Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

ΠΑΝΔΑΙΜΟΝΙΟ στην Κίνα: με drone «κυνηγούν» τους ανθρώπους να φορέσουν μάσκες.

Φώτο από Xinhua News Agency
Οι Κίνα πριν από λίγο ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη στο θέμα της επάρκειας των υγειονομικών προμηθειών που έχει σοβαρή έλλειψη.
Τα πράγματα γίνονται σοβαρά και πλήττονται τώρα οικονομικές σχέσεις και γεωπολιτικές θέσεις. Ακόμα δεν είδαμε τίποτε καθότι κάθε μέρα ξημερώνουμε με νέες εκπλήξεις
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Το να σταματούν οι διεθνείς αεροπορικές εταιρίες τις πτήσεις από και προς την Κίνα ακόμα και σε περιπτώσεις επαναπατρισμού ξένων υπηκόων στα μέρη τους , δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης και της ιδιαζούσης φονικής αυτής επιδημίας που μπορεί με την εξέλιξη να θεωρηθεί πανδημία.
Ειδήσεις που έρχονται από το Yong Xiong του CNN στο Πεκίνο και την Pauline Lockwood στο Χονγκ Κονγκ.

«Τα χωριά και οι πόλεις της Κίνας έχουν γεμίσει με drone που περιπολούν ιπτάμενα και με φορητούς ασύρματους τηλεβόες  επιπλήττουν ανθρώπους που δεν φορούν μάσκες εν μέσω της επιδημίας του  κοροναϊού, αναφέρουν   κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Τόσο η Xinhua όσο και οι Global Times έχουν δημοσιεύσει βίντεο από τέτοια  αεροσκάφη που προειδοποιούν  ανθρώπους ακόμη και  στις αγροτικές περιοχές ότι οι μάσκες πρέπει να φορεθούν και  σε "αυτές τις  περιοχές εκτός πόλεων ". Οι χειριστές των  drone δεν φείδονται πιεστικά απέναντι  σε ηλικιωμένους,  μάλιστα εθεάθησαν  να κυνηγούν ένα παιδί κάτω από στο δρόμο. 

Στα κινεζικά κοινωνικά μέσα αυτό έχει  επαινεθεί ως ένας νέος τρόπος για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για την ασθένεια. 

Οι Global Times ανέφεραν ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι πληροφορούν τον κόσμο  να παραμείνει  στο σπίτι του  κατά τη διάρκεια της επιδημίας και να αποφεύγουν οι άνθρωποι να συγκεντρώνονται για να επιβραδύνουν και να εμποδίζουν την εξάπλωση του κορωναϊού.»  https://edition.cnn.com/asia/live-news/coronavirus-outbreak-02-01-20-intl-hnk/index.html

Οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι με αυτή την συμφορά που τους βρήκε διακυβεύονται πολλά, ακόμα και η ισχυρή οικονομία τους.

Η οποία αν τρανταχτή  θα πάρει και άλλους στο λαιμό της με την σημερινή παγκόσμια  διασύνδεση των χρημαστηριακών αγορών.

«Moody’s: O κοροναϊός μπορεί να αποτελέσει τον χειρότερο "μαύρο κύκνο" στην ιστορία»

«Μια πανδημία του κορoναϊού θα ήταν ο χειρότερος "μαύρος κύκνος" που έχουν βιώσει αγορές και οικονομία, προειδοποιεί η Moody’s, επισημαίνοντας πως οι επιπτώσεις της θα ήταν πολύ σοβαρότερες από αυτές που βιώσαμε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη Μεγάλη Ύφεση του 2008-2009.

Σε αντίθεση με την κατάρρευση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, κανείς δεν είχε προβλέψει την έλευση δυνητικά καταστροφικής πανδημίας στις αρχές του 2020, όπως επισημαίνει ο οίκος. Και σε αντίθεση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε θέματα δημόσιας υγείας και οικονομικής πολιτικής ενδέχεται να έχουν περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης, όσον αφορά την ικανότητά τους να θεραπεύουν ή να αντισταθμίζουν μια πανδημία τύπου 1918 (Ισπανική γρίπη).» Της Ελευθερίας Κούρταλη https://www.capital.gr

Λόγω των κρίσιμων καταστάσεων που μας βρήκαν, θα συμπεριφερθούμε  σαν τον μαθητή που βγαίνει εκτός θέματος έκθεσης για να επιστήσουμε  την προσοχή σε ένα μίγμα  σοβαρών απειλών εναντίον της χώρας μας.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ σαν Ελλάδα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη συγκυρία τέτοιων κινδύνων  μαζί.

Η φτώχεια που μας ήρθε με την δεκαετή μνημονιακή αποψίλωση της χώρας, στενεύει δραματικά τα περιθώρια να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα και με άνεση  αυτούς τους πειρασμούς – προκλήσεις.
1) Όπως την υγειονομική επάνδρωση της χώρας  απέναντι σε ένα άγνωστης  θεραπείας φονικό ιό (ευχόμαστε όλα να τελειώσουν αισίως  και σύντομα στην αντιμετώπιση του, διαφορετικά …)  

2) το θέμα του ρατσισμού που ενέκυψε λίαν προσφάτως απέναντι σε κινέζους τουρίστες, σπουδαστές, ευτυχώς όχι στην Ελλάδα, λες και ο ΙΟΣ κάνει διακρίσεις.

3) το θέμα των μεγάλων οικονομικών ανοιγμάτων που έκαναν οι δυο χώρες Ελλάδα– Κίνα ( και η Ελλάδα πόνταρε πολλά σε αυτή την σχέση) και οι οποίες μπορούν να διασαλευθούν από την κρίση αυτή.  

4)το μείζον θέμα των αυξανόμενων Ελληνοτουρκικών απειλών και των  μεταναστευτικών ροών.

5)ο επαπειλούμενος κίνδυνος του τραντάγματος της Παγκόσμιας οικονομίας όχι λόγω  μόνο των αψηλάφητων ακόμα επιπτώσεων του BREXIT, αλλά και των συνεπειών της μεγάλης καθίζησης της οικονομίας της Κίνας που μπορεί να συμπαρασύρει τα πάντα.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ μένει αυτό.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ της ΕΥΚΟΛΙΑΣ που φτιάξανε ήταν πολιτισμός γενικευμένης ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ.

Αυτό τώρα πληρώνουμε όλοι ανεξαιρέτως οι λαοί του κόσμου.

Σαν Ελλάδα πρέπει να αντέξουμε γιατί η Ιστορία περιμένει να γράψει και άλλες σελίδες για εμάς. https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας