Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

☦ «το 40% των Αμερικανών δεν έχουν 400 δολάρια σε μετρητά για να προετοιμαστούν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.» ΑΡΑΓΕ στην ΕΕ , στην Ελλάδα;


Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ήταν κατηγορηματικός «κάποια στιγμή το παγκόσμιο σύστημα θα φάει ένα δυνατό χαστούκι, θα συγκλονιστούν τα Έθνη και το καθένα θα κάνει ότι του λέει ο λογισμός του» Σήμερα αυτά δεν τα λέει μόνο ο ΑΓΙΟΣ αλλά και ένας διεθνώς γνωστός οικονομολόγος που έτυχε να γεννηθεί στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
(σημ. αρθρογράφου- όλοι οι γεωπολιτικοί – οικονομικοί και ενεργειακοί διάδρομοι συγκλίνουν στην ΠΟΛΗ με επίκεντρο την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, καθότι ότι ταλαιπωρία διερχόμαστε ή πρόκειται να περάσουμε, έχει πνευματική χροιά και είναι ευθυγραμμισμένη με το άρρητο σχέδιο της Πρόνοιας του ΘΕΟΥ. Μπορεί οι άνθρωποι να έχουν οικονομία, αλλά ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ έχει καλύτερη ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στα πράγματα που τα οικονομεί για την σωτηρία των ανθρώπων.)

«Ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη Αμερικανός καθηγητής Νουριέλ Ρουμπινί δεν κρύβει την απαισιοδοξία του για τις επώδυνες επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία,μιλώντας  στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel- Του Μιχάλη Ψύλου
από την εφημερίδα Δημοκρατίας
Αποσπάσματα από το https://www.militaire.gr/efialtiko-mellon-vlepei-o-noyriel-roympini/

«Φοβάμαι ότι η καταστροφή  και οι τεράστιες απώλειες θα σηματοδοτήσουν τη δεκαετία του `20. Ίσως η παγκόσμια οικονομία να είναι πιο βιώσιμη μετά. Αλλά για τώρα, η κατάσταση θα είναι ζοφερή» είχε προβλέψει την φούσκα των ακινήτων και την  μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 -δεν βλέπει ελπίδα για ταχεία ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία.

Ο 62χρονος καθηγητής στο Stern School of Business στη Νέα Υόρκη ήταν άλλωστε  μεταξύ εκείνων των οικονομολόγων  που προειδοποίησαν νωρίς ότι ο κορονοϊός  θα παραλύσει την οικονομία.
«Η σημερινή κρίση είναι ακόμη μεγαλύτερη από την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930»λέει. «Χρειάστηκαν χρόνια από το 1929 μέχρι να γίνει ορατή όλη η έκταση της κρίσης. Σε σύγκριση με τη σημερινή κρίση ,ήταν σαν  ένας εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας σε αργή κίνηση. Τώρα, η παγκόσμια οικονομία έχει καταρρεύσει μέσα σε λίγες εβδομάδες και μόνο στις ΗΠΑ, περισσότερα από 40 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι. Πολλοί πιστεύουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει και πάλι εξίσου γρήγορα, αλλά αυτό είναι λάθος» εκτιμά ο Νουριέλ Ρουμπινί.

«Φυσικά, θα δούμε μια ανοδική πορεία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αλλά δεν θα είναι πραγματική, απλώς θα είναι μια αυταπάτη. Η οικονομία έχει πέσει τόσο απότομα που είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα ανακάμψει κάπως κάποια στιγμή. Αλλά αυτό δεν θα αντισταθμίσει με κανέναν τρόπο τη συντριβή».

Εκτιμώ ότι κάθε δεύτερο εστιατόριο στη Νέα Υόρκη θα πρέπει να κλείσει, αλλά τα McDonald’s θα επιβιώσουν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει μια μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ,σύμφωνα με την οποία το 40% των Αμερικανών δεν έχουν 400 δολάρια σε μετρητά για να προετοιμαστούν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ζούμε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης τώρα. Το σύστημα είναι άρρωστο και για τον λόγο αυτό οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους».

