Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

☦ Η Τουρκία απειλεί να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου με αφορμή την κόντρα της με την Ρωσία λόγω Ναγκόρνο - Καραμπαχ και με αιτία αυτό που ετοιμάζει στο ΑΙΓΑΙΟ για τους Έλληνες.

Ένας φίλος μας  ρώτησε: 

που πάμε ; και του απαντήσαμε " δεν πάμε , μας πάνε, αλλά μέσα σε αυτό υπάρχει το σχέδιο του ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ"

"Ανησυχία στη Ρωσία -Η Τουρκία απειλεί να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου"

 " Οι μικροί πόλεμοι "προσομοιώσεις" μεγάλων συγκρούσεων"

"Ο πόλεμοςστον Καύκασο, ο Ερντογάν και τα μαθήματα για μια μελλοντική σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας"

Αυτά αναμεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ και φτιάχνουν πολεμικό κλίμα και προδιάθεση.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Αν επιμένουμε να δίνουμε στίγμα είναι γιατί ο Ελληνικός Λάος δεν έχει ετοιμαστεί τόσο όσο θα  έπρεπε για τα θηρία που μας ετοιμάζουν. Δείτε τι γίνεται γύρω μας "όλα καλά λένε θα πάνε" και  γυρίζουν την πλάτη στην πραγματικότητα που θα είναι αμείλικτη. Μακάρι να μην γίνει τίποτε, αλλά οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και όχι καθεύδοντες με μια επικαιρότητα που φτιάχνεται για να νανουρίζει μόνο μωρά.

Τι λένε οι ξένοι που βλέπουν κάτι να έρχεται στον ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής μας και φυσικά δεν είναι τόσο αντικειμενικοί για το δικαίο της κάθε πλευράς;

Του Hal Brands από το https://www.capital.gr/bloomberg-view (παραθέτουμε αποσπάσματα)

" Οι μικροί πόλεμοι "προσομοιώσεις" μεγάλων συγκρούσεων

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιθανότατα δεν έχουν ακούσει ποτέ γι΄ αυτήν την διαμφισβητούμενη περιοχή στον Καύκασο. Όμως οι μάχες εκεί αποκαλύπτουν βασικά ρήγματα σε ένα ολοένα και πιο χαοτικό παγκόσμιο περιβάλλον και υπογραμμίζουν κρίσιμες τάσεις σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του σύγχρονης μορφής πολέμου.

Κατά κάποιο τρόπο, δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο ή πρωτότυπο στο τι συμβαίνει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν εθνοτικά αρμενικό θύλακα εντός των συνόρων του Αζερμπαϊτζάν. Η σύγκρουση επ’ αυτής της περιοχής είναι μια από τις πολλές "παγωμένες συγκρούσεις" που άφησε πίσω της η αποσύνθεση της Σοβιετικής Ένωσης.

Εάν η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια χαώδης κατάσταση συγκρουόμενων συμφερόντων και γεωπολιτικής ίντριγκας, το ίδιο ισχύει πια όλο και περισσότερο για την αμυντική συμμαχία που διατηρεί την ειρήνη στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να "χάσει" στην παρούσα κρίση εάν το Αζερμπαϊτζάν προκαλέσει μια εμφατική στρατιωτική ήττα στην Αρμενία, αλλά θα μπορούσε ακόμη κι έτσι να κερδίσει εάν η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα αφήσει αυτή η ιστορία θα ήταν να αποδυναμώσει μια ήδη διαιρεμένη διατλαντική κοινότητα.

Λόγος για τον οποίο πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τη συγκεκριμένη σύγκρουση είναι ότι οι μικρής κλίμακας πόλεμοι έχουν ιστορικά χρησιμεύσει ως πρόβες για μεγαλύτερους, επειδή προσφέρουν ένα πεδίο δοκιμών για αναδυόμενα αφηγήματα και δυνατότητες. Ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος επέτρεψε στις φασιστικές δυνάμεις να πειραματιστούν με τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς αμάχων. Παρείχε δε στη Γερμανία πολύτιμα μαθήματα για τον πόλεμο με τεθωρακισμένα.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι μάχες στον Καύκασο είναι ένα επεισόδιο σε μια σειρά πρόσφατων πολέμων που παρέχουν ενδείξεις για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η επόμενη ιστορική σύγκρουση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.

Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία το 2014 ήταν αναμφισβήτητα η πρώτη προειδοποίηση. Αυτή η σύγκρουση έδειξε πώς ένας αναδυόμενος ανταγωνιστής της Αμερικής συγχωνεύει σε μια ενιαία στρατηγική κυβερνοεπιθέσεις με κινητικά πλήγματα, χρησιμοποιώντας παγκόσμιας κλάσης δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου για τον εντοπισμό και τον αποπροσανατολισμό των εχθρικών δυνάμεων, ενώ χρησιμοποίησε drone, πυροβολικό ακριβείας και άλλες προηγμένες δυνατότητες πληγμάτων προκειμένου να καταστρέψει τις ουκρανικές αμυντικές δυνατότητες.

Τα μαθήματα για μια μελλοντική σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας

Και οι δύο συγκρούσεις αποτέλεσαν ένα πρελούδιο του τι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία - αντιπαράθεση σε ένα απίστευτα θανατηφόρο πεδίο μάχης, όπου ακόμη και σχετικά προηγμένα αμερικανικά συστήματα και μέσα θα "παλεύουν" να επιβιώσουν.

Ούτε η Αρμενία ούτε το Αζερμπαϊτζάν έχουν ιδιαίτερα εξελιγμένο/προηγμένο στρατό, ωστόσο η σύγκρουσή τους λέει πολλά. Οι πυραυλικές επιθέσεις εναντίον κατοικημένων περιοχών είναι μια υπενθύμιση ότι οι μεγάλες δυνάμεις - ανταγωνιστές της Αμερικής θα μπορούσαν να στοχεύσουν περιοχές στα μετόπισθεν και υλικοτεχνικούς κόμβους (στην Κεντρική Ευρώπη, για παράδειγμα) που η Ουάσινγκτον θεωρούσε εδώ και χρόνια ασφαλείς.

Πλάνα από drones τα οποία καταστρέφουν τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα δείχνουν πόσο ευάλωτες είναι οι μηχανοκίνητες δυνάμεις όταν εντοπίζονται από προηγμένους αισθητήρες και στοχεύονται με πυρομαχικά ακριβείας.

Είναι αλήθεια ότι τα τεθωρακισμένα μέσα είναι από καιρό ευάλωτα σε αεροπορικά πλήγματα και ο λόγος που οι μηχανοκίνητες δυνάμεις έχουν "υποφέρει" ιδιαίτερα στην τρέχουσα σύγκρουση είναι η χρήση ανεπαρκών τακτικών και παλαιού εξοπλισμού. Τα τανκς δεν είναι βέβαια ξεπερασμένα ως πολεμικό μέσο και οι αμερικανικές δυνάμεις θα χρειαστούν πολλά από αυτά προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε μια ρωσική προώθηση στη Βαλτική.

Στο σύγχρονο πεδίο μάχης, ωστόσο, θα εξακολουθεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν assets όπως τα τεθωρακισμένα  εάν δεν υπάρχει ταυτόχρονη αεροπορική υπεροχή, την οποία πιθανόν να μην έχουν  οι ΗΠΑ στα πρώτα στάδια μιας σύγκρουσης με τη Ρωσία - ή στο φάσμα εξελιγμένων πληγμάτων ακριβείας.

Η τελευταία διαπίστωση ενισχύει την ανάγκη επινόησης τρόπων προκειμένου η αμερικανική μαχητική ικανότητα να μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς τη συγκέντρωση δυνάμεων σε εξαιρετικά ευάλωτους σχηματισμούς, καθώς και την πραγματικότητα ότι ο πόλεμος ενάντια σε μια μεγάλη δύναμη θα ήταν πολύ πιο θανατηφόρος σε σχέση με οτιδήποτε έχει βιώσει ο αμερικανικός στρατός από το Βιετνάμ και εξής.

Η σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να μοιάζει με απομεινάρι του σοβιετικού παρελθόντος σε μια ελάχιστα γνωστή γωνιά του πλανήτη. Ωστόσο, οι σκληρές μάχες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη θα μπορούσαν να είναι μια προεπισκόπηση του μέλλοντος."

https://www.capital.gr/bloomberg-view/3486447/o-polemos-ston-kaukaso-o-erntogan-kai-ta-mathimata-gia-mia-mellontiki-sugkrousi-ipa-rosias?fbclid=IwAR33s6eZlP6WcKV5VQYh-vSRczaMvaZlceVsgVPOj3Tk-id0cpgNXzmrE48

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

"Εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με την Ελλάδα, οι Τούρκοι σκοπεύουν να κλείσουν το πέρασμα μεταξύ του Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου θάλασσας, αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα.

Οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση παραμικρής πρόκλησης από την Ελλάδα ή χώρας που είναι μέλος της Βόρειο - Ατλαντικής Συμμαχίας ( πιθανόν να υπονοεί τη Γαλλία), η διαδρομή μέσω του Βοσπόρου θα αποκλειστεί αμέσως σε όλα τα πολεμικά πλοία.

Εάν συμβεί αυτό, τότε τα ρωσικά πολεμικά πλοία δεν θα επιτρέπονται πλέον μέσω του Στενού.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τη διαταραχή στη διασφάλιση του εφοδιασμού όλων των απαραίτητων για τη λειτουργία της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς στη Συρία.

Η Τουρκία θα εμποδίσει την έξοδο του ρωσικού στόλου μέσω του Βοσπόρου. Η Άγκυρα θέλει να κλείσει το πέρασμα στα πολεμικά πλοία της της  Ρωσικής Ομοσπονδίας λόγω της αυξανόμενης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή με την Ελλάδα. Αυτό ανέφεραν δημοσιογράφοι από την  Avia.pro.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, γράφει ρωσικό δημοσίευμα, μόλις το ΝΑΤΟ ή η Αθήνα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια τεταμένη κατάσταση, το στενό θα κλείσει χωρίς προειδοποίηση. Αυτό θα αφήσει τη ρωσική βάση στην Ταρτούς χωρίς προμήθειες.

Πριν από περίπου έξι μήνες, η Τουρκία ανακοίνωσε το κλείσιμο του Βοσπόρου σε περίπτωση παραμικρής απειλής για τα τουρκικά συμφέροντα ...

Αυτό μπορεί να συμβεί σε μια ώρα, σε μια μέρα, σε μια εβδομάδα ή σε ένα χρόνο, αλλά αυτό είναι κάτι περισσότερο από ρεαλιστικό, σημειώνεται χαρακτηριστικά."

ΠΗΓΗ :The Hellenic Information Team-http://www.echedoros-a.gr

© Βαλκανικό Περισκόπιο

https://www.echedoros-a.gr/2020/09/blog-post_71.html

Διαβάζοντας τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα "καλύτερα ενημερωμένοι παρά κοιμισμένοι" ,"καλύτερα γρηγορούντες παρά λοιδωρούντες", "καλύτερα ενωμένοι παρά φατριασμένοι απο τους γνωστούς  ιστορικούς επίβουλους του Έθνους μας", "καλύτερα με Έλληνες παρά με ανθέλληνες".

Είναι πλέον ολοφάνερο και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξυπνάδα, ότι οι προφητείες των ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ μας ξεδιπλώνονται έμπροσθεν μας και ισχύει αυτό που  μας είπε σεβάσμιος Γέροντας  πριν τρια και χρόνια και το γράψαμε τότε: 

"το  ΠΡΟΦΗΤΕΥΟΜΕΝΟΝ φυγείν αδύνατον"

 https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας