Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Το ΒΒC ως μεθεόρτια της Συμφωνίας....

Θεοφάνης Μαλκίδης
Τι είπε το BBC : "Ότι αφού  αναγνώρισε η Ελλάδα "μακεδονική" εθνότητα και ότι είναι καιρός τώρα να αναγνωρίσει και "μακεδονική μειονότητα" στο έδαφός της". Τι ψήφισαν  "ως συμφέρον της Ελλάδας" οι  κυβερνητικοί και  αντιπολιτευόμενοι, μαζί με τους διανοούμενους, τους δημοσιογράφους, τους καθηγητές:
Αυτό που γράφει το  άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων που δεν άλλαξε(!) με την τελευταία τροποποίηση: «Η Δημοκρατία εγγυάται ιδιαίτερα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και όλων των Μακεδονικών απελευθερωτικών πολέμων, σε ανάπηρους πολέμου, σε όσους έχουν απελαθεί και φυλακιστεί για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του Μακεδονικού Λαού και του Μακεδονικού κράτους…».
Είναι σαφές ότι οι αναφορές αυτές ενισχύουν τον αλυτρωτισμό καθώς με τον τρόπο αυτό ισχυροποιείται η αποκαλούμενη "μακεδονική ταυτότητα" ως ξεχωριστή για τον «μακεδονικό λαό» και το «μακεδονικό κράτος». Η παραπάνω αναφορά αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για μελλοντικές διεκδικήσεις και ουσιαστικά χαϊδεύει τα αυτιά όσων θέλουν να ονειρεύονται μια μεγάλη «Μακεδονία του Αιγαίου» στην οποία θα περιλαμβάνονται και ελληνικά εδάφη.
Ταυτόχρονα μείζον θέμα προκύπτει σχετικά με τις «μακεδονικές μειονότητες» καθώς η τροπολογία αναφέρει ότι:
«Η Δημοκρατία προστατεύει και εγγυάται την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Μακεδονικού Λαού. Η Δημοκρατία φροντίζει τα μέλη του Μακεδονικού λαού που ζει στο εξωτερικό…».
Δεν χρησιμοποιείται ο όρος «διασπορά» αλλά δείχνει μέσω του Συντάγματος να ισχυροποιείται η πρόβλεψη για «μακεδονικό λαό» που ζει στο εξωτερικό κάτι που παραπέμπει σε «μειονότητες».
Η μόνη αλλαγή είναι ότι στο υπό αναθεώρηση άρθρο αντί για «μέλη του Μακεδονικού λαού σε γειτονικές χώρες», αναφέρεται σε «μέλη του Μακεδονικού Λαού στο εξωτερικό», όρος που φυσικά συμπεριλαμβάνει και τις γειτονικές χώρες, δηλαδή και την Ελλάδα.
Το ακόμη πιο «περίεργο» είναι ότι οι Σκοπιανοί υποστηρίζουν πως αυτές οι αλλαγές έχουν γίνει με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών κι εν γνώσει την ελληνικής κυβέρνησης. Και προκαλεί βεβαίως αίσθηση το γεγονός ότι η Αθήνα, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση,  με την εξαίρεση της «Βόρειας Μακεδονίας» από το άρθρο 36 και με τις προβλέψεις εκείνες που είναι ιδιαίτερα «προβληματικές» καθώς γίνεται ρητή αναφορά σε βασικά στοιχεία της «μακεδονικής ταυτότητας», την «μακεδονική γλώσσα», στον πολιτισμό και την ιστορία του «Μακεδονικού Λαού».
Από το Ίλιντεν, τους κατσαπλιάδες , τους κομιτατζήδες, τον Γκέμπελς, τον Τίτο, έως το Ζάεφ, τους πρόθυμους κυβερνητικούς και αντιπολιτευόμενους, τους διανοούμενους, τους δημοσιογράφους, τους καθηγητές και τη Συμφωνία μία προπαγάνδα δρόμος.... malkidis

Μ. Μαργαρώνη: Ανιστόρητη ρεπόρτερ που... πανηγύριζε για τις Πρέσπες!


Μια Ελληνίδα, η Μαρία Μαργαρώνη, κρύβεται πίσω από το ανιστόρητο και προκλητικό δημοσίευμα του BBC περί «Σλαβομακεδόνων της Ελλάδας»
Η δημοσιογράφος με την ελληνική καταγωγή, που ζει και εργάζεται στη Βρετανία, μοιάζει να διακατέχεται από εθνομηδενιστικές τάσεις, καθώς σε αναρτήσεις της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στα Σκόπια με τον όρο «Μακεδονία», βάζοντας μάλιστα σε παρένθεση τη λέξη «Βόρεια». 
Για παράδειγμα, σε φωτογραφία που έχει αναρτήσει από τη Λίμνη των Πρεσπών στις 25 Ιανουαρίου αναφέρει: «Η όμορφη Λίμνη των Πρεσπών, όπου υπεγράφη η ιστορική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της (Βόρειας) Μακεδονίας. Επιτέλους, κατάφερε να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα». 
Στο τελευταίο της προκλητικό ρεπορτάζ ξεπέρασε τον εαυτό της, αφού δεν φτάνει που η «μαρτυρία» δεν έχει καμία ιστορική βάση, επέλεξε να «κρύψει» -με τον τρόπο της- την άλλη θέση, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει ούτε σε περιφερειακά έντυπα τρίτης διαλογής. Την ίδια ώρα, η δημοσιογράφος είχε «ποστάρει» φωτογραφίες από πορεία κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αραγε, είχε βρεθεί στη διαδήλωση μόνο για να την καλύψει δημοσιογραφικά ή τάσσεται και εκείνη κατά του Τραμπ; 
Σε κάθε περίπτωση, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της φιλοσυριζαίικης «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία έσπευσε να βγάλει λάδι τη δημοσιογράφο για το κατάπτυστο ρεπορτάζ της. Το άρθρο ανέφερε ότι δόθηκε «ρεσιτάλ αγραμματοσύνης» με αφορμή το -σύμφωνα με την εφημερίδα- «εμπεριστατωμένο και εξαιρετικά μετριοπαθές» ρεπορτάζ της Μαρίας Μαργαρώνη.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα, «τα πραγματολογικά στοιχεία του επίμαχου ρεπορτάζ αποτελούν κοινό τόπο για το 99% της σημερινής ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας, των διαφωνούντων με τη Συμφωνία των Πρεσπών συμπεριλαμβανομένων».  dimokratianews 26.02.2019
http://aktines.blogspot.com/