Ο Ρουμπινί είναι απαισιόδοξος και για τις προοπτικές της ευρωπαικής οικονομίας. Δηλώνει πως δεν επλήσσεται με το πακέτο των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία. «Σε τελική ανάλυση, έχει να κάνει με την ίδια  την ύπαρξη της ευρωζώνης. Χωρίς μια πράξη αλληλεγγύης, η Ιταλία ειδικότερα, θα καταρρεύσει και θα εγκαταλείψει την κοινή ζώνη νομίσματος. Τότε όλα θα τελείωναν».
Σύμφωνα με τον Ρουμπινί,το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σωστή ιδέα ,αλλά; Λείπουν δύο κρίσιμες προϋποθέσεις : «Πρώτον, η κοινοτικοποίηση των χρεών  – το χρέος της Ιταλίας εξακολουθεί να είναι χρέος της Ιταλίας. Και δεύτερον, ένας κοινός προϋπολογισμός της ΕΕ σημαντικού μεγέθους, δηλαδή 20 ή 30% του ευρωπαικού ΑΕΠ  και όχι, όπως συμβαίνει τώρα, μόλις 2%».

Απλές αλήθειες που δεν χρειάζεται να έχει κανείς το βεληνεκές ενός Ρουμπινί για να καταλάβει ,αλλά όταν διατυπώνονται από τα χείλη ενός έκ των πιο σημαντικών οικονομολόγων στον κόσμο αποκτούν άλλη διάσταση. Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί όχι μόνο θα επιβιώσουν της κρίσης,αλλά θα γιγαντωθούν περισσότερο ,ενώ οι μικρομεσαίες εταιρίες κινδυνεύουν με συντριβή! Αν η ζήτηση δεν αυξηθεί γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί ένα κύμα πτώχευσης και απολύσεων Οσο δε για τους εργαζόμενους ; Ολα τα βάρη στις πλάτες τους.Οπως λέει στην El Pais ο Χοσέ Γκαρθία -Μοντάλβο, καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Οικονομικών της Βαρκελώνης , αυτό που συμβαίνει στις αρχές του  21ου  αιώνα θα καταγράφεται στο μέλλον  στα βιβλία της οικονομικής ιστορίας ως μια ιδιαίτερα ταραχώδης περίοδος. «Ο φόβος του dot com  με την αλλαγή του αιώνα το 2000 και οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 ήταν το…ορεκτικό για αυτά που ακολούθησαν. Η κρίση του 2008 έπληξε τα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα.Από το  2010 η ​​οικονομική κατάρρευση της νότιας Ευρώπης που οδήγησε στη «διάσωση» της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας και σχεδόν εκτροχίασε  το ενιαίο νόμισμα . Και σε αυτά ήρθε να προστεθεί ο κοροναϊός, ο οποίος έχει ωθήσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε πρωτοφανή επίπεδα σε εποχή ειρήνης» . Και για πολλούς ηγέτες σε όλον τον κόσμο η πανδημία αποτελεί δυστυχώς μια μεγάλη ευκαιρία για να αφαιρεθούν και μάλιστα βιαίως κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες…»https://www.militaire.gr

Πολλοί άγιοι της Εκκλησίας μας άκουσαν πριν πολλές δεκαετίες τον υπόκωφο ήχο που θα ακουστεί από το κέντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και μας προειδοποίησαν όχι για να φοβηθούμε, αλλά για να αποκτήσουμε την « καλή ανησυχία» βλ. ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ. Πολλές φορές τα επισημάναμε:  https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/pneymatika-ofelima/4356108_megala-gegonota-stin-konstantinoypoli-kai-megaloi-seismoi-stin

Επίσης αυτό έγινε για να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες στην μικρή ζωή μας και να ευθυγραμμιστούμε με την Χαρά που πηγάζει από τον ΛΟΓΟ του ΘΕΟΥ, ώστε στα δύσκολα και στα εύκολα  της ζωής να επενδύσουμε σωστά και φρόνιμα στο αδιάβλητο χρηματιστήριο του ουρανού.

Συμπληρώνουμε τα παραπάνω με την επίκαιρη φράση ενός σεβαστού πατέρα «αυτό που θα γίνει στην Αμερική και στην παγκόσμια οικονομία  θα είναι η απαρχή της διάλυσης της γείτονος χώρας και όχι μόνο αυτής. Ευτυχώς κάποιες ψυχές έχουν καλές μετοχές στο χρηματιστήριο του Ουρανού και μπορεί να γλιτώσουμε με αυτές»

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

 ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας