούρκοι στην ΚΥΠΡΟ;
Το ερώτημα που τίθεται μετά τα τελευταία γεγονότα είναι: Τελεί η ΑΓΙΟΤΟΚΟΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ υπό ναυτικό αποκλεισμό;

«Πού είναι το κυπριακό ναυτικό, η αεροπορία; Πού είναι οι ειδικές δυνάμεις για την προστασία του φυσικού πλούτου της Κύπρου; Γιατί τα δισεκατομμύρια της άμυνας δεν αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς; Αν η Τουρκία αρχίσει έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ποιος θα την εμποδίσει; Ποιος θα την εκδιώξει;» Σάββας Ιακωβίδης

«Περικυκλωμένο  και καθηλωμένο από τον τουρκικό Στόλο εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο της Κύπρου «Saipem 12000»,ύστερα από την παρεμπόδιση του πλου του την Παρασκευή το βράδυ από σκάφη του τουρκικού Ναυτικού.

Την ίδια η ώρα η Ιταλία υποχωρώντας στις τουρκικές απειλές  έδωσε εντολή στο γεωτρύπανο να σταματήσει τον πλου του και να αγκυροβολήσει στο Κάβο Γκρέκο 15 ναυτικά μίλια μακριά τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αν και χαρακτήρισε την τουρκική ενέργεια «πειρατική» επιχείρησε να υποβαθμίσει το συμβάν, λέγοντας ότι πρόκειται για συνήθη τουρκική ενέργεια, πλην όμως χωρίς η προσπάθεια αυτή  να καθησυχάσει κανένα.»  http://www.pronews.gr/ 10 Φεβρουαρίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ «Υπό τουρκική «ομηρεία» παραμένει το κυπριακό γεωτρύπανο -Σπεύδει η Φρεγάτα «Λήμνος» μαζί με γαλλικό πλοίο και υποβρύχια» https://www.pentapostagma.gr/10 Φεβρουαρίου 2018

Όλα αυτά ήταν αναμενόμενα γιατί αν κάποιοι δεν τα βλέπουν θα πρέπει να έδωσαν μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτούς που τους υποσχέθηκαν αμέριστη υποστήριξη και τώρα ομιλούν περί ψυχραιμίας και λογικής.

Καλά κάνουν εκ πρώτης άποψης αλλά μετά τι;

«Στις Τομές στα Γεγονότα μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις στο γεωτρύπανο SAIPEM 12000, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ΚΔ σε συνεργασία με εταιρείες και Ιταλία προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

«Δεν υπάρχει κάτι που να μας ανησυχεί, με απόλυτη ψυχραιμία προβαίνουμε σε όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Πρωταγωνιστής των διαβημάτων είναι η Ιταλία, ο πρωταγωνιστικός αυτός ρόλος, τονίζει και την ενόχληση της Ρώμης από τις προκλήσεις.

Σε συνεχή επαφή με Ιταλία και ΕΝΙ η Κύπρος

Είναι γνωστή η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς δεν θα παρασυρθούμε σε τέτοιες ενέργειες ή σε διάλογο. Είναι ξεκάθαρα τα ενεργειακά μας δικαιώματα, συνεχίζουμε κανονικά και απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς μας», είπε ο Εκπρόσωπος.» http://www.sigmalive.com/10.02.2018 20:14 

Υπάρχει  όμως και η  φωνή  της ΛΟΓΙΚΗΣ που λέει :

Πώς προστατεύεται το κυπριακό φυσικό αέριο από την αρπακτικότητα της Τουρκίας;11.02.2018 07:00 αποσπάσματα από Σάββα Ιακωβίδης

«Πού είναι το κυπριακό ναυτικό, η αεροπορία; Πού είναι οι ειδικές δυνάμεις για την προστασία του φυσικού πλούτου της Κύπρου; Γιατί τα δισεκατομμύρια της άμυνας δεν αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς; Αν η Τουρκία αρχίσει έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ποιος θα την εμποδίσει; Ποιος θα την εκδιώξει;

Αυτά και αν είναι πολύ καλά νέα από το θαλασσοτεμάχιο «Καλυψώ».

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του την περ. Πέμπτη είπε ότι η γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL οδήγησε στην ανακάλυψη «εκτεταμένης στήλης φυσικού αερίου», που σημαίνει την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Ο ταμιευτήρας, είπε, χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικής ποιότητας» και «η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και αυξάνει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου».

Την ίδια μέρα, ο ιταλικός πετρελαϊκός κολοσσός προέβη σε παρόμοια ανακοίνωση, αλλά χωρίς να προσδιορίζει την υπολογιζόμενη ποσότητα του ανευρεθέντος αερίου.

Το νέο κοίτασμα φαίνεται να είναι πλουσιότερο από την «Αφροδίτη» και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας απόδοσης. Τώρα τα δυσάρεστα νέα.

Την προτεραία, ο σουλτάνος Ερντογάν εξέφρασε προς την ιταλική κυβέρνηση «την ευαισθησία της Τουρκίας για τις δραστηριότητες της ΕΝΙ στην ανατολική Μεσόγειο.

Τους επισημάναμε ότι οι ενέργειες της ΕΝΙ στο φυσικό αέριο (γεωτρήσεις) σε εκείνη την περιοχή εμπεριέχουν κίνδυνο για τη βόρεια Κύπρο και για μας», ανέφερε ο Ερντογάν.

Προχθές, τρία τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο μετακινείτο προς το θαλασσοτεμάχιο «Σουπιά».

Μετά την εντατικοποίηση των ερευνών για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ, οι Τούρκοι αποχαλινώθηκαν.

Με απανωτές παράνομες navtex, ναυτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά και δέσμευση περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, απειλούν, εκβιάζουν και διεκδικούν μερίδιο από το φυσικό αέριο.

Η σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στην «Καλυψώ» θέτει ξανά επί τάπητος το μέγα και ανεπίλυτο ζήτημα της ασφάλειας των κοιτασμάτων, των γεωτρήσεων και της μεταφοράς του φυσικού αερίου, καθώς και συναφών εγκαταστάσεων. Την κρίσιμη ώρα, όμως, οι τριμερείς συμμαχίες δεν θα το προστατεύσουν. Η Λευκωσία ας παραδειγματιστεί από το γειτονικό Ισραήλ. Τον περ. Ιούλιο 2017, η Διεύθυνση Προμηθειών και Παραγωγής του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε την αγορά οπλικών συστημάτων ύψους 367 εκατομμυρίων ευρώ από την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία, με σκοπό την προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Και η Κύπρος; Πώς προστατεύει κοιτάσματα, εξέδρες και μελλοντικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου; Μόλις πρόσφατα παραδόθηκε στην Εθνική Φρουρά τορπιλάκατος που αγοράστηκε από το Ισραήλ αλλά για… έρευνα και διάσωση μεταναστών! Πού είναι το κυπριακό ναυτικό, η αεροπορία; Πού είναι οι ειδικές δυνάμεις για την προστασία του φυσικού πλούτου της Κύπρου; Γιατί τα δισεκατομμύρια της άμυνας δεν αξιοποιήθηκαν για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς; Αν η Τουρκία αρχίσει έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ποιος θα την εμποδίσει; Ποιος θα την εκδιώξει;» http://www.sigmalive.com

«Ρωτήθηκε ο Γέροντας, πότε θα ελευθερωθεί η Κύπρος, και απάντησε: «Η Κύπρος θα ελευθερωθεί, όταν μετανοήσουν οι Κύπριοι. Να κάνετε πνευματικές βάσεις για να διώξουν τις βάσεις των Τούρκων, των Άγγλων και των Αμερικανών». Έβλεπε δηλαδή το Κυπριακό ως πνευματικό θέμα, όχι ως εθνικό η πολιτικό, και ότι η λύση του θα προέλθει από την μετάνοια του λαού και την προσευχή.»
Πηγή: Ιερομονάχου Ισαάκ, Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, Έκδοσις Καλύβης Αναστάσεως, Καψάλα, Άγιον Όρος, Άγιον Όρος 2004. Σελίδες: 700.

ΆΡΑΓΕ οι αδελφοί μας ΚΥΠΡΙΟΙ έστησαν ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΔΡΕΣ μαζί με τις Εξέδρες των Γεωτρήσεων;

Με Πίστη και Ελπίδα

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